Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een slag geslagen

Hoe vaak lazen we nu al in de krant dat iemand iets vindt/koopt op een rommelmarkt of Kringwinkel dat uiteindelijk een fortuin waard blijkt te zijn.

Het moeten niet altijd miljoenen zijn. Ik ben met minder ook al content.

Zo stelde ik voor, na het oplossen van de bandenhistorie, dat we eens door konden rijden naar de Kringwinkel aangezien die daar toch in de buurt is.

Ik keek tussen de kunstboeken, al zit daar meestal nogal het zelfde tussen. Maar ik vond een mooi boek over sport in de Belgische kunst en ik zag een boek over Nederlandse kunst in het paleis. Ik doorbladerde beide boeken en zag snel dat het paleis me niet echt aansprak.

Toen ik het wilde terugplaatsen, met mijn tweede hand een open ruimte makend, zag ik …

Daar zat een kleiner, dun wit boekje achteruit geduwd en geklemd tussen de grotere boeken. Ordelijk als ik ben, vooral met boeken, vond ik het jammer dat het boekje niet zichtbaar was en ik haalde het er uit.

Gelukkig ben ik niet het luidop juichende type. Neen, ik word dan helemaal sprakeloos en kan alleen maar ongelovig staren naar wat ik zie. Dat deed ik nu ook. Ik liep naar Luc met de schat in mijn armen gekneld en liet het hem zonder één woord te spreken gewoon zien.

Anderhalve euro! Meer niet. Voor een klein dun boekje: “Hommage à Léon Spilliaert” dat op internet voor 65€ te koop staat1. Verder googelend vind ik hem ook voor 30€ maar met 17€ verzendkosten omdat hij uit Duitsland moet komen2. En bij anderen, zoals bij De Slegte3, is hij gewoon uitverkocht, maar daar staat dan wel een fotootje bij.

Hij is fel gegeerd, onze beste Léon. Als je de prijzen bekijkt die ze voor Léon Spilliaert-boeken vragen …

Zodoende ben ik opgetogen en euforisch en uitermate in de wolken -en nog iets in overtreffender trap- dat ik dit Leon Spilliaert-boek(je) op deze manier heb kunnen bemachtigen.

____________________
1 Books in Belgium
2 Abebooks
3 De Slegte

Previous

Het inleren

Next

De Vlaamse Expressionisten op een ander

12 Comments

 1. Gefeliciteerd! Dat is geluk hebben! Je beschrijft de vondst heel mooi. Ik zie de scene voor me. Veel plezier met Leon!

  • ms

   Het is echt wel een unieke vondst. Er staan echt mooie dingen in.

   Blijkbaar word ik altijd stil van prettige verrassingen. Bij tegenvallende varieert dat. Dan hangt het af van de graad van tegenvallen.

 2. Het schilderij Lente mag hier wel aan de wand komen hangen, met Landschap ernaast.
  Ik zal het maar eerlijk bekennen: van deze schilder had ik nog niet gehoord.

  • ms

   Er zijn meer mensen die nog niet van de schilder hoorden. Dat komt deels door de geschiedenis die steeds dezelfde kunstenaars naar voren schoof.

   Ze zijn aan een inhaalmanoeuvre bezig.

 3. Met zo’n vondst zou ik ook heel blij zijn. Geniet van je boekje. Wat een koopje!

  • ms

   Dat doe ik. Drie dagen erna ben ik nog aan het nagenieten.

   Wat niet wil zeggen dat ik die vaas van drie miljoen ook niet wil vinden, maar ik vrees dat ik heel erg veel vazen zou moeten kopen eer ik er een tegenkom … Ik denk dat dat eerder uitzondering is dan regelmaat.

 4. Goed zeg! Dat is nog eens mazzel hebben.

  • ms

   Dat vind ik er ook van. Ik denk dat dat komt door dat diegene die de prijs bepaalt niet weet wàt hij/zij in handen heeft. Het is niet de eerste keer. Ik kocht zo ooit een Hummel voor 3€. Aan de kassa hebben ze dat wel 2 keer omgedraaid, maar er niks van gezegd.

   Ik hoop dat ze zich nu niet gaan verdiepen in vraag en aanbod bij kunstenaars.

   • Met wandtegeltjes had ik iets dergelijks. De leukste waren die van Jan Luyken, ik vond er af en toe een voor een paar kwartjes en viste ze uit de rommel. Kennelijk is dat opgemerkt, plotseling waren ze een paar guldens, op alle markten die we aandeden.

 5. Altijd leuk zo’n “schat” te vinden voor geen geld.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén