Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Naar de kust

Vorige week woensdag wilden we naar de kust, de geplande musea aldaar eens bekijken. Het James Ensorhuis1 stond al langer op de planning en toen ik zag dat er een Spilliaert Huis2 is ook wilden we daar ook heen, maar dat is tijdelijk gesloten omdat het te onveilig was om dure kunst uit te hangen3.

Maar toen vond Luc dat een groot gedeelte van de Spilliaertcollectie tentoon gesteld wordt bij het Mu.ZEE4, dus ja …

Verder wilde ik er nog naar een sportwinkel, de laatste hoop op een lichte fleece, waarvan ik ooit slechts één exemplaar in Schotland kocht en het me achteraf bekloeg dat ik er niet meer meebracht.

Uiteindelijk gingen we niet omwille van het slechte weer van vorige week woensdag. We zouden dan maar vorige dinsdag gaan.

Eigenlijk wou ik liefst met de trein, maar met de trein mag je met een kaartje voor gepensioneerden pas om 9u opstappen. Dat was al een probleem: hoe laat kom je dàn aan? Een gewoon kaartje nemen? Neen, toch maar liever de auto dan.

Maandag lazen we dat de spoorwegen dinsdag gingen staken, met mogelijk uitbreiding op woensdag en donderdag.

Wat te doen? Want waarschijnlijk zou zo’n spoorstaking ook wel meer verkeer teweeg brengen en dat op de ring rond Brussel?

Weer uitstellen? Neen!

Maar, het werd toch uitstellen, want bij beide musea moest ik een tijdsslot reserveren en voor dinsdag kon dat om één of andere reden niet.

We gingen gisteren. Nevel en/of mist, file en aanschuiven, drie uur heen, bijna even veel uren terug …

Was het dat allemaal waard? Ja, dat was het!____________________
1 James Ensorhuis
2 Spilliaerthuis
3 Het Laatste Nieuws
4 Mu.ZEE
____________________

Previous

Obstakels en struikelblokken

Next

Phileine zegt sorry

14 Comments

 1. Ben je geslaagd met de lichte fleecejes?

  • ms

   Neen, dat krijg je met dat verschuiven op de agenda altijd. Je controleert de openingsuren voor een bepaalde dag maar je gaat op een andere.

   De winkel heeft buiten de zomer nogal een ingewikkeld openingsschema, maar nu hebben ze jaarlijkse vakantie.

 2. Leon Spilliaert is prachtig, zijn werk bedoel ik. Van de man zelve weet ik niets. Van Ensor, vind ik, moet je houden. Maar leve de Koningin der badplaatsen voor het hebben van Huizen van beide mannen, én het mooie Muzee. Het was voor jullie een hele reis! Gelukkig was het de moeite waard.

  • ms

   Dat was dan wel zoiets in het Ensorhuis. Daar had ik de indruk dat we Ensor als persoon wat beter leerden kennen en begrijpen. Het moet niet gemakkelijk geweest zijn om zijn eigen zin door te zetten met al die kritiek.

   Van Léon Spilliaert wist ik dus ook niks af behalve de (wat saaie langdradige beschrijving bij Wikipedia.

   Maar hij had een dochter “Madeleine” en naar aanleiding van een bezoek met Madeleine aan een poppententoonstelling heeft hij een reeks poppenschilderijen gemaakt waarvan wij er gisteren vier zagen.

   Er hing wel meer werk van hem, maar bij Mu.ZEE wisselt de tentoonstelling wel eens.

 3. Lange reis, gelukkig was Mu.ZEE het waard. Dat geeft voldoening.

  • ms

   Het James Ensorhuis én Mu.ZEE waren het waard. Het James Ensorhuis had een kleine tijdelijke tentoonstelling met tekeningen van Ensor over het leven van Jezus, zoals ik ze me als kind voorgesteld zou hebben. Maar sommige ervan waren echt wel mooi.

   Naar Mu.ZEE gaan we terug, daar wisselen ze af en toe uit hun collectie van 8.000 stuks, zodat je eigenlijk bij elk bezoek wel iets anders te zien kan krijgen.

   Ik, die tegen nieuwsbrieven ben, heb me vanmorgen bij enkele musea op de nieuwsbrief geabonneerd …

 4. Goed dat het de moeite waard was om zolang op weg te zijn.

  • ms

   Volgende keer boek ik een overnachting. Dat is dan wel een meerkost maar je kan dan op de minder drukke momenten rijden en twee dagen aan de kust of Brugge? Die krijgen we ook wel gevuld.

 5. elsjeveth

  Zo te zien ondanks alle eventuele hobbels een trip met een prachtig resultaat.

 6. Het Mu.ZEE, dat wordt iets voor volgende zomer. Dank voor de tip!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén