Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Mijn vrijheid

De schrik sloeg me om het hart toen ik las dat Boris Johnson mondmaskers en social distancing wil schrappen1 … in het Verenigd Koninkrijk weliswaar maar het brengt weer speculaties voor hier op gang.

Ik wil dat niet! Ik wil mijn anderhalve meter! Daar sta ik op! En ik wil mijn mondmasker, mijn scherm tegen viezigheden die uit andermans mond zouden kunnen komen al doen mijn half dove oren dat in bepaalde omstandigheden ook wel.

Maar … als het ooit zover komt, als alles weer wordt zoals vroeger, als je weer niet gemaskerd over de straat mag lopen, zal een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid mijnentwege toch ook niet zo zwaar wegen zeker als je ziet wat nu allemaal kan wat eigenlijk verboden is.

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

Toorn of doorn

Next

Over sluikstorten gesproken

18 Comments

 1. Ik denk niet dat de mondkapjes en de afstand zomaar uit het straatbeeld zullen verdwijnen… Daar zou ik mij alvast geen zorgen om maken.

  • ms

   Zorgen maak ik me niet maar het besef dat we ooit misschien teruggaan naar een maatschappij waar iedereen je weer op je voeten staat of waar iedereen weer vrijelijk loopt te hoesten, te kuchen en te niezen doet mij besluiten dat ik zelf wil kunnen beslissen dat ik een mondmasker opzet als ik ga boodschappen doen.

   Op de straat zou ik het misschien ook al niet nodig vinden. maar in wachtzalen, openbaar vervoer, boodschappen doen … ik vind dat we dan dat recht op vrije keuze moeten hebben.

   Ik ben het namelijk ook beu dat Luc bij elke verkoudheid met een bronchitis naar de dokter kan terwijl de snotteraars vrolijk verder snotteren.

 2. Mondmaskers, ik had nooit gedacht dat ik het dragen ervan als normaal zou gaan beschouwen. Nu reageer ik al verschrikt als ik zie dat iemand z’n masker verkeerd, dwz onder z’n neus, draagt.

  • ms

   Hoe een jaar corona toch invloed heeft op onze manier om de dingen te bekijken.

   Ik zou vroeger nooit aan een mondmasker gedacht hebben als ik in de buurt van verkouden en/of zieke mensen kwam, al vond ik het altijd nogal egoïstisch van hen om zich straf voor te doen en op die manier anderen aan te steken.

   Nu? Inderdaad. Of iemand die bij ons in de winkelstraat loopt zonder mondmasker.

   • In Duitsland mag je alleen met een medisch mondmasker of met een FFP2 masker een winkel, supermarkt, bank, ed binnen, ook dat maakt dat ik verschrikt opkijk in Nederland, waar de besmettingsgraad sowieso al vele malen hoger is

    • ms

     Neen, hier dus niet.

     Maar het moet gezegd, in mijn mondmasker is niet enkel een stukje stof. Er zit wél een filter in. En wat voor een, een drievoudige.

     En warm dat dàt is. Ik zal een meer zomerse filter moeten uitvinden.

 3. Ik zou het zalig vinden als anderhalve meter gewoon zou blijven. Zo krijgen we namelijk ook een gewone griep en verkoudheden.

  • ms

   Die anderhalve meter. Die mag zéker blijven.

   Vroeger had men het over een comfortzone ter lengte van je arm.

   Mijn rechter arm verlengen met een handschoen op een harmonicasysteem/schaarmechanisme en mijn linker met een uitschuifbare bokshandschoen

 4. O ik wil er juist zo snel mogelijk vanaf! Ik vind het verschrikkelijk om iedereen als een gevaar te zien en met argwaan bekeken te worden. Hutje-mutje in de trein gepakt staan is weer het andere uiterste (en was ik nog nooit fan van), maar gewoon comfortabel zijn met mensen om me heen? Kan niet wachten!

  • ms

   Comfortabel met mensen om me heen? Neen.

   Met dat slechte gehoor is dat nog erger geworden. Je kan niet geloven hoe alleen je kan zijn tussen mensen die met hun ogen rollen als je een keer te veel vraagt wat ze zeggen.

   Maar daar gaat het hier niet over. Ik heb er een hekel aan als mensen te dicht bij staan en dat is nu min of meer onder controle.

 5. elsjeveth

  De anderhalve meter op terrassen en in restaurants mag wat mij betreft gehandhaafd blijven. Maar mondmaskers zelfs op straat, oh ik moet er niet aan denken. Ik ben het met hemelsgroen eens, comfortabel met mensen om mioj heen, dat zou weer heerlijk zijn. Hoesten en niezen en proesten over andere mensen heen dat heb ik nooit gedaan, wat betreft geldt die regel al mijn hele leven. Zo zie je maar ieder zijn vrijheid

  • ms

   In de Landense straten zou ik het niet nodig vinden, maar in de Nieuwstraat in Brussel wél.

   • elsjeveth

    Dergelijke drukke winkelstraten probeer ik altijd te vermijden zeker nu.

    • ms

     Ja, ik ga nu ook niet winkelen in dat soort drukke straten.

     Maar later, als er geen mondmaskerplicht meer is, dan wil ik het recht om er een te dragen als ik me ongemakkelijk voel.

 6. Ik zou de mondkapjes ook liever kwijt zijn. En de anderhalve meter ook.
  Mocht er griep of iets dergelijks heersen, bleef ik thuis of ging op stille uren naar de winkel omdat ik weet dat sommige mensen zich nergens iets van aantrekken.
  Behalve met een uitzonderlijk besmettelijk virus wordt niet je zomaar ziek.

  • ms

   Voor mij is dat allemaal goed, ieder doet het zoals ze zelf willen, zolang ze mij maar niet gaan verbieden om te doen wat ik op bepaalde momenten zou verkiezen.

 7. Van mij mogen die mondmaskers zo snel mogelijk afgeschaft worden! Wat een pokkedingen! Die social distancing vind ik dan minder erg, maar ik heb zó de schurft aan die mondmaskers. Ik draag zo omdat het moet, maar daar waar het niet moet (buiten!) doe ik het niet. Ik zie sommigen zelfs fietsen met zo’n ding op.

  • ms

   De verplichting mag afgeschaft worden, maar als ze het gaan verbieden pakken ze mij weer mijn vrije keuze af.

   Als we gaan wandelen heb ik geen mondmasker nodig, in de supermarkt wel. En dan vind ik dat ik -ook later- de keuze moet hebben om het te dragen of niet.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén