Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De gezochte

Wie kent de aanleiding waarom ik soms over boeken van vroeger denk. Boeken waar je dan nooit nog iets over terugvindt, die -zo lijkt het wel- nooit bestaan hebben.

Ze hebben een eigen verhaal en soms willen ze wel gevonden worden. Zie maar: “De bruid was zestien“.

Ouder was mijn herinnering aan een boek, dat Broer ooit kreeg omdat het hoofdpersonage dezelfde voornaam had als hij, alhoewel hij er toen nog te jong voor was. Ik las het wel en wou het opnieuw lezen omdat ik me bepaalde dingen ging afvragen. Zodoende vroeg ik Broer in februari van dit jaar of hij het nog had en hij antwoordde dat hij het eens ging bekijken. Waarschijnlijk bekijkt hij nog. Aandringen doe ik echter nooit.

De titel zet ik hier niet. Als je daarop googelt krijg je héél veel resultaten maar allemaal hetzelfde met een liedjestekst en die zoek ik niet.

Van een ander boek -pffft- weet ik niks meer van, enkel de verhaallijn. Het was een vervolgverhaal in de krant, speelde zich denkelijk af ergens in Nederland aan één van de kusten, had veel met zand te maken en nog meer met een broer gedood in de oorlog, een verongelukte broer en een broer die dat ongeval overleefde, een zus, twee freules en een jonker en vooral met de vete tussen de adel en het familiebedrijf. Weinig om op voort te gaan hé.

Ik heb al een paar keer pogingen gedaan om er iets van terug te vinden, maar noppes. Zelfs googelen op Nederlandse schrijfsters helpt me geen stap verder.

Bij het kijken naar The Green Mile1 kwam het boek weer terug in mijn gedachten en ging nog maar eens googelen al weet ik dat het hopeloos is.

Waarom wil ik dat boek nu terug lezen? Wel, die overlevende broer had net, zoals net als John Coffey in de film, geneeskracht, maar dan enkel in zijn handen.

Domme reden, misschien wel. Maar je moet je bezighouden met wat je geest bezig is, anders komen we in een knoop te liggen.

Nog even en ik vergeet het weer voor een poos.

____________________
1 The Green Mile

Previous

In het spoor van Alfred Seiland

Next

Mezelf en het fototoestel anders ingesteld

13 Comments

 1. Ik graaf in de warboel van mijn hersens of er iets van de verhaallijn en de personages bekend is, maar nee, het zegt me niets. Ik herken wel dat je weet dat je iets gelezen hebt en dat je het mooi vond, maar titel, auteur, omslag, of zelfs de tijd wanneer je het las is helemaal verdwenen. Zo is er ook de naam van iemand, de achternaam die bij de voornaam hoort die ik nog wel weet. Hij móet ergens verscholen zitten, maar waar? Ik ben bang dat in de laatste seconde van mijn leven die naam ineens opduikt en dat ik me tegelijkertijd realiseer dat ik daar niets meer aan heb.

  • ms

   Het was eerder intrigerend, bij beide boeken. Nu vraag ik me af of het wel Nederland was, of was het Duitsland. Maar dan kloot er weer iets anders niet.

   Ach ja, het is waar. Veel belang heeft het helemaal niet.

 2. Geen idee… ik hoop dat bij iemand een lichtje gaat branden.

 3. Goede morgen, ik vrees dat ik je hiermee niet kan helpen, het verhaal komt me niet bekend voor. Maar ik wil je wel een fijne dinsdag wensen en hopen dat iemand wel het boek thuis kan brengen.

  • ms

   Ik had het uit de krant geknipt en heb het nog een tijdlang bijgehouden, maar toen wou ik de farde, waar ze in zaten, gebruiken voor mijn haakpatronen en deed de knipsels weg.

 4. Ik ben niet bepaald een boekenlezer, dus kan ik je niet helpen.

  • ms

   Dat is geen probleem. En als ik het niet vind is dat ook geen probleem. Dan ga ik me gewoon blijven afvragen hoe dat nu toch weer heette. 😉

 5. Geen idee, er zijn zoveel boeken over vergelijkbare onderwerpen en die kun je niet uit elkaar houden. Ik niet, tenminste.
  Ik herinner me flarden van boeken, soms maar één alinea, maar kan ze nooit meer terugvinden sinds die ene broer en die ene zus overleden zijn. Wij waren wandelende boekenkasten, wat de een niet meer wist toverde de ander tevoorschijn want we lazen elkaars keuzes.

  • ms

   Eigenlijk was ik de enige die las bij ons thuis. Mijn vader had vroeger veel gelezen, maar die nam in “mijn tijd” geen boek meer ter hand. Zijn boeken stonden op zolder. En ik ging daar soms stiekem wel eens neuzen. Maar veel tijd had ik daar ook niet voor.

   • Jammer.
    Gelukkig mochten wij dat wel, mijn moeder las zelf ook. Niet veel, daarvoor was het gezin te groot maar wanneer het kon.

 6. elsjeveth

  Sorry ik heb werkelijk geen idee

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén