Het was wat, gisteren, op de Brusselse Ring. Al stonden we niet echt stil, we konden het toch ook niet als normaal rijden bestempelen. En de andere zijde, die waar we een uurtje later ook over zouden moeten, zag er nog erger uit.

Loonde het allemaal de moeite wel?

We reden Erpe-Mere binnen. Luc vroeg ineens: “is Lucien Van Impe niet van hier?” Dat wist ik niet. Ik weet veel maar ook niet alles. Ik wist ook niet dat de kernen van Erpe en Mere niet samen vielen.

Eens afgehandeld waarvoor we gekomen waren, zei Luc: “vóór ik weer die Brusselse Ring opga, wil ik toch het eerste het beste cafeetje binnen voor een sanitaire stop”. Hij zegt dat natuurlijk niet zo, maar voor op het blog etaleer ik dat wat netter.

Dat eerste beste cafeetje was zo een vijftig meter verder. En terwijl Luc de sanitaire voorzieningen bezocht bestelde ik en bekeek de foto’s aan de muur.

“Luc had toch gelijk” zei ik tegen de man die de bestelling bracht. Natuurlijk zei ik ook niet Luc, die man weet ommers niet wie Luc is, maar soit.

“Luc had toch gelijk” zei ik dus “toen hij beweerde dat Lucien Van Impe van hier is” en ik wees op de foto’s. “Dat is mijn broer” zei de cafébaas. Nieuws dat ik natuurlijk onmiddellijk aan Luc vertelde toen hij terug was. “En vanavond is er een programma over Van Impe op TV” zei Luc “ik vergat het te programmeren”.

“Vanavond is er een programma op de TV” zei de cafébaas van achter zijn toog. “Ja” zei Luc “ik vergat het te programmeren”. “Maar tegen dan zullen we wel thuis zijn” dacht hij luidop.

Hij opperde even dat ik een foto van hem zou nemen voor de opgehangen bolletjestrui. Die is niet goed wijs zeker? Ik mij in een café in de belangstelling lopen fotograferen? Ik verwees even naar de selfiemogelijkheid op zijn telefoon.

De ring rond Brussel viel al bij al nog mee. Waar het een goeie twee uur eerder extra druk had geleken aan de kant die we nu uit moesten, was er eigenlijk minder verkeer dan op normale dagen.

We waren op tijd thuis, zelfs nog op tijd om te zien waarom de chaos er rond vijf uur zo erg had uitgezien.

“Ik had tóch foto’s moeten nemen” mopperde Luc bij het bekijken van de reportage.