Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De Stock Américain

Toen ik de eerste keer over de Stock Américain hoorde, wist men me te vertellen dat ze daar de goederen verkochten die de Amerikanen na de oorlog hadden achtergelaten.

Veel kreeg ik niet echt met een Stock Américan te maken tot we in N. gingen wonen. Daar was er namelijk ene in de oude melkerij.

Eigenlijk was het meer een beetje een doe-het-zelf-zaak geworden. Zeg nu zelf, zoveel jaren na die oorlog zal er zoveel niet meer overgebleven zijn zeker. Op het laatste kon je er zelfs olie- en azijnsstelletjes kopen.

En dan zie je ineens de winkel, ergens onderweg, die er Amerikaanse stock van heeft gemaakt. We gingen er niet binnen want blijkbaar is het ook een doe-het-zelf-zaak.

Waar gingen we wél binnen? Wel bij ’t Amerikaantje. Ik had namelijk een soort jagerstas in een dikke kaki stof gevonden in de Kringwinkel die zijn nut bewees op wandel. Luc wou er ook zo ene voor zijn camera.

En wat kocht ik er voor mij? Twee erg lelijke t-shirts in camouflage kleuren, maar dan zo precies wat afgebleekt. En waarom kocht ik die nu, als ik die lelijk vind?

Awel, de vogelkes en de beestjes zullen er niet zo rap een schrik van pakken. De mensen onderweg kennen me toch niet en als ze goed zijn haal ik er nog wel een paar bij.

Previous

Plan B

Next

Op pad

11 Comments

 1. Zo verschillend kunnen smaken en motivaties zijn … ?

  • ms

   Ongelukkig voor mij is de smaak van de vogelkes nogal ongelukkig.

   Nu nog een camouflagemuts want ik denk dat dat zilver op mijn hoofd ook niet onopvallend is in vogelogen … maar dat vind ik persoonlijk een beetje een stap te ver.

 2. Dumpzaken .
  Vlak bij ons zat Nijmeegse Jopie, die allerlei afgedankte Amerikaanse militaire spullen verkocht. Ik kwam er graag, heb er indertijd alle slaapzakken gekocht, we neusden er vaak rond. Nu is het een dhz-winkel.
  Een kruidenier verkocht aan de achterdeur overlevingspakketten. De artikelen waren niet lekker maar er zaten zalige chocoladerepen in.

  Een ‘veilig’ shirt. ☻
  Ik ken dat, had het eens met een knalgele rok waar wespen op af kwamen.

 3. Hier hadden we destijds ook zo’n stock americain. Die is uitgegroeid tot zowat de grootste supermarkt uit de streek.

 4. De stock Americain… waar is de tijd.. die hadden we vroeger ook. Ik was het bijna vergeten…

  • ms

   Het was ook maar door die ene op de steenweg te zien dat ik er weer aan dacht, al waren we wel al zinnens om in ’t Amerikaantje binnen te stappen.

 5. elsje

  Vroeger heel vroeger toen ik nog jong was, gingen we shoppen bij Brammetje Dump in Goes. Wat een feest was dat. Er was toen nog genoeg overgebleven meuk van de Amerikanen te koop. Je blog brengt sweet memories uit mijn jeugd naar boven.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén