Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Iets voor in de soep

Ik weet nog … mijn moeder die thuis kwam en vertelde dat ze bij de beenhouwer een soepbeen had kunnen kopen, waarmee ze aan de slag ging.

Hoe ze het klaar maakte weet ik niet. Zij kon er zo van genieten. Wij noemden het gewoon “soep”.

Nu blijkt dat dat oude recept zo gezond is1 en vind je er recepten voor.

Blijkbaar is het nu terug “in”. Het heet nu “bone broth”. Dat klinkt toch beter dan een soepbeen, of niet soms?

Uitgelichte afbeelding: ____________________
1 Libelle

Previous

Wandelschoenen

Next

Eitje …

16 Comments

  1. Een groentesoep wordt pas echt ouderwets lekker met een soepbeen of een schenkel. Het moet met het merg te maken hebben. En dan met balletjes en vermicelli en veel grof gesneden groenten en selderij… Ach, leefde oma nog maar. Nee hoor, dat kunnen we makkelijk zelf.

    • ms

      Bij mijn moeder moest er nog altijd wat vlees aan zitten of ze kocht gewoon soepvlees.

      Ik was geen soepkind maar dat vlees vond ik wel lekker bij de boterham.

      Soep ben ik pas de laatste jaren meer beginnen eten. Vroeger at ik enkel soep op een feest ofwel roomsoep.

  2. De verschillende blokjes van dit of dat kunnen niet op tegen een echt getrokken soep.
    Nostalgische groet,

    • ms

      Ik kan/mag niet zeggen dat ik het gemist heb. Maar dat ze nu net gaan doen alsof ze het uitgevonden hebben lijkt me toch wel erg gek.

  3. Mijn schoonvader maakte iedere zaterdag soep die dan de volgende dag werd gegeten, ik weet niet wat hij er allemaal in deed, maar het was een heerlijke soep.

    • ms

      Wij aten wel alle dagen soep. Dat was indertijd zo. Maar als er een soepbeen in was, maakte ons moeder ons daar wel extra attent op.

  4. Alsof het iets nieuws is, haha.
    Het is zo’n beetje de beste basis voor soep.
    Een zwager zoog het merg eruit alsof het een traktatie was. Dat ging me te ver, merg ziet er onsmakelijk uit. 😣

    • ms

      Ja precies. Net alsof ze nu het warm water uitvonden. Een mergpijp alleen vond mijn moeder ook maar niks. Er moest nog vlees aan zitten. 😉

  5. Een mergpijpje klinkt ook goed. Het gaat tenslotte om het voedzaam merg uit het pijpje.

  6. Ik kan nog steeds erg genieten van mergpijp. Na het trekken van de soep, het merg op een boterham uitsmeren, een beetje peper en zout toevoegen. Mmm. Het was een kunst bij ons thuis om het merg eerlijk te verdelen over drie boterhammen want we waren met drie liefhebbers.

  7. Mergpijpen en varkensstaarten kwamen hier niet in de soep. Mijn moeder of vader zal geen liefhebber geweest zijn.

  8. elsjeveth

    Zo´n echte soep, met mergballetjes, ja dat kan niet anders dan gezond zijn

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén