Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

A. Boschmans

Zoals gezegd in een reactie op een vorig log heb ik twee boekjes: “Speuren en Ontdekken”, auteur: A. Boschmans. Ik had al wel eens gegoogeld maar zonder gevolg.

(Lees verder onder de foto)

Door die reactie echter begon het toch te kriebelen om meer te weten over -de mij onbekende- A. Boschmans. Het werd een tocht door googelland.

Eerst vond ik informatie op een blog1 dat ook beide boekjes vermeldde. Blijkbaar stond de A. voor August, afgekort naar Gust. Het log was geschreven naar aanleiding van het benoemen van Gust Boschmans tot ereburger van Holsbeek.

De Standaard leerde me dat er een Gust Boschmansprijs2 bestaat.

Uiteindelijk vonden we nog een volledig curriculum vitae3.

Gust Boschmans werd 103 jaar oud (9 februari 1902-23 september 2005). Als ik lees wat hij verwezenlijkte begrijp ik niet dat hij niet meer bekendheid genoot. Ik vind hem -zonder hem te kennen- een zeer interessant mens.

Waarom het me interesseert? Ooit had ik het hier al over “Bewustwording” en de dingen die je op school niet leert.

Misschien moet ik maar eens een lijstje gaan maken van mensen die voor mij ooit belangrijk zijn geweest zonder dat ik ze persoonlijk kende en zonder dat zij ook maar het minste besef hadden hoeveel goed zij betekend hebben.

1 A. “Gust” Boschmans
2 De Standaard
3 Gust Boschmans – Ereburger

Previous

Onderweg naar Floordam

Next

De duivelse sfeer

6 Comments

 1. Een interessant persoon, lijkt me. Ik had nog nooit van hem gehoord.
  Dan maak je toch dat lijstje, er zijn vast wel mensen die je hebben geïnspireerd. Al ben je je dat niet altijd bewust, zéker niet als kind.

  • ms

   Heel waarschijnlijk zijn er nog wel mensen, maar om daar nu bewust mijn hoofd te gaan over breken vind ik maar één van mijn gekkere ideeën.

 2. zo’n lijst maken lijkt me interessant. Wie weet maak ik er ooit een blog over.
  Die man ken ik niet. Die zal ik ook maar eens opzoeken.

  • ms

   Ondanks de interessante dingen die hij deed, is hij moeilijk te vinden.

   Dat is niet echt verwonderlijk als je ziet dat zijn actiefste jaren zich in de tijd vóór het internet afspeelden.

   De boekjes stonden altijd al binnen handbereik maar krijgen nu wel een ereplaats.

 3. De man heeft veel heel verschillende dingen gedaan. Mooi, ik weet niet of dat nog bestaat, een amateur (in de archeologie of in het algemeen) die zo’n positie in de wetenschap kan innemen. Wat ik me nu wel afvraag: hoe noemde hij zijn vrouw? Voluit Leopoldina, of Pol(lleke) of Dina? Ik had het wel geweten.

  • ms

   Vroeger kon men accepteren dat je verstand van iets had zonder dat je er ellenlange studies moest over gedaan hebben.

   Hoe hij zijn vrouw noemde? Als ik het zo overdenk zou ik denken: Dina.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén