Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Ex Libris

Toen ik kind was, schreef mijn moeder onze namen in onze boeken, omdat er anders later ruzie over zou kunnen ontstaan.

Toen ik ouder werd, stond ze er op dat we dat zelf deden.

Toen ik trouwde stempelde ik onze naam in onze boeken om te bewijzen dat ze van ons waren moesten we ze uitlenen. Ik ben daarmee gestopt toen ik besloot dat ik geen boeken meer wou uitlenen.

Wat zien we nu? Boeken met een naamsvermelding worden -bij verkoop- niet zo hoog in waarde geschat als de naamloze exemplaren.

Ex Libris integendeel, wordt aangeprezen als een meerwaarde. En wat is Ex Libris? Wel dat is een eigendomsmerk1 dat in een boek geplakt -of soms gestempeld- wordt waarbij dan ook de naam van de eigenaar wordt vermeld.

Dat het meerwaarde zou vormen betwijfel ik, tenzij het natuurlijk een uitzonderlijk oud of uniek exemplaar zou betreffen.

Maar de Ex Librissen van heden ten dage zijn dan toch alleen maar een veredelde vorm van de naam in mijn boeken van vroeger, vraag ik me af … alleen had ik daar geen “Ex Libris” bijgezet.

pske van mske:
____________________
1 Ex Libris

Previous

Kapellen

Next

De hand op het ijle nest

13 Comments

 1. Dat is wel eigenaardig ja. Maar ex libris klinkt chiquer en ziet er misschien ook wat beter uit dan een met de hand geschreven naam. Wel leuk is natuurlijk een stempel laten maken met een beroemde naam. En dan verbaasd opkijken bij het openslaan van het boek: ‘Hee, wist jíj dat Sean Connery Nederlands las?’

  • ms

   Wel ja, eigenlijk kan je dan de naam er in zetten die je zelf wil.

   Dat kan bij gewone naamsvermelding ook wel, maar ik vind niet zo direct terug dat zo een Ex Libris gecertificeerd dient te worden (al staat het soms wel in het aanbod).

   Anderzijds kan je die ook zelf maken en die dan over die Sean Connery plakken.

 2. In mijn kinderboeken zit voorin nog vaak een ex libris, met een mooi plaatje geplakt, mijn zus had die ook met een ander plaatje.

 3. Ik heb Ex libris even gegoogled. Zo kom ik meer te weten over dit fenomeen.

 4. Ex Libris eentje met een mooie afbeelding zat wel in mijn kinderboeken, maar toen het pakje kaarten op was heb ik er zelf nooit gekocht. Bovendien leen ik mijn boeken eigenlijk nooit uit, sinds ik er een paar ben kwijtgeraakt , alleen aan mijn kinderen verder niet. Fijne zondag gewenst.

 5. Dit is een mooie.
  Het staat wat chiquer, lijkt duurder en voor dat laatste vallen sommige mensen.
  Ik zette mijn naam vroeger overal op, eerst omdat ik het interessant vond, later voor eventueel kwijtraken, iets wat me herhaaldelijk overkwam.
  Pas toen ik leerde van die ‘gekken en dwazen…’ ben ik er mee gestopt.😏

  • ms

   Het lijkt, ja, net of dat boek daarmee een hogere standing heeft. Misschien moet ijn kunstboeken ook eens in de adelstand verheffen … 🤔😂

 6. Dat deed ik vroeger ook. In een groot gezin moest je een beetje vechten voor je eigendom… en dat ook goed duidelijk maken door je naam erop te zetten. Of beter gezegd ‘erin’ als het een boek betreft.
  Ex libris… goed gevonden.

 7. elsjeveth

  Onze namen in de boeken schrijven dat deden we als zussen ook altijd, anders kwam er gegarandeerd heibel van.
  Als ik nu de (door mij bewaarde) boeken inkijk staat daar mijn naam schots en scheef geschreven in mijn kinderhandschrift.
  Innovatief idee van Peter …

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén