Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Mezelf en het fototoestel anders ingesteld

Meerdere keren werd me in musea al gewezen op mijn fototoestel met de melding: “Het mag … maar zonder flits”. Telkens opnieuw vertelde ik dat ik het niet gepast vond. Ik heb -of had- daar zo een beetje mijn eigen gedacht over, dat ik op volgende manier op het blog beschreef:

Foto’s nemen in een museum? Ik weet het zo niet. Ik neem ze wel, maar dan wel voor mij persoonlijk. Ik vind foto’s delen op het blog eigenlijk een vorm van roof … of hoe zou ik het noemen?

In Geel, in het Gasthuismuseum, was het de eerste keer dat de dame aan de receptie me antwoordde dat ik dat zo niet moest bezien. Zij hadden wél graag dat ik ze postte, dat was publiciteit voor het museum.

De tweede keer was in het Ensorhuis. Daar zei men net hetzelfde.

Maar die foto’s zijn het publiceren niet waard. Ze werden gemakshalve genomen op een vooringestelde halve vaste stand van het fototoestel, maar zonder flits vallen die wat te raar belicht uit.

Bij Mu.ZEE gaan ze nog iets verder. Daar staat het zelfs op hun website te lezen en krijg je de mogelijkheid om eigen foto’s te plaatsen.

De voorbije kerstdagen ben ik hier thuis aan de slag gegaan en heb er me mee geamuseerd. Bij allerlei lichtinvallen en met allerlei instellingen ben ik er uiteindelijk toch in geslaagd om min of meer geslaagde foto’s zonder flits te maken.

Dus ja, als ik er zin in heb zullen er in de toekomst mogelijk wel foto’s van in musea op de blogs komen: eerder sporadisch hier op Wizzewasjes, merendeels op In Beeld.

En eerlijk gezegd, heb ik daar nu geen probleem meer mee.

Previous

De gezochte

Next

Gef mor gaaspetrol

16 Comments

 1. Ik ben blij dat je van gedachte bent veranderd, omdat ik naast je mooie verhalen soms ook benieuwd ben naar wat beeld. Ikzelf heb het nooit een probleem gevonden om in musea te fotograferen en sommige van die foto’s te posten. Behalve de kunst valt er altijd genoeg te zien.

  • ms

   Maar de kunst zélf, post je die dan ook? Dat vind ik een moeilijke. Een algemeen beeld, ja. Maar een schilderij? Of een kunststuk?

   • Niet sec. Dat levert behalve een reproductie geen interessante foto op. Maar als onderdeel van een compositie kan het wel. Of zodanig dat het kunstwerk wordt omgezet in een ander, nieuw beeld. Een plaatje dat je ook kunt googelen vind ik niet boeiend.

 2. Publiciteit voor die musea is altijd meegenomen. Foto’s kunnen het nooit halen bij het origineel dus is dit geen roof.

 3. Ik kijk al uit naar je foto’s!

 4. Lijkt me niet meevallen zonder flits, waarom is dat eigenlijk?

 5. elsjeveth

  Kijk soms zijn we te bescheiden of te beleefd over zaken die men heel anders ziet!

  • ms

   Ik denk dan: als je de kunstwerken op internet kan vinden, moet je niet meer naar het museum.

   Blijkbaar is dat niet zo.

   Maar een museum is iets bizars. Sommige vallen in de smaak, andere wat minder, maar er zijn er waar je buiten gaat en wéét: “Hier kom ik terug”.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén