Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De Vlaamse Expressionisten op een ander

De eerste keer dat ik het merkte en dacht: “Huh?” was toen we overwogen om Gent eens aan te doen om eens komaf te maken van al wat we willen bekijken maar waar het nooit past met iets anders.

Ik dacht: “We gaan naar het Gravensteen”, niet omdat ik dat absoluut wil zien, maar de binnenkant van kastelen … je weet wel. Neen, ik wou er op! Helemaal naar boven om een panoramafoto van Gent te nemen en daar wou ik wel inkom voor betalen, want het Gravensteen is niet te bezichtigen met de museumpas.

Ik bekeek de inkomprijzen … herbekeek … en keek nog eens. Een hele resem opsommingen voor wie gratis of aan verminderd tarief binnen mag, maar geen korting voor 65-plussers. En een ticket kost 12€.

Niet dat dat me te veel lijkt maar dat is me gewoon te veel om een foto te mogen nemen. Zoals Bart Cannaerts2 ooit in één van zijn shows zei: “Ik geloof foto’s”.

En dan las ik bij VRT NWS over een tentoonstelling van Vlaamse Expressionisten in het Kunstmuseum van Den Haag3. Of Luc daarheen wilde? Een onbestemd gebrom kwam me van de overkant toegewaaid en ik nam dan maar aan dat het instemmend was.

Ik ging googelen. Twee uur en tweeënveertig minuten rijden, 227km … twee keer. Misschien konden we er overnachten en nog de stad eens bezoeken? Het gebrom klonk nog niks positiever.

Ik zocht verder. Ik googelde en bekeek de inkomprijzen … herbekeek … en keek nog eens. Een hele resem opsommingen voor wie gratis of aan verminderd tarief binnen mag, maar geen korting voor 65-plussers. En een ticket kost 16€. Dat is zoveel als twee 65-plussers samen in de musea waar we aan verminderd tarief binnen mogen.

Doen we het? Of doen we het niet? Dat zal van het gebrom van de overkant afhangen.

____________________
1 Historische Huizen Gent
2 Bart Cannaerts
3 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/04/05/_geestig-schalks-en-soms-wat-schunnig-kunstmuseum-den-haag/
4 Kunstmuseum Den Haag
____________________

Previous

Een slag geslagen

Next

Uwe Pasen al gehouden

18 Comments

 1. Kortingen voor 65plussers zijn in Nederland afgeschaft. Het werden er teveel. 65plussers bedoel ik. In Duitsland hebben ze nog wel respect voor leeftijd (nu mis ik echt een ironieteken 🙂 ) In een museum daar vroeg de baliemevrouw of ik misschien rentner was. Ik vroeg: wanneer ben je hier rentner, is daar een criterium voor? Ik had verwacht dat ze een leeftijdsgrens zou noemen, maar ze zei: je bent rentner als je met pensioen bent, en wanneer dat is moet iedereen zelf bepalen. Beschaafd land! Ik vroeg geen korting want al zag ik er misschien zo uit, pensioengerechtigd was ik nog niet.

  • ms

   En ja, als dat in Nederland gebeurt, volgen ze hier wel. Zie maar het Gravensteen.

   Nochtans zijn er ook héél veel jongeren (Mét ironieteken.) En veel interesse zie ik niet bij de jongeren (En ja, nog een keer.)

   De museumpas en -kaart zijn natuurlijk dé oplossing, maar voor die éne keer naar Nederland gaan we die Nederlandse kaarten nu niet aanschaffen.

   Vroeger had men respect voor de ouderen. Nu zijn die overbodig en een last.

 2. 227 km ver rijden plus overnachting zie ik wel zitten. Voor de prijs zou ik het niet laten.

  • ms

   De naft voor die kilometers en die overnachting zijn jammer genoeg niet inbegrepen in die 16€. 😂🤣

 3. Ik zou zeggen: waarom niet? De afstand valt mee, de prijs ook. Nu nog een betaalbaar hotelletje vinden.

  • ms

   Ik ben al aan het kijken geweest, maar ook naar iets om erbij te doen.

   Moesten we dichter bij de Nederlandse grens wonen, kochten we sowieso een Nederlandse museumkaart.

   • Ik zou wel weten wat doen in en rond Den Haag! DH zelf heeft diverse musea, er is ‘Beelden aan zee’ in de duinen in Scheveningen, ja kan Delft bezoeken, zelfs Leiden is niet ver.
    Hotels en B&B’s in alle prijsklassen en nu nog laagseizoen. Profiteer ervan, zou ik zeggen.

    • ms

     We hebben nog even tijd om te plannen. Er staan zeker nog twee andere eerst te drummen om in aanmerking te komen.

   • Als je toch in Den Haag bent kan ik het museum Voorlinden in het nabijgelegen Wassenaar aanbevelen. Boeiende vaste collectie eigentijdse kunst en vooral een schitterend nieuw gebouw in een prachtige omgeving.

 4. Wat te doen? Voors en tegens overwegen.
  Den Haag is groot genoeg om rond te kijken, wie weet zie je Rutte fietsen al weet ik niet of je daar blij van zou worden. 😁

  Hoe maak je dat ironieteken?

  • ms

   Ik ken Rutte, maar ik weet niet of ik die zou kunnen herkennen op een fiets. Maar ik denk wel dat er in Den Haag wel iets mooier -en zeker plezanter- te beleven valt dan Rutte op zijn fiets

   Dat ironieteken heb ik opgeslagen en verkleind tot de grootte van een smiley en ik voer die dus zo ook in.

 5. elsjeveth

  Wellicht is de 16 euro pp een bezoek waard, en zeker Den Haag kan ik je van harte aanbevelen, als je van een mooie residentiestad houdt met genoeg te fotograferen ben je daar op je plek.
  En ach geen 65+ korting, dan voel je je weer even jong 🙂

  • ms

   Het was eigenlijk meer van verwondering dat de gepensioneerden ineens minder welkom lijken te zijn, al zijn het meestal wel mensen van onze leeftijd die je in musea ziet.

 6. Den Haag is ook wel een mooie uitvalsbasis zijn voor andere bezienswaardigheden….

  zelf zou ik met het OV gaan

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén