Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Overarms

Vele jaren geleden ging ik naar de chiro. Bij trektochten liepen we dan overarms over de straat en zongen:

Macadam, macadam macadam dam dam dam steenweg, steenweg!

Overarms … ik zou geen ander woord weten. Het is niet inhaken, het is echt met de armen over elkanders schouders een ketting vormen. En dat deden we telkens bij trektochten en telkens zongen we, al was het niet altijd over McAdam1 en zijn uitvinding.

Googelen helpt niet veel. De verwijzing naar iets anders zit ook in het woord vervat.

Ergens, tussen mijn dertiende en veertiende verhuisden we en kwam ik in een andere chirogroep terecht …

Bij de eerste de beste tocht deed ik mijn arm … en kreeg daar onder mijn voeten, maar zo erg onder mijn voeten als hadde ik daar ter plaatse ik weet niet wat voor schandaligs uitgehaald.

“Laat los” schreeuwde de leidster voor de hele straat. “Laat haar los!”

Ik begreep het niet. De leidster is me altijd scheef blijven bekijken en ik ging tegen mijn zin, ook mede door het wat elitaire groepje dat de dienst uit maakte. Stoppen mocht ik van thuis niet. Het zou wel aan mij gelegen hebben.

Op mijn zestiende werd ik welpenleidster. En die mannekes sloegen hun armen over elkaar en zongen tijdens het stappen:

Macadam, macadam macadam dam dam dam steenweg, steenweg!

Pas veel later heb ik me afgevraagd of er toen iets werd gesuggereerd waarvan ik in die tijd nog niet eens wist dat het bestond.

____________________
1 John McAdam

Previous

Konijn met pruimen – vervolg

Next

Bloot en blootjes

18 Comments

 1. Overarms – het woord lees ik voor het eerst maar ik weet precies wat je ermee bedoelt. Zo stapten wij jongens ook wel over het schoolplein, denk ik me te herinneren. Het gaf op de een of andere manier een stoer gevoel van verbondenheid. Waarom werd die leidster zo boos? O! En vandaag leer ik ook waar macadam zijn naam aan te danken heeft! (En wat het eigenlijk ís.) Het liedje ziet er ritmisch uit. Kon je erop marcheren?

  • ms

   Nu je het zegt! In het dorp waar ik nog vroeger woonde, in het eerste en tweede leerjaar deden we het ook tijdens de speeltijd en liepen dan al zagerig zingend: “Al wie doet er mee …” en noemden het spelletje dat we wilden spelen. En als we voltallig waren, deden we nog twee toerkes al zagend: “We zijn al met genoeg”

   En toen ging de bel. 😂

   Op “Macadam, macadam macadam dam dam dam steenweg, steenweg!” kon je goed stappen. De bedoeling is echter dat je bij “steenweg, steenweg” twee stappen achteruit zou zetten.

   Waarom werd die leidster boos? Ik weet het niet, ik zou het echt niet weten. Slecht gehumeurd en iemand gezocht om het op uit te werken?

 2. Ik zou niet weten wat er mis ging. McAdam zou het ook niet geweten hebben.

 3. Maar ja, dat deden wij ook zo! En het lied erbij. Precies hetzelfde.
  Ik was het vergeten maar nu komt het helemaal terug!
  Een leidster met een slecht humeur? Dergelijke ervaringen heb ik als kind ook gehad. De juf in de klas die zich omdraaide en zei: schrijf maar 5 blz straf omdat je mij nadoet achter m’n rug. Ik had werkelijk niks gedaan. Ik was toen 8. Ze was een monster en heeft mij een heel schooljaar erg getreiterd met dergelijke onwaarheden. Ik ben er nog boos op.

 4. Mooi woord, overarmd drukt de betekenis precies uit.
  De reactie van de leidster was treurig, zou ze iets geweten hebben van wat er zich hier en daar afspeelde in de jeugdverenigingen?

 5. Eens je dat staplied ooit gezongen hebt vergeet je dat nooit meer. Ik ben namelijk ook een blauwe maandag in de chiro geweest.

  • ms

   Indertijd, toen we het 4 jaar zonder auto hebben geprobeerd en de bus verstek liet gaan, ben ik zo anderhalve kilometer te voet naar huis gekomen met een pak van 6 flessen van anderhalve liter en een volle boodschappentas. Luc was voorop gegaan om zijn fiets te komen halen. En hoe kwam ik naar huis? Jawel, kop in de grond en zingen van macadam …

 6. elsjeveth

  Het lijkt n beetje op ‘gezellig’ marcheren 🙃

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén