Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Niet in mijn naam!

Maar zelfs daarover heb ik blijkbaar niet veel te palaberen.

Na een ontgoochelde moeder die een zoon wou en een dochter niet goed genoeg vond, na de weigering om atletiek te doen omdat dat niet voor meisjes was, na een collega die voor de grap …, na een baas die vond dat de vrouwen voor de koffie moesten zorgen, na … en na … en na … en nadat ik me heb voorgenomen dat ik me er niet meer wil in ergeren omdat ik er genoeg van had.

Genoeg van maar weer een kliek gepiemelden die denkt dat hun heiligheid je weet wel waar zit en me dus gaat vertellen dat ik in Gods ogen minderwaardig ben. Ik zal dat geloven op de dag dat God zelf me dat komt vertellen, maar niet van een vent met een kleed aan.

Ik overwoog al me te laten ontdopen. Maar dan blijkt dat een papieren procedure te zijn, want -volgens horen zeggen- blijft de politieke kliek dan voort subsidies geven aan de heilige kliek voor het aantal gelovigen op hun lijsten, maar waarvan ze de doopweigeraars niet schrappen.

Voor wat ik geloof kan je niemand -behoudens God zelf, mocht je Hem tegenkomen- subsidies geven, ik hoor bij geen kliek.

Conclusie (voor zover “volgens horen zeggen” juist is): een vrouw, die me niet wou, heeft beslist dat de politiek, die ik ook niet wil, geld geeft aan een kerk, die ik zeker en vast niet wil.

Erger ik mij daar aan? Ah neen toch. Ik nam me al lang geleden voor dat ik dat niet meer zou doen.

Waarom ik er nu over begin? Omwille van een artikel in de krant waaruit blijkt dat een Belgisch verzoek aan de paus wellicht te ver gaat1.

En daar ga ik dan enkel eens mijn schouders ophalen en er een log over schrijven.

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

Bij het opstaan

Next

Gazetten vullen

16 Comments

 1. Het is toch wel een revolutionair idee van de Belgen! De pers in het overwegend atheïstische en verder vooral protestantse Nederland heeft er voor zover ik weet nog niet over bericht. Gehuwde mannelijke priesters, dat had ik wel eens eerder gehoord, maar vrouwen…. Het moet, zou mijn oude grootvader zeggen, niet gekker worden. Nee hoor, grapje. Ik begrijp denk ik wel dat zulke veranderingen niet van de ene op de andere dag gerealiseerd kunnen worden. Maar wat deze paus ook wel door heeft is dat zonder vernieuwingen er geen kerk zal overblijven. Misschien gaat deze oproep der Belgen wel de geschiedenis in als de uiteindelijke redding van de katholieke kerk.

  • ms

   België was katholiek, maar het werd wel gematigder. In Nederland heb je die strenge geloofsgemeenschappen, waar het geloof nog in keurslijf zit.

   Ik vind het verbazingwekkend dat dat nog bestaat.

   • Ik ook! Wij zien hier in de buurt wekelijks de kerk nog vollopen. Het zijn wel een soort geloofsgemeenschappen die mij onbekend zijn. Daarvan heb je er best veel. In Zaamslag, een gemeente hier verder zit het protestantisme nog heel diep. Een soort Urk dus.

    • Urk kan worden omschreven als de meest kerkelijke gemeente van Nederland, 98% van de inwoners is lid van een kerkelijke gezindte en 94% van de inwoners gaat naar de kerk.

     • ms

      Wat mij daar dan aan stoort is dat ze echt onvriendelijk kunnen worden tegen mensen die van hun gezindte geen weet hebben.

      Bars en nors en bijna mijn neus kwijt omdat ik een kaas wou kopen op de rustdag des Heren(?)

      • Jaja, zo zijn sommige. Radicalisme komt niet alleen bij moslims voor.

       • ms

        Ik heb gewoon gevraagd: “waarom staat de deur dan open?”

        Waarschijnlijk weet ik het antwoord wel, waarschijnlijk omdat ze in een veilig dorp wonen waar iedereen iedereen kent en van dezelfde strekking is.

    • ms

     Ooit in Zwolle moest de muziek uit in de evenementenhal omdat in de kerk de dienst doorging. Dat is wel degelijk je mening opdringen.

     • Die zijn erg hoor. Mijn schoonvader zaliger was ook zo fanatiek in zijn geloof. Niet aangenaam.

      • ms

       Mijn moeder was zo. Katholieker dan de paus. Dat is ook een van de redenen dat ik er niet meer wil over horen. Die geven aan alles zo een draai dat zij altijd gelijk hebben … in naam van.

      • Fanatisme vond je overal en nog.
       In de plaats waar wij woonden had je niet alleen verschillende kerken, vlak bij ons woonde een communistisch gezin. Die scholden op alles wat naar kerk riekte, in het bijzonder op de papen.

 2. Sommige bronnen beweren dat de islam het zal overnemen van de katholieken. Ik weet het niet. Ik lig er in ieder geval niet wakker van. Voor mij zijn alle mensen gelijkwaardig welke kleur geslacht of geloof ze ook vertegenwoordigen.

  • ms

   De “bronnen” hoorde ik 20 jaar geleden ook al. Die vertelden toen dat de islam veel kinderen ging maken om ons te kunnen overheersen.

   Ik verkies daar niet naar te luisteren.

 3. Bij niet één kerkelijke gemeenschap wil ik horen, mijn man overwoog zelfs officiële uitschrijving van de RK kerk.
  Maar dit Belgisch verzoek vind ik toevallig wèl een goeie.
  Het is van de zotte, onnozele priesters die gezinnen bezochten (vroeger, misschien nu nog) en raad gaven, eisen stelden aan gezinsplanning maar van de werkster moesten afblijven.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén