Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Garmisch-Partenkirchen

Over de nieuwjaarsdagen in mijn kindertijd heb ik ooit al een log geschreven. Dat ga ik nu niet herhalen.

Maar bij één van de tantes stond die dag het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen op, jaar na jaar. Mijn twee nichten, van mijn leeftijd, zaten aan het scherm geplakt en babbelden enkel met elkaar.

Mijn tante onderhield zich wel met mijn ouders, maar met één oog op het scherm gericht.

En mijn nonkel liep mijn vader uit te dagen met maar weer een voetbalgegeven. Mijn vader was niet zo voetbalgezind maar wel erg anti de ploeg van de nonkel, gewoon om dwars te zijn. Achteraf hoorde ik dat dat zich in meer families voordoet.

Garmisch-Partenkirchen is dus een directe link met oude nieuwjaarsdagen en toch begin ik er nu over. Dat komt misschien een beetje door ons onverwacht bezoek aan Planica – Kranjska Gora toen we in Slovenië waren. Onverwacht maar imposant.

We planden toen een vakantie in het Duitse Beieren en zouden Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen aandoen. De vakantie kwam er niet.

Nu zie ik net dat ik het hier een jaar geleden, dag op dag, ook al over had. Tja, foert zeg, ik schrijf verder want nu staat die vakantie terug op de planning.

We keken deze week al naar het schansspringen in Oberstdorf -blijkbaar kan je daar zalig bij slapen- en gisteren naar die van Garmisch-Partenkirchen.

We gaan niet naar die twee plaatsen voor die schansen alleen, dat nu weer niet. Garmisch-Partenkirchen lijkt wel een mooi stadje en in Oberstdorf hebben ze een erg verlokkelijke wandelkloof. Zodoende maken we van beide wel een daguitstap.

Ik zal er dan nu maar diezelfde foto bij zetten ook.

Filmke van Luc & Meer foto’s

Previous

Vandaag … één januari 2022

Next

De pottenbreker

12 Comments

 1. Eerst het nieuwjaarsconcert in Wenen en daarna Garmisch-Partenkirchen. Ik denk dat dat nieuwjaarsdag in menig huiskamer was, zeker in Nederland. (Ik heb altijd gehoopt dat ze die twee evenementen eens gingen combineren, violisten die al Schöne blaue Donou krassend van de schans afsnellen om met een schitterende telemarklanding tot stilstand te komen.) Hopelijk komt er ditmaal niets tussen jullie plannen. (Mooie (actie)foto’s trouwens!)

  • ms

   Dat was in België ook, maar wij waren nooit thuis.

   Kransjka Gora was in een opwelling, gelukkig waren er daar mensen aan het trainen, al was het bezoek aan het centrum ook wel de moeite waard.

 2. Dat je er een mooie vakantie kan doorbrengen zonder het skispringen te moeten bekijken, dat lijkt me wel wat. ☻
  Vreselijke gewoontes; kerstcircus Billy Smart, een week later Garmisch-Partenkirchen op nieuwjaarsdag. Ik kon er haast niet meer tegen maar ja…

  • ms

   Liever niet als er een toernooi is, je zal daar maar tussen al dat volk geraken.

   De TV mocht nooit op van mijn moeder, de elektriciteit was te duur. Waar zij van sprak …

 3. Elektriciteit te duur… dat lijkt me nog erger.

 4. Het schansspringen op de achtergrond herinner ik mij.
  Al heb ik nooit iets van deze sport begrepen.

  Naast zo’n schans ben ik ooit met een trap naar boven gelopen.

  Stille groet,

  • ms

   Dat konden we toen niet aangezien we de omgeving niet hadden bekeken. Achteraf gezien zouden wel wel een rondweg kunnen nemen hebben.

   Het zal vroeger niet zo moeilijk geweest zijn om te begrijpen. Wie het verste sprong, won.

   Maar nu met al die meetapparatuur qua windrichting en -sterkte e.d. komt er wel meer bij kijken en denk ik niet dat een toeschouwer kan zien wie aan de leiding gaat.

 5. 😆 Ik zou ook de trap nemen.
  Met zo’n schans zo ik er nooit heelhuids geraken!

  • ms

   Je moet er wel eerst óp geraken.

   Bij die van Planica was een lift, maar die was voor de skiërs en er was ook een stoeltjeslift, maar ja, dan stond je boven.

   Dat krijg je met uitstappen in een opwelling. Je weet niet wat de mogelijkheden zijn.

 6. Bij mijn ouders stond de televisie op 1 januari ook in het teken van dat schansspringen. Bij mijn schoonouders later het nieuwjaarsconcert vanuit Wenen. Beide sla ik met plezier over tegenwoordig.

  • ms

   Wij hebben er jaren niet aan gedacht maar we keken in de hoop iets van de omgeving te zien, maar het was donker. 😐

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén