Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

(…) Once in a lifetime voor de tweede keer

Zoals gezegd zouden we een keertje teruggaan naar het KMSKA, om de tentoonstelling “Ensors Stoutste Dromen” eens rustig te kunnen bekijken.

HA! En wie dat geloofde … Wij dus. Dat bezoek kwam in orde, we waren er vorige donderdag. Die tentoonstelling was er ook nog, nog tot de 19de weet ge nog wel. Maar dat rustig? Dat was een ander paar mouwen. Er waren mogelijk nog meer mensen dan bij die eerste keer.

(Lees verder onder de foto)

Het was overal een beetje aanschuiven als je iets wou zien. Of we konden ook efkes tussen een groep gaan staan, al waren er deze keer niet zo veel groepen.

Uiteindelijk hebben we -ik toch- geprobeerd datgene te zien wat ik vorige keer miste en de dingen te herbekijken die ik wel degelijk het herbekijken waard vond en vind. Het zal de laatste kans in mijn leven geweest zijn om die werken te zien die binnen enkele dagen of weken terug naar hun thuisland verzonden worden.

Er waren niet alleen de mensen die keken. Al snel merkten we hier en daar jonge mensen op die stonden en zaten te schetsen. Dus eigenlijk was er meer te zien dan enkel de tentoonstelling alleen, we zagen ook kunstenaars in wording.

(Lees verder onder de foto’s)

Nieuw was ook de schets, die er nu pas ergens de vorige week werd bij gehangen: ze was in de Kringwinkel gevonden en werd aan het KMSKA geschonken1+2.

(Lees verder onder de foto)

Mogelijk was dat ook nog een enige kans om die te zien, want waar normaal de Ensorzaal is, was heel wat anders te zien. En of dat opnieuw de Ensorzaal zou worden, weten wij nu natuurlijk ook niet.

Toen we bij het einde van de tentoonstelling vroegen of er eigenlijk één minder drukke dag was geweest tijdens deze tentoonstelling kregen we een ontkennend antwoord. Goed dus dat we het in twee keer bekeken.

Om iedereen de kans te geven de tentoonstelling te zien, maken ze er vandaag een extra lange dag van3.

We laten het KMSKA niet barsten. Al begint het er -letterlijk gezien dan- wel een beetje op te lijken.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/01/13/ensor-kringwinkel-ksmka-antwerpen-ets/
2 Het Nieuwsblad
3 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/01/16/weekendtips-18-19-januari-wat-te-doen-dit-weekend-ensor-cloaca-j/

Previous

De broodnodige app

Next

Wat gisteren betreft …

17 Comments

  1. Dat is lief, dat de KMSK die schets uit de kringwinkel kreeg, al vraag ik me wel stiekem af of die schetsende kunststudenten niet verantwoordelijk geweest zijn voor de schets. 🙂 (Nee hoor, grapje) De tentoonstelling was dus een groot succes voor het museum. Goed dat jullie nog een keer zijn gaan kijken.

    • ms

      Eigenlijk is die schets een afdruk van een ets. Aangezien James Ensor die niet nummerde, weet nu niemand hoeveel exemplaren er van zijn.

      En toen we, in het naar huis komen, even in de Kringwinkel van Willebroek binnen sprongen, was daar ene alle kaders aan het bekijken.

      Ik weet nu niet of het ene een gevolg was van het andere. 😉

  2. Leuk dat je aandacht geeft aan die jonge mensen met hun schetsen. Daar word ik blij van.

    • ms

      Natuurlijk! Waarom niet? Ik word blij van een museum.

      Ik weet wel dat er verwacht wordt dat je stijf en in volle ernst een schilderij moet bestuderen om als kunstminnend over te komen.

      Verrassing! Ik vind vooral de satirische werken van James Ensor fantastisch en daar kan je nu toch niet voorbij zonder een hikske van pret.

  3. Toen wij er vorige maand waren, was het ook zo druk. Dan wel heel veel groepen. En alleen voor de Ensor tentoonstelling want in de andere zalen waren we vrijwel alleen.

    • ms

      De eerste keer waren er echt (te) veel groepen. Maar nu was er een massa volk. De vestiaires zaten vol. En toen we vertrokken liepen meer mensen naar binnen dan naar buiten.

      • Heeft dat misschien met die nieuwe ets te maken? Of gewoon het feit dat mensen denken dat het tegen het einde van de tentoonstelling minder druk is?

        • ms

          Ik denk het tweede. Wij hoopten dat ook dat er minder volk zou zijn dan de eerste keer.

          Vandaag zou ik er niet willen zijn. 🤔

  4. Ik beschreef een tijdje geleden als eens de enorme drukte bij de Frans Hals Tentoonstelling in het Amsterdamse Rijksmuseum. Bijna niet te doen. Toen namen we ons voor nog eens terug te gaan als ‘het wat rustiger is’. Kwam er nooit meer van. We gaan dat soort werken elders nog wel eens bekijken. Ik wil ook echt iets goed kunnen zien…op de tiende rij staan achter kakelende bezoekers is niks voor mij…

    • ms

      Amerika is een beetje ver om eens een paar schilderijen te gaan bekijken. “Once in a lifetime” sloeg er op dat al de schilderijen slechts één keer samen te bekijken waren.

      Nu hebben al die mensen die daar waren evenveel recht als wij om daar te zijn. En kakelen? Dat deden ze niet.

      Enkel als er zo een groep voor je staat hoor je de gids wél, die moet dan wat luider praten zodat alle luisteraars het verstaan zouden hebben.

  5. Kwam zelf nooit in een museum, behalve in kleine vakantiedingetjes, maar hoorde en las vaker van drukte bij gewilde kunstenaars. En in de bekende grote musea.
    Een overleden zus wilde naar het Rijks in Amsterdam, ze wachtte op een rustige dag. Het is niet gelukt.

    • ms

      Het is ook de eerste keer dat we dit meemaakten. We vermijden de weekends en vrije dagen, maar dat was deze keer geen oplossing.

      Soms kijk ik nog wel eens in die uurroosters maar daar was ik ook niet veel wijzer van geworden.

      Hopelijk is de volgende wat rustiger, al ben ik daar niet echt zeker van.

  6. Wij zijn er niet geraakt. De drukte schrikt me af. En mijn echtgenoot nog meer. Gelukkig kan ik hier wat van de sfeer opsnuiven.

  7. elsjeveth

    Die schets, wat een unieke vondst en mooi dat de Kringwinkel deze aan het museum heeft geschonken. Tja toen wij er waren was het ook redelijk druk, je ontkomt er niet meer aan tegenwoordig. Mensen lijken sinds Corona meer geïnteresseerd voor musea en tentoonstellingen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén