Op 19 april 1943 sprong Simon Gronowski1 als elfjarige, ter hoogte van Borgloon, uit een deportatietrein en werd opgevangen in Kuttekoven.
Op 26 oktober 2024 werd op het vroegere fruitspoor een beeld -Kunstenaar Koenraad Tinel2– voor Simon Gronowsk onthuld3. Volledigheidshalve verwijs ik ook nog even naar een artikel van VRT NWS (20 december 2023) over de voorstelling van het kunstwerk4.
(Lees verder onder de foto)Of je het nu mooi vindt of niet, dat doet er helemaal niet toe. Dit beeld toont wat het bedoelt: een kind dat wegloopt voor de dood, elf jaar en helemaal alleen. Een jongetje in een winterfrakske zou niet hetzelfde effect hebben gehad.
En nu maar hopen dat er geen idioten beslissen dat ze daar ook eens bovenop willen klimmen zoals we net vorige maandag lazen over het doorkijkkerkje in Borgloon5+6. Daar waren we ooit ook al maar dat ligt dan weer aan de andere zijde van de as Sint-Truiden-Tongeren.
En wat ik erover denk zit denkelijk wel vervat in het woord “idioten” en heeft geen verdere uitleg nodig.
Een foto van toen:
Reading between the Lines – Doorkijkkerk
Terug naar vorige maandag wil ik nog wel vertellen dat het voormalig stationsplein heel mooi gerestaureerd werd, al is het station geen station meer en zijn de rails niet meer in metaal en dat het voormalige fruitspoor, waar het kunstwerk zich bevindt, een mooie wandeling geworden is, die we later, met graagte nog wel eens willen herdoen.
1 Simon Gronowski
Koenraad Tinel
3 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/10/06/kunstwerk-voor-simon-gronowski-in-borgloon/
4 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/20/kunstwerk-simon-gronowski-in-borgloon/
5 Het Nieuwsblad
6 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/10/28/twee-jongeren-beklimmen-doorkijkkerkje-in-borgloon-dit-tart-all/
____________________
petergreyphotography
‘Een kind dat wegloopt voor de dood, elf jaar en helemaal alleen’, beter kun je dat beeld niet omschrijven. Dat het een mooie wandeling was laten de foto’s zien!
ms
Eentje om nog eens over te doen, als we er in de buurt zijn. 🙂
MyriamC
Of het beeld nu mooi is of niet, de symboliek is alles.
ms
Precies.
Matroos Beek
Prachtig het beeldje, het stationsplein en de foto’s van de herfst.
ms
Het was een verrassende wandeling. En het kunstwerk stond in dat bos zodat je er onder door moest lopen.
meninggever
Zolang een kunstwerk iets doet met je eigen fantasie is het goed. Voor ons Nederlanders doet die plaatsnaam in de kop van dit verhaal dat ook….zo zou een plaatsje in NL nooit kunnen heten….:)
ms
Het was nochtans een oud Frankisch geslacht en de naam van Cuttinchoven duikt al op in 12131.
Wat de bijbedoeling betreft, die jij in gedachten hebt, denk ik niet dat men daar in Nederland zwaar aan tilt, gezien het taalgebruik van Nederlands favoriete prinses2. 🙂
____________________
1 Oorsprong naam Kuttekoven
2 Het Nieuwsblad
Suskeblogt
Elders op deze planeet lopen nog steeds kinderen voor hun leven. Het houdt niet op.
ms
Het houdt nooit op zolang er eigen gewin mee gemoeid is
bertjens
En veelzeggend beeld. Zonde dat mensen het onteren (al is dat een beetje groot woord).
ms
Hopelijk niet. En voor wat? Voor de kik? Idioten.
elsjeveth
Niets aan toe te voegen ! Het grijpt me toch altijd aan, zo´n verhaal met een kind in de hoofdrol.
ms
Als je er bij stil staat, bij dat verhaal, is dat toch iets dat je je nu niet meer kan voorstellen. Een kind van 11 uit een rijdende trein en zomaar bij wildvreemden om hulp gaan vragen.
elsjeveth
Ja daar moet je als elfjarige moed voor hebben. Ik denk dat zoiets boven komt in oorlogssituaties. Dan zie ik beelden van de brandhaarden van de wereld en breekt mijn hart.
ms
En dan die moeder die dat manneke op zijn eentje in de wildvreemde uit die trein helpt. Zij is trouwens niet terug gekomen.
elsjeveth
Hartverscheurend 💔 stel het je voor
ms
Kan jij je voorstellen dat er zo een kind bij jou komt aankloppen en dat je weet dat er een zoektocht gaande is? Lef moet je ervoor hebben.
elsjeveth
Daar kunnen we iets van leren.