Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Portretrecht

Toen ik bij het baanwielrennen bedacht dat ik met mijn andere lens misschien betere resultaten zou bekomen, was ik eigenlijk wel verrast door het resultaat.

Dus zou ik dat vorige zondag op het BK Indoor Atletiek in Louvain-la-Neuve ook eens proberen.

Bij het binnengaan van de hal werd gingen de verwachtingen al een pak naar beneden, de constructie van die hal was anders, omdat er rond het middenveld en de looppiste nóg een hele looppiste zat om op te warmen. Tussen beide zat ook nog een muur en de toeschouwers konden op de kleine tribune gaan zitten of besluiten om recht te staan. Dat deden wij. Van op die tribune zou je sowieso geen zicht op het volledige gebeuren hebben.

Dat zag er dus, in combinatie met de uitgelichte afbeelding, zó uit.

(Lees verder onder de foto)

En ik nàm foto’s, die volgens mij, niet veel soeps zouden zijn, gezien op het kleine scherm van mijn fototoestel.

Eens thuis was ik wéér verrast, in die mate dat ik twijfel om die foto’s op “In Beeld” te zetten omwille van het portretrecht, dat ook blijkt te gelden op openbare sportevenementen1.

Al zijn er dan weer uitzonderingen, bij Breedbeeld2 lees ik:

 • (…)
 • Een andere uitzondering op deze regel zijn publieke figuren. Een sporter die deelneemt aan een wedstrijd of een politicus die een speech geeft, mag je vrij fotograferen of filmen, omdat zij op dat moment een publieke functie uitoefenen. Diezelfde sporter of politicus in zijn tuin gaan fotograferen, mag dan weer niet omdat dit in de privésfeer is.
 • (…)

Maar weet ik nu of het nu mag en kan? Er is nog altijd twijfel. Ik blijf er -zij het voorlopig- liever met mijn pollen af.

De vraag is alleen: waarom neem ik dan nog foto’s?

____________________
1 Vlaamse Sportfederatie
2 Breedbeeld

Previous

De werf

Next

Met scherm

10 Comments

 1. De regeling van de Vlaamse Sportfederatie begrijp ik niet goed. Is de federatie eigenaar van de foto’s? Hoe dan? Ik zie op zo’n sportevenement niet zo’n probleem met portretrecht. De sporter is bezig met zijn werk en kan dus vrijelijk gefotografeerd worden, de mensen eromheen zijn ‘massa’ en ook geen probleem lijkt me. Wat betreft straatfotografie, wat ik wel doe, is de zaak schimmiger. Ik weet niet of de regels in Nederland dezelfde zijn als die in België. (Of dat het Europese regels zijn.) Voorlopig kies ik ervoor me er niet druk over te maken.

  • ms

   Mij verwondert het dus ook.

   Dat ik de foto’s van de opwarming niet zou gebruiken, vind ik zelf meer dan normaal. Op dat ogenblik zijn die mensen nog niet in wedstrijd en kan je dat als hun private levenssfeer beschouwen

   Maar de uitleg van de Vlaamse Sportfederatie is op dat gebied niet echt duidelijk over het wedstrijdgebeuren zélf al zegt Breedbeeld dan weer dat de wedstrijd wél kan.

   Zo vond Luc een artikel over spotters die vóór de koers al op verkenning gaan om eventuele parcoursverkennende renners te fotograferen.

   In dat artikel staat dan ook in:

   Ze verkopen geen beelden, dat mogen ze trouwens niet. “Maar we doen ook geen tentoonstellingen of zo. Het is voor onszelf, en misschien voor onze Facebook-vrienden.

   Maar verkennen is geen koers en er is nog een categorie tussen “verkopen” en “FB”.

   Op mijn blog zetten is gratis. Misschien kan ik ze beveiligen met een wachtwoord en ze zo “besloten” houden.

   Meestal houd ik niet van mensen op mijn foto’s, ik vind mensen dan eerder in-de-weg-lopers en blur ik ze, maar op een sportevenement is het wél bewust.

 2. Ik vermoed dat het daar geen probleem is. Als iemand niet wil gefotografeerd worden dan moet hij dat op voorhand expliciet duidelijk maken. Maar hoe doe je dat als je op je fiets aan het koersen bent?

  • ms

   Ik vermoed dat ook. Alleen zou ik dat graag duidelijk geschreven zien staan en dat heb je niet op die website van de Vlaamse Sportfederatie.

   En ik kan niet elke gefotografeerde atleet afzonderlijk gaan vragen of het mag. En dat heb je dan ook bij renners.

 3. Publieke figuren fotograferen is geen probleem. Private personen fotograferen of straatfotografie met mensen is dan weer niet toegelaten. Ik vraag me dan af hoe kranten dit regelen als ze massa’s mensen fotograferen tijdens evenementen.

  • ms

   Dat zijn beroepsfotografen. Die mogen dat.

   Publieke personen mag je ook niet fotograferen op straat in hun vrije tijd, dan geldt hun publieke persoonlijkheid niet maar wel hun privacy.

   Maar dat je geen sportmensen zou mogen fotograferen op een sportevenement, vond ik een nieuwe en het is echt niet erg duidelijk of het nu mag of niet, of niet enkel die van de pers daar foto’s mogen van vertonen.

 4. Beetje duister, men zou met bordjes moeten rondlopen: Verboden mij te fotograferen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén