Iemand verliest zijn portefeuille op de trein. Mits betaling van vijf euro kan hij die terug krijgen.

Blijkbaar is dat een regel bij de NMBS. En dan heeft Luc veel geluk gehad dat hij indertijd zijn handschoenen zo terug kreeg. Hij had dan nog wel twee stuks, maar wel voor dezelfde hand.

Maar wat nu meer is. Die jongen mocht dat geld niet uit die portefeuille halen, hij moest eerst die 5€ betalen en dan pas kreeg hij zijn eigendom terug.

Natuurlijk, een regel is een regel, reglement is reglement. Maar iedereen gaat er altijd maar van uit dat de eerlijke burger … of zou die ook vijf euro per gevonden voorwerp mogen rekenen? Want die is tenslotte niet betaald door de NMBS noch enige andere instantie.

En dan die vergelijking met Nederland altijd! In Nederland moet je daarvoor niet betalen. Neen! Maar daar moet je wel betalen voor het bezig houden van een loketbediende. En niet iedereen vergeet of verliest iets, maar een informatie aan een loket hoort toch eerder bij een basisdienst dan een verloren voorwerp.

De NMBS of de NS? Hun gelijkheid zit hem in hun verschil.