Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Weerpraatje

“Blijf thuis” zeggen ze en waarschuwen voor onweders.

Je blijft dan maar de hele dag thuis en ja, het onweer komt er aan. Ergens rond vier uur in de namiddag wordt de blauwe lucht geleidelijk aan grijs om om halfvijf zo donker te worden dat het licht aan moet.

Het regent. Het regent dikke droppen waar je erg nat kan van worden, maar is geen bui die je bij onweer verwacht.

“Is dat donder?” vraag Luc bij het lichte gegrom dat in de verte hoorbaar is. Eén keer zie je een flits, maar zonder gegrom.

Nog voor het avondeten is alles rustig, zitten de mezekes weer hongerig te knabbelen en te sabbelen en denk je: “zijn we daarom thuis gebleven?”

Ik weet wel, dat we blij mogen zijn. Ik weet dat het elders wel erg was en dat elders zelfs niet zo ver van hier lag. Het rare is dan wel dat we het zelfs op buienradar konden zien. We zagen hoe het onweer zich rond ons draaide waarbij wij steeds in de kromming van de bocht zaten.

Om negen uur regent het nog wel, vriendelijke sappige dropkes zodat we de bloemekes niet moeten gieten, maar de lucht belooft beterschap.

Previous

Een buitenkansje

Next

Verkoeling

13 Comments

 1. De buien zijn zeer plaatselijk, maar men weet niet precies waar ze zich zullen neerstorten. Hier enkel ‘s avonds milde buien met mild onweer.

  • ms

   Milde buien ja, onweer een. Buiten wat gegrom in de verte en die enkele flits hebben we er niets van geweten.

   En het mag zo blijven, twee jaar geleden hadden we wel prijs.

 2. De verschillen zijn soms enorm. Tussen 5 en 7 goot het hier bakken uit de lucht. Maar ondanks het feit dat we officieel in overstromingsgevoelig gebied liggen (we grenzen aan de Ijse), hebben we dat hier in de voorbije 31 jaar niet meegemaakt. In de omliggende dorpen daarentegen hebben ze elke keer prijs met modderstromen.

  • ms

   Het moet ’84 of ’85 geweest zijn. Toen hadden ze aan Margijsbos enkele bomen gerooid en die lagen nog over de Ijse toen de wolkbreuk kwam.

   In Leuven sloten ze de sluizen omdat de Demer het niet aankon.

   De Ijse kwam uit haar oevers en ondanks het overstrominsgebied langs haar oevers zette ze wél de straten blank en overstroomde de huizen. Het onze stond 2cm hoog genoeg om geen water binnen te krijgen..

   Hier hebben we de beek, ze is dan wel haast zo breed als de Ijse, maar het is een beek en die zagen we net zo de straten blank zetten. Ons huis staat hier gelukkig al een meter of zo iets hoger.

   • Dat wist ik niet. We hebben ons huis gekocht in 1987 en voordien had ik nog nooit van ons dorp gehoord. Heel erg als je die smurrie binnen krijgt.

 3. Hier geen bui of onweder gehad. Het zal elders uitgevallen zijn.

 4. Je kunt beter op je eigen gevoel afgaan dan naar die overspannen waarschuwingen te luisteren. :/
  Ik tik op de barometer en kijk op buienradar, beiden zijn betrouwbaar.

  • ms

   Precies daarom. We waren woensdag in Tienen en daar begon het eigenlijk een uur vroeger te druppen dan de buienradar aangaf.

   Dat is wel de eerste keer dat ik een lichte afwijking merk.

   Ik ben niet bang van onweders, maar ik zou liever niet in een bos/veld staan als zo een storm als die van 2 jaar geleden over komt.

   Dat was grellig.

 5. elsjeveth

  de zomer is nog niet echt begonnen en ik geniet al met volle teugen van de warmte, de regen, de onweders en de … onvermijdelijke creme glace.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: