Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Jeroen Krabbé – Schilder

Soms kan het gebeuren dat een nieuwe standhouder op de boekenmarkt opduikt. Soms vertellen die nieuwe standhouders dat het hen enkel te doen is om van eigen boeken af te geraken. Soms gebeurt het dan ook dat die eenmalige standhouders, tegen het sluiten aan, een karton bij de stand zet. Soms vermeldt dat karton dan een minimum prijs per boek.

Daar gaan we dan met zijn allen de boeken eens grondiger bekijken. Niet dat wij er op uit zijn om boeken bij te kopen, maar je weet maar nooit dat er geen boek tussen zit waarvoor je niet de volle pot wilde betalen, maar die misschien toch wel interessant is.

Ik haalde er een kunstboek uit: Jeroen Krabbé – Schilder. En ik dacht: “Hé, schilderde die ook?” Want Jeroen Krabbé kende ik wel als acteur. Efkes googelen en ik wist dat Jeroen Krabbé het schilderen in de genen had. Zijn grootvader –Hendrik Maarten Krabbé– schilderde, zijn vader –Maarten Krabbé– schilderde en dus is het niet zo verwonderlijk dat Jeoen Krabbé ook schildert.

“Ha! Dat dacht ik wel” zei onze –al eerder vernoemde– buurvrouw op de boekenmarkt, die mijn interesse in kunst, schilders, schilderaars en verfkladderaars kent.

“Krabbé?” vroeg Luc. Blijkbaar kende Luc Jeroen Krabbé niet. “The Prince of Tides”, “Jumpin’ Jack Flash” probeer ik. Die kent Luc niet. Maar Luc ken wel Martijn Krabbé van op de Nederlandse TV en ik google verder en vind Martijn Krabbé, Jakob Krabbé en Jasper Krabbé, zonen van … en deze laatste schildert ook.

Luc kent ook Tim Krabbé, broer van …

Eenmaal thuis heb ik het boek bekeken, herbekeken en heb ik uiteindelijk besloten dat ik nog niks ga besluiten. Het boek is te goed, de schilder ook, om het zomaar te lezen en het weer te verkopen. Maar is het goed genoeg om het te houden? Het ligt nu op de plank van de twijfelgevallen.

Jeroen Krabbé lag niet in mijn bovenste schuif als acteur. Maar eigenlijk zou hij dat wel moeten doen. Hij vertolkte nogal vaak de rol van de slechterik en hij moet zeker een goed acteur zijn om dat zo overtuigend te doen.

Terug naar de boekenmarkt: één van de keren stond er gewoon één prijs voor alle boeken. Die werden dan door een mede-standhouder over genomen.

Daar beginnen wij niet aan, zolang we boeken genoeg hebben om onze stand vol te leggen, hebben we daar geen nood aan.

Previous

Hij stopte niet

Next

De Spaanse Vlag

10 Comments

  1. Tim Krabbé zag ik eens in Londen. Hij liep druk gesticulerend langs de Teems en omdat ik niet lang ervoor zijn – mooie – boek ‘De renner’ had gelezen herkende ik hem meteen, ook al vanwege zijn bionische wenkbrauwen. Mijn moeder was verkikkerd op Jeroen, hoewel hij zeker tien jaar jonger was dan zij. Ik heb nog geprobeerd Rutger Hauer onder haar aandacht te brengen, maar nee, Jeroen was en bleef het. Of ze op de hoogte geweest is van zijn schilderijen weet ik niet.

    • ms

      Ik had het niet zo voor één bepaald acteur, of het zou Harrison Ford moeten geweest zijn. Als een acteur overtuigend is, beter gezegd mij kan overtuigen, vind ik dat een goed acteur.

      Rutger Hauer was geen slecht acteur, maar om hem nu te gaan adoreren … 🤔, neen, toch maar niet. Zijn rol die me het beste is bijgebleven? Die van Floris. 😁

  2. Zijn werk zag ik al eens in een documentaire op tv.
    Jeroen, de vader, presenteerde ook een serie over kunst. De titel was Krabbé zoekt. Jeroen Krabbé reist in de voetsporen van verschillende kunstenaars. Hij bezoekt de plekken waar kunstenaars gewoond en gewerkt hebben, om ze zo dicht mogelijk te naderen. Het was een mooie serie.

  3. Hij is bekend om beide beroepen.
    Van schilderen weet ik niets, van zijn acteerwerk niet veel, ik vond hem goed maar meer niet. Ik had een hekel zijn aanstellerige manier van praten, alsof hij een nicht speelde.
    Tim Krabbé schrijft heel goed.
    En van Martijn weet ik alleen dat hij presentator is en nu ziek is, nogal ernstig.
    Een artistieke familie.

    • ms

      Ik vond hem goed, maar meer niet en ja, hij speelde wel meer van die aanstellerige rollen.

      Tim ken ik ook door zijn boeken en Martijn zocht ik op. Dat hij ernstig ziek is wist Luc me ook te vertellen.

      Maar dat Jeroen schildert was echt wel nieuw voor mij.

  4. Zo weet je weer wat meer over die Jeroen Krabbé.

  5. Als mede-stadsgenoot is hij mij bekend als acteur en ook schilder. Maar vooral ook als vriend van….de meeste grote namen in onze moderne geschiedenis. Altijd als er daarvan een gaat hemelen blijkt hij ooit bevriend te zijn geweest met Jeroen K. Daarnaast is hij een begenadigd presentator van series over befaamde schilders. Dat doet hij echt puik…..

    • ms

      Het is wel opvallend dat sommigen eerst moeten overlijden om te horen met wie ze goed bevriend waren. Het valt me telkens op bij de dood van een bekend persoon.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén