Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

👍👍👍😱

Ik las het artikel en ik zuchtte. Blijkbaar kan je nu de duimpje omhoog emoji niet meer met een gerust geweten gebruiken, want dat valt niet bij iedereen in de smaak.

Generatie Z vindt dat passief-aggressief.

Generatie Z, inderdaad. En sedert men het over inclusief heeft heb ik gemerkt dat het hokjesdenken flink vooruitgang gemaakt heeft. Woorden als Babyboomers, Millennials en nu Generatie Z duiken op en die zijn m.i. niet meer en niet minder dan een hok op basis van je geboortejaar.

Een duim omhoog heeft altijd een instemming of goedkeuring betekend, als generatie Z alles van vroeger in vraag wil stellen, dan wordt communiceren een ware chaos. Nog altijd m.i.

Nu was ik altijd al relatief saai, want ik kon niet lachen met grappen waarin heel normale woorden een seksueel getinte bijklank kregen. Zoals pruim, vogel, fluit, mossel, … en ga zo maar door.

Nu blijkt dat ik het niet meer gevolgd kan krijgen. Ergens na de aubergine en de perziken die blijkbaar veelal bij sexting worden gebruikt, heb ik -en ben ik dus- afgehaakt.

Het resultaat is gewoon dat ik nu niet meer onbezorgd welke emoji dan ook durf te gebruiken en houd me dus maar aan de gebruikelijke.

Zouden ze Generatie Z niet beter de bestaande betekenissen aanleren i.p.v. alles te veranderen omdat ze zich willen afzetten tegen al wat bestond voor zij bestonden.

pske van mske:

    En bij het opzoeken van absurde betekenissen vond ik een hele sexting encyclopedie. Wie er interesse in heeft … moet zelf maar googelen.

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

Een ouder concept

Next

Nog meer boeken

12 Comments

  1. Ik begrijp niet goed waarom je bij zo’n duimpje zou denken dat iemand boos op je is. (Wacht eens, die kinderen lezen geen strips meer! Daar had je altijd van die wolkjes met bliksemschichten, doodshoofdjes en GRRR – kijk, dát was boos!) Maar in het algemeen, taal veranderd voortdurend, en dus ook emoji-taal. Jongeren hebben altijd eigen woorden verzonnen of bestaande woorden van een andere betekenis voorzien. Toen ik tiener was zeiden we ‘wow’ tegen zaken die door iets oudere jongeren ’te gek’ werden genoemd, en dáárvoor zei men ‘mieters.’ Welk woord nu voor tof in de mode is weet ik niet, en ik heb ook geen behoefte (meer) me daarin te verdiepen. Steeds vaker merk ik dat ik aan woorden een nu ouderwetse betekenis geef. Bijvoorbeeld duurzaam betekent bij mij: iets dat lang meegaat. De moderne betekenis is: iets dat circulair geproduceerd is. Ik vind dat prima. Ik blijf de woorden in mijn eigen betekenis gebruiken en zolang we elkaar, al dan niet na enige uitleg, begrijpen is er niks aan de hand. Toch heeft generatie Z misschien een punt met die opgestoken duim. Meerdere geleerden beweren dat zo’n duim omhoog betekende dat de Romeinse gladiator niet gespaard hoefde te worden maar juist moest sterven. Je kúnt dat opvatten als een soort van boos. 🙂

    • ms

      Ja die modewoorden van de jeugd ken ik ook. Keineig, vet, … ze hebben wel altijd iets anders. Dat is de jeugd eigen, dat kan me niet schelen.

      Maar nu gaan ze bestaande dingen afbreken en dat is niet opbouwend. Het wordt zo heel moeilijk om niks verkeerd te zeggen. Alles kan een draai krijgen zodat ze iemand als slecht of fout (zoals dat nu blijkt te heten) kunnen afschilderen en weg zetten.

      Dat van die Romeinse gladiatoren is dan weer het bewijs dat men ons in de school dingen heeft geleerd waarvan ze zelf het fijne niet wisten. Want nu zijn ze zelfs niet meer zeker of het wel met een duim te maken had.

  2. Soms krijg ik zoveel zin om dit te doen
    naar generatie Z met al hun fratsen.

    Tiens, ik kan geen opgestoken middelvinger vinden…

    • ms

      🖕 Deze bedoel je? 😁

      Op mijn laptop (Firefox) staat die ook niet. Ik moet dus met de telefoon (android) reageren. Daar kan het wel.

      En dát is nu precies een teken dat ik niet, of weinig, gebruik omdat ik dat niet gepast vind. Het kan, in hoogst uitzonderlijk geval.

      • Ja, maar ik durfde het niet. Het is inderdaad zo onfatsoenlijk.

        • ms

          Nu ja. Het ís onfatsoenlijk als je het écht doet. Maar als je het er over hebt moet je toch tonen waarover je het hebt. Niet dat ik mijn middelvinger opsteek naar iemand maar wel aantoon hoe het er uit ziet …

          … alsof er nog mensen zijn die dat nog niet weten … 😏

  3. Ik heb volstrekt maling aan Woke-types en zo meer. Men is teveel bezig met de ongeknipte teennagels en het eigen spiegelbeeld en wat te weinig met de realiteit van alle dag. Laten we wel zijn, de wereld laat zien dat er meer zaken aandacht vragen dan dit soort geneuzel.

    • ms

      De Woke-beweging moest er komen omwille van de realiteit van alle dag maar de slinger is wat te ver doorgeslagen.

  4. Iedere generatie jongeren zet zich af tegen de oudere generaties. Da’s van alle tijden. Zelf lig ik er niet meer wakker van. Ze doen maar.

    • ms

      Oh nee. Dat ze zich afzetten tegen oudere generaties is inderdaad van alle tijden.

      Maar als men me in de krant gaat vertellen dat ik fout bezig ben omdat Generatie Z dat vind, dat is een stap te ver.

  5. Niet teveel opletten, draag ik mezelf op maar je ontkomt er niet aan…..

    • ms

      Meestal haal ik mijn schouders er voor op maar dat nieuwsbericht heb ik toch maar eens, vol ongeloof, een tweede keer gelezen. 🤨

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén