Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Zwart van gif

Ik ben niet helemaal koekjesgezind, meestal soms helemaal niet. Maar zo af en toe kan ik ineens zin in één of ander krijgen, kopen we ons een pak en eten dat in een mum van tijd op.

Querida is fan van Oreo-koekjes, de zwarte. Daar hebben we ons ook al eens een pakje van gekocht. En een andere keer, in Duitsland, bleken die niet zwart maar blond. Ze zijn niet slecht, daar niet van, maar nu écht speciaal vind ik ze ook niet.

Wat blijkt nu? Oreo-koekjes worden -bewust en op onvriendelijke manier- zwart gemaakt1.

En dat kan je dan weer op twee manieren opvatten. Je kan de cacaobonen met ammoniak behandelen zodat de koekjes effectief zwart gemaakt zijn. Of je kan over de fabricatie ervan zoveel slecht vertellen en dan worden de koekjes figuurlijk zwartgemaakt.

Ik ben niet zo snel om te zeggen: “Verbieden” zoals men zou willen bij andere, letterlijk, zwart gemaakte gebruiken. Maar ik zal ze toch niet meer eten, de koekskes dan.

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

Boekenmarkt in Namen

Next

Energieregulerende maatregel?

12 Comments

 1. Zwartgemaakt in twee betekenissen. 🙂 Ik geloof gelezen te hebben dat die ammoniak vooral voor de omgeving van de fabriek een probleem kan zijn, niet zozeer voor de Oreoeter, (spellingchecker wordt nu gek), zelve, tenzij misschien wanneer je lééft op Oreo’s, maar dan heb je wel andere en waarschijnlijk grotere problemen. Vroeger als ik terug uit school kwam kreeg ik een kop thee van mijn moeder met daarbij soms een café noirtje. Dat bruine laagje. Hoe zou dat… Nee, dat wil ik niet weten.

  • ms

   Wel het grootste probleem is voor de omgeving. Dus is het maar een magere troostprijs dat het niet meer stoort dat je het eet.

   Café Noir kende ik niet, maar bij het googelen zie ik wel foto’s van koekjes die ik wel kende, maar hoe we ze noemden? Ik zal ter staving ze eens meebrengen en uitproberen, nadat ik ze volledig ontleed heb natuurlijk. 😂

 2. In een artikeltje in de NRC las ik dat er in veel meer snoepwaren ammoniak gebruikit wordt. Kan geen kwaad. Het gevaar van teveel suiker en vet is groter.
  Dus….☺

  • ms

   Gelukkig snoep ik niet veel, om niet te zeggen niet. Ik kan soms een snoepaanval krijgen, wat volgens mij te maken heeft met een tekort aan suiker want eigenlijk houd ik ook niet van zoetigheid.

   En vet? Vroeger sneed ik het vet van de schellekes magere hesp. Dat doe ik nu niet meer, maar ik eet ook geen magere hesp meer. 😂

 3. Die koekjes ken ik niet. Ik denk niet dat dat zwart maken slecht is voor de gezondheid. Nu en dan zo’n koekje zal geen kwaad kunnen.

 4. Goede morgen , als je je af gaat vragen hoe voedingsmiddelen worden gemaakt, kun je volgens mij alleen nog eigen gekweekte dingen eten want daarvan weet je precies hoe het is gegroeid. Ik dacht dat bij de café noir koekjes het bruine deel gewoon suiker met koffie extract was, maar zeker weet ik dat niet. Fijne dinsdag gewenst.

  • ms

   Neen, dat kan je niet. De ondergrond is overal zo vervuild dat je niet weet wat er in zit. En als de ammoniak dan al uit de koekjes is is de omgeving toch verpest.

   Je kan alleen maar proberen om het juiste te kiezen. En zwarte koekjes waarvoor de ondergrond vervuild wordt horen daar, volgens mij, niet bij.

 5. Schandalig is dat! Blij dat ik ze niet eet. Misschien ooit eens geproefd, maar ik weet niet wat er speciaal aan is…
  Koop ook nooit truffelolie in de supermarkt. De smaakstof van de truffel is een druppeltje wc-ontstopper! Ooit gezien op tv in een onderzoek naar gesjoemel met voeding.

  • ms

   Er wordt inderdaad wat afgesjoemeld en ik heb het al niet voor al die bewaarmiddelen die je overal op ziet staan.

   Ze moeten wel vermelden wat er in je verpakking zit maar bij bepaalde E-nummers zetten ze wel het nummer maar niet de stof die er mee bedoeld wordt.

 6. elsjeveth

  Café Noirtjes oh die waren (zijn) zo heerlijk, maar tja het bericht lezende over de Oreokoekjes (die ik overigens niet te eten vind) begin ik nu te twijfelen aan het knapper laagje van de café noir.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén