Er was het recept van vele jaren terug, recept dat ik tot nu toe omwille van bepaalde redenen niet had willen bakken.
Er was het recept van Solo op internet. Dat leek me wat.
Er was het recept uit “Ons Kookboek” dat je ergens in de voorbije eeuw sowieso kreeg als je ging trouwen … als je een meisje was tenminste.
Wat in 1927 begon als een eenvoudig Ons Kookboekje groeide uit tot dé kookbijbel in Vlaanderen. Ons Kookboek ® staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid en evolueert mee met de culinaire trends en ontwikkelingen1. (…)
Maar de cakerecepten daaruit vind en vond ik écht te cake-ig. Dat recept werd afgevoerd.
Dus zette ik me aan het bakken, ik bakte twee soorten gemarmerde cake die we zouden vergelijken om te beslissen dewelke een blijver zou worden. Twee cakes konden we niet ineens op maar volgens Matroos Beek zou het moeten lukken om ze in te vriezen. Een test in de test zou je het kunnen noemen.
Het resultaat ging wat de mist in omdat ik de ene cakevorm met deeg had laten wachten tot de andere klaar was, zodat ze met hun tweetjes gezellig de oven in konden. Daardoor was het gemarmerd wat naar de bodem gezakt.
Qua smaak … Ik denk dat we die van vele jaren terug, met de bepaalde redenen een andere naam moeten geven want die is unaniem als overwinnaar uit de bus gekomen.
Matroos Beek
Ons kookboek blijft onmisbaar in de keuken.
De cake ziet er heerlijk uit.😋
ms
Dat was/is hij ook. Wij aten er meer van dan goed is voor Baskuul.
Nu gaat wat overblijft van die ene toch de diepvriezer in. De andere eten we vandaag verder op.
Ons Kookboek: veel gebruikt en dat zie je er aan.
Zoneke wou er ook ene. Ik kocht hem een exemplaar dat identiek was aan het mijne. Eigenlijk al twee keer. De eerste liet hij bij zijn scheiding bij Bollie.
Rob Alberts
Bakken doe ik niet en een recepten biek hanteer ik ook al niet.
Omdat ik een man ben?
Nee, gewoon omdat ik geen keukenprins ben.
Proeven en eten lukt weer wel uitstekend.
Vrolijke groet,
ms
Omdat je een man bent? Dat dacht ik helemaal niet. Er lopen wel veel koks en bakkers rond die geen vrouw zijn.
Maar omdat je een jongen was zou je dus “Ons Kookboek” niet gekregen hebben in de tijd dat ik het mijne kreeg.
Bertie
Jammie, ik zou een hap willen nemen. 🙂
Eeuwen geleden dat ik die bakte, naar het recept uit (toen) hèt kookboek voor ons, Wannée’s Kookboek. Stukgebladerd is het uiteindelijk weggegooid en het Margrietkookboek kwam in de plaats. Ook goed.
Invriezen gaat prima met cake.
ms
Het mijne is wat dikker geworden van de recepten die ik er bij in stopte, het is beduimeld en de plastic folie is aan het afschilferen, maar l bij al ziet het er nog relatief goed uit.
Suskeblogt
Dat boek woont hier al bijna 30 jaar in onze keuken. Tegenwoordig heb je het internet met sites waar je vanalles kan vinden om te bakken en te braden.
ms
Hier woonde het tot voor een paar jaar ook in de keuken, nu staat het bij andere boeken. En dat komt door internet.
Zoals gezegd is de cake uit “Ons Kookboek” nogal cake-ig -te vertalen als: redelijk droog en zwaar om te verteren- en zoek ik momenteel meer naar het lichtere goed.
sonja
Lekker hoor 🙂 ik heb zoveel kookboeken maar ik kijk er nooit meer in. Alles wat ik wil weten staat op internet. Fijn weekend alvast! Smulse
ms
Ik had nooit veel op met kookboeken. Ik heb er wel een paar, maar de enige die veel werd gebruikt was dat standaardboek.
Momenteel is inderdaad alles te vinden op internet. Alhoewel … alles?