Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Peperkoek

Het is lang geleden dat moe het pak uit de kast haalde, het opende en besmeerde met margarine. Lekker! Dat vond mske er toen van.

Maar eigenlijk kocht haar moeder niet zo dikwijls speciallekes. En daardoor at mske niet al te veel peperkoek ook niet.

Met de hotels kwam ze in Nederland de ontbijtkoek tegen, ze at die zonder boter en zei: “dat is peperkoek!” Luc dacht het toch wel nog iets of wat anders zou zijn. mske betwijfelde het.

Laatst liep ze door de Colruyt, zag de bekende verpakking en zei: “ik neem een peperkoek mee”. Op de verpakking stond vermeld: “honingkoek” maar die smaak en die verpakking, die waren toch dezelfde als die in mskes herinnering.

mske wou het weten, ze googelde op peperkoek. En daarmee is het mysterie opgelost.

Al zijn er die blijven volhouden dat er verschil is, al lijkt het me geen betrouwbare bron, gezien zijn telcapaciteiten:

Peperkoek – Wordt gemaakt van hetzelfde beslag als pepernoten
Honingkoek – Wordt gemaakt van honingbeslag
Ontbijtkoek – Het wordt ongeveer van hetzelfde beslag gemaakt als de drie voorgaande maar deze is wat nutraler

Uiteindelijk besloot mske dus maar ervoor te zorgen dat er hier altijd in huis is, maar dan liefst verpakt per twee, zoals Meli dat nu doet, dan droogt die niet zo snel uit.

En toen vond ze ook nog een vergelijking en al voelt mske zich niet geroepen om dat te gaan uitproberen, heeft ze toch maar die van het huismerk van Colruyt meegebracht. Voor haar zijn die van Meli en die Peijnenburg zo wat gelijk, die van Colruyt is zachter en minder droog.

Ze vindt peperkoek dus nog altijd lekker, maar ze vindt wel dat er margarine op moet.

Previous

Ze gaan erop vooruit

Next

Amusement op de trein

3 Comments

  1. Echte boter! een stukje kandijkoek met een likje echte boter.. lekker hoor!
    Heb altijd koek in huis.. vriendlief ontbijt ermee doordeweeks op z’n werk. Hadden eerst de honing-caramel van Peijnenburg, maar zoals dat altijd schijnt te moeten gaan: álle smaken bleven, behalve dié! Dus nu is het kandijkoek.. zitten korrels suiker bovenop.
    En af en toe een gemberkoek.. ook van Peijnenburg.. voor mezelf.
    Vind de Peijnenburgkoeken niet droog hoor ( en echt hard uitdrogen doen die ook niet als je er een plastic zakje omheen doet).. maar die van Bolletje schijnen smeuïger te zijn. Voorverpakt hebben ze hier die van Snelle Jelle.. die vind ik wél een beetje droog.

  2. Oh.. en mijn moeder zei áltijd peperkoek.. tegen welk soort ook.. later werd dat op de verpakking wat sjieker ‘ontbijtkoek’, maar je zegt wat je gewend bent hè en dus zeg ik eigenlijk altijd nog peperkoek hehe.

  3. kruddekoeke was dat bij ons in ’t schoon West-Vlaams

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d