Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Goed nieuws in de gazet

Eén of andere expert in één of andere materie vertelt iets en één of andere expert in dezelfde of gelijkaardige materie zegt: “Dat is niet waar”. Of die gaat daar verder op in en weidt verder uit over het thema.

Dat gebeurt welhaast in elk artikel, maar nu het over koffie ging, ging ik dat eens nader bekijken. En in dit geval wordt dan niet echt gezegd dat het niet waar is wat de voedingsexperte zegt, maar moet de diëtist toch wat nuanceren.

Koffie is dus goed tegen hart- en vaatziekten, maar -nuanceert de diëtist- dan wel meer voor een sporter maar het is minder bewezen voor mensen die het drinken op hun werk. Die zouden dan misschien beter vaak fruit en groenten eten.

Ik eet veel fruit, ik eet veel groenten, ik drink veel koffie. Ik ben akkoord dat fruit en groenten gezond zijn, maar je kan echt niet àlles gaan vervangen door fruit en groenten. Dat wordt dan te eenzijdig.

Verder onthoud ik wel uit dit artikel dat ik dus goed doe aan het drinken van oploskoffie omdat daar de cafestol en kahweol al gefilterd zijn. En dat zijn kwalijke vetstoffen, niet goed voor het cholesterolgehalte in je bloed. En ook zwarte koffie blijkt de goeie keuze. Gelukkig maar. Een Cappuccino zal ik wel eens drinken, ergens als een extraatje.

Koffie zou ook een positieve impact hebben op bepaalde K’s, maar dat is -volgens mij dan weer- koffiedik kijken.

Het antwoord op mijn vraag, waarom ik meer koffie drink als de geopende pot een pot Arabica is dan bij een pot Robusta, staat er niet in. Dat heb ik zelf opgezocht. Arabica is zachter en bevat minder cafeïne, Robusta is bitterder en minder goed voor een gevoelige maag.

Maar dat had mijn maag me ook al duidelijk gemaakt.

____________________
1 Het Laatste Nieuws

Previous

Korte metten van lange adem

Next

De onderwerpen

17 Comments

 1. Zoiets las ik ook in een artikel ergens, weet niet waar.
  Het maakt me niet uit, ik drink oploskoffie (soms arabica, niet alle merken laten het weten) en eet me ongans aan groente.
  Fruit niet veel maar nu er weer lekkere mandarijnen zijn eet ik ze dagelijks.

  • ms

   De potten Arabica zijn van Nescafé Gold en pakken duurder dan die met Robusta. Die zijn van Everyday (Colruytmerk) en die zijn echt wel bitterder en agressiever.

   Fruit? Met Sinterklaas kopen wij een paar keer een kistje mandarijnen, maar over het algemeen houd ik meer van appels, appelsienen, bananen en pruimen. Af en toe koop ik wel eens een ananas.

   Ook wel eens exotischer fruit, maar meestal bevalt me dat niet.

   • Gold van AH smaakt ook heel goed, maar geeft geen aanduiding van de soort bonen.
    Van fruit ben ik geen liefhebber, ik koop het niet vaak.
    Bij vermoeidheid vind ik een sinaasappel wel lekker.

    • ms

     Dat is wel eigenaardig dat AH dat niet vermeld. Ach ja, als je er maar deugd van hebt.

     Een banaan eet ik praktisch bij het ontbijt, zo onmiddellijk na de ochtendboterham.

     Daarna tijdens het opstarten van de pc een appelsien en een pruim. Al zijn die laatste momenteel op.

     Als er weer verse appelen bij de patattenboer zijn, komt daar in de namiddag nog een appel bij.

     Ik heb één groot probleem. Als ik aan eten denk, neem ik liever een banaan dan kaas of wat dan ook. Dat resulteert soms in drie bananen per dag. En dat is mogelijk wat veel. 🤔

 2. Ik drink koffie (niet veel), maar voor oploskoffie pas ik. Doe mij dan maar een thee.

 3. Ik drink graag koffie, maar teveel geeft maaglast en hartkloppingen. Het zal voor iedereen wel anders zijn.

  • ms

   Met die Arabica heb ik niks problemen, met die Robusta vroeg ik me telkens af waarom mijn maag opspeelde.

   En voor de goedkoop maagpijn hebben is een stap te ver. Al is het nog lang niet helemaal zeker of dat wel de aanleiding was.

 4. s’morgens begin ik met koffie. De laatste tijd koop ik robusta. Heb er geen problemen mee.

  • ms

   Ergens rond deze periode sloeg de Nescafé Gold ineens op met enkele euro’s in één keer. Ik probeerde toen de Robusta van Everyday die veel goedkoper was.

   In hete begin viel dat mee, maar gaandeweg kreeg ik het idee dat mijn maag daar niet zo blij mee was. Nu drink ik al terug een week of twee Arabica.

   Afwachten hé.

 5. Ik drink per dag twee koppen filterkoffie (’s ochtends) en verder meestal water en om een uur of drie in de middag een kop thee. Wat fruit betreft ik eet regelmatig een appel en na mijn baantjes zwemmen neem ik meestal een banaan. Bij mijn lunch drink ik het versgeperste sap van 1 grapefruit + 1 sinaasappel. Dan heb ik natuurlijk niet de vezels binnen maar het zal wel gezonder zijn dan weer een kop koffie denk ik. En ach ik denk niet bij alles wat ik eet gelijk of het wel gezond is, af en toe lekker i.pl.v gezond mag van mezelf 🙂

  • ms

   Ik heb fruit genoeg en als je daar dan nog de groenten bij rekent kom ik zeker geen fruit en groenten te kort.

   Persen heb ik nooit gedaan. Jawel, vroeger voor in de kinderen hun fruitpap.

 6. elsjeveth

  Wij zetten op de ouderwetse manier koffie, zelf gemalen bonen en met een koffiefilter. Volgens de diëtiste, die Chris behandelde na zijn hartinfarct is dat het gezondst voor hart en vaten. Hoe dan ook, Chris drinkt haast geen koffie, ik ben een echte koffieleut, liefst zwart en heel af en toe een cappucino.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén