Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Uwe Pasen al gehouden

Sinds de klokken donderdagavond stil werden tot en met Paaszondag zijn we in de paasdagen beland.

En dan komt Luc, als een volleerd acteur, met openzwaaiende deur en theatraal optredend en vraagt: “Hebde gij uwe Pasen al gouwen?

Eigenlijk was ik dat hele “Pasen houden” al glad vergeten, maar het was wel zo, dat wij vroeger geacht werden om dat te doen. Het betekende dat we tijdens de dagen vóór Pasen te biechten moesten gaan en op Pasen én naar de Paasmis én te communie.

Achteraf bleek dat algemener gespreid over het jaar, maar bij ons en bij de nonnen was dat nu eenmaal zo.

Pas toen de persoonlijke biecht werd vervangen door een biechtviering -jawel, ook in de dagen voor Pasen- ging ik het zinloze van het hele gedoe inzien en ben er enkel nog een paar keer in meegegaan om boosaardige opmerkingen thuis te vermijden.

Maar, als je in een biechtstoel als ware een moord zou bekennen was de pastoor gehouden aan het biechtgeheim. Maar pas op! Als je die zelfde moord onder groot geheim aan een goede vriend zou bekennen, maak je die vriend medeplichtig.

Kort gezegd, voor mij hoefde die vertoning niet en ik stopte ermee en vergat … en dan komt Luc, als een volleerd acteur, met openzwaaiende deur en theatraal optredend en vraagt: “Hebde gij uwe Pasen al gouwen?

Uitgelichte afbeelding:

  Bij gebrek aan een foto van een biechtstoel, nog maar eens een fragment van de preekstoel uit de Sint-Michielskerk van Hekelgem.Previous

De Vlaamse Expressionisten op een ander

Next

Vrolijk Pasen

32 Comments

 1. En was dat toen een stimulans om toch maar weer eens een moord te gaan bekennen? 🙂

 2. Dat had je nu niet moeten oprakelen, nu voel ik me meteen weer verplicht te biechten. Al de zonden die ik beging…
  😆🤣

 3. Och, zwijg mij van te biechten gaan. Ik vond heet vreselijk daar in dat donker kotteke tegen iemand die ge niet zag maar wiens adem ge wel rook gaan vertellen dat ge drie keer gelogen had en 2 keer uw zus ne stoemp had verkocht. Wat dan meestal nog niet waar was, maar ge moest toch iets zeggen. En met twee onzevaders en drie weesgegroeten was ’t opgelost. Hoe onnozel kunt ge zijn?!

  • ms

   Als we nu zouden moeten gaan biechten hoe dikwijls wij in dat stoem kotteke door die gaatjes zitten liegen hebben … 😂😂

   En die onzevader en de weesgegroetjes hadden we zo ook wel kunnen bedenken hebben.

   En die pastoor die daar in dat kot moest zitten naar luisteren … 🤣🤣

   • Echt hè, ge kunt u dat toch niet meer voorstellen! Als ik dat aan mijn zoon vertel, die denkt dat ik iets mankeer.

    • ms

     Dat kan je je zeker niet meer voorstellen, maar toen werd dat van kleins af aan zo ingeprent.

     Mijn zoon heeft gewoon godsdienst gekregen in de school maar thuis werd hem niks opgelegd en was hij vrij in denken en doen. En eigenlijk hebben we het daar nooit over.

     Hij heeft andere (stok)paardjes. Echte dan. 😂😂

     • Mijn zoon heeft godsdienst gehad tot zijn eerste middelbaar. Daarna zedenleer. Dat was volgens hem godsdienst maar dan zonder god. 🤣

  • @MyriamC En, rook die adem nog wat fris of kun je daar ook verhalen over vertellen…

   • Fris? Ver van. Ik vond het walgelijk.

    • Ik was er al bang voor. Vaak ook nog een alcoholluchtje, maar ik zal niet generaliseren.

     • ms

      Dat is erg, dat je zulke slechte ervaringen hebt met Nederlandse pastoors. Die welke ik kende waren allen serieuze mensen, met een verstoft gedachtegoed weliswaar, maar geen van hen dronk.

      Er was er enkel ene die beter had gepast in het dorp bij Nonkel Juul maar dat was geen pastoor maar een deken en dat was jaren na de tijd dat wij te biechten gingen.

      • Dat zijn geen persoonlijke ervaringen hoor. Die heb uit verhalen en boeken. Zelf ben ik niet religieus opgevoed in een Nederlands Hervormde omgeving ver boven de grote rivieren. Het was de tijd van de verzuiling. De drie groepen: Nederlands Hervormd, Gereformeerd en in het zuiden de Rooms Katholieken leefden vreedzaam langs elkaar heen.

       • ms

        Boeken en verhalen accentueren het slechtste. Die van goede wil (duh) worden in één adem genoemd met de anderen.

        De deken in kwestie werd, na een aantal klachten, de toegang tot de school ontzegd.

 4. Hahaha die Luc!🤣

 5. eeh.. moest dat wel ?

  • ms

   We konden er niet onder uit. We gingen met de school.

   De jongensschool? Geen idee. Ik zou het eens aan mijn broer moeten vragen. Maar ik denk het wel.

   Luc in elk geval wel.

 6. elsjeveth

  Gelukkig is me dat biechten in donkere hokjes bespaard gebleven met een hervormde achtergrond. Je zou in zo´n hokje allerlei onnozele slechte dingen gaan verzinnen om uiteindelijk als een geslagen mens de kerk te verlaten 🙂

  • ms

   Dat deed ik dus ook, blijkbaar ik niet alleen. Er was een standaardtekstje maar hoe het begon, weet ik niet meer, zoiets van: “po po po want ik heb gezondigd, ik heb drie keer gelogen, twee keer ruzie gemaakt met Broer en nog x aantal keer ongehoorzaam geweest”.

   En dat was het. Ik ban vandaag speciaal in de Basiliek van Scherpenheuvel binnen gelopen om foto’s te nemen van een biechtstoel, met mijn gsm. Die dingen stonden allemaal pal onder een venster, dus de belichting is niks waard.

 7. Net als Elsje heb ik een hervormde achtergrond, dus gelukkig nooit moeten biechten. Onze zonden bleven een geheim tussen ons en God , dus nooit problemen gehad met benauwde hokjes en stinkende adem.

  • ms

   Ik had er nooit problemen mee, ik vond het alleen niet prettig. En jaren later vond ik het gewoon belachelijk. En nog later vond ik het vooral schrijnend dat kinderen zo geïndoctrineerd werden.

 8. Na mijn schooltijd nooit meer gaan biechten of wat dan ook. Laat ik het zo maar houden.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén