Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Vakantie vs massatoerisme

De allereerste keer dat ik ermee te maken kreeg, was toen ik hoorde dat de burgemeester van Knokke zijn beklag deed over de frigoboxtoeristen. Dat waren toeristen die wél op hun strand gingen zitten maar niets uitgaven in de lokale horeca, maar alles van huis uit meesleepten1.

Daarna volgden andere voorvallen, ik kan ze niet meer in de juiste volgorde geven, maar ik denk dat Venetië één van de eerste was om te klagen. Daar moet ik niet naar linken, het volstaat om op Google enkel “toeristen Venetië” in te geven en je krijgt een resem maatregelen te lezen.

Er wordt ook de link gelegd met de aanmerende cruiseschepen en daar gaan toeristische steden ook paal en perk aan stellen, zo ook Brugge2.

Alle toeristische gebieden en/of steden gaan opsommen waar men het al over overlasttoeristen had doe ik niet, het hoeft geen opsomming te worden om te concluderen dat toeristen de dag van vandaag niet meer zo welkom zijn als ze ooit waren.

Maar ooit, in de beginperiode hebben al deze streken en gebieden toch toeristen gelokt? En net zoals de duiven in Venetië blijven ze toestromen in steeds grote getale.

Zo nu ook op Mont Blanc. Ooit kwam je in het nieuws als je de Mont Blanc beklom en nu wordt er ook actie ondernomen om het aantal klimmers in te perken3.

Zoiets hadden wij vorig jaar op de Goatfell ook. Waar het ooit eenzaam was op het pad, werd het er te druk. Voor ons was het echt de limiet.

Het was toen ook schrikken toen ik las dat je, als je nog niet had geboekt op Skye, dat ook beter niet deed. We schrapten inderdaad “The Old Man of Storr” en “The Quiraing”. Uiteindelijk reden we toch maar eens naar die Old Man om even dag te zeggen. We kozen wel een regenachtige dag en gingen dus ook niet naar boven. Het was er niet druk.

(Lees verder onder de foto)

We besloten dat we ooit nog eens terug gaan, maar dan niet in augustus. Wanneer “ooit” zal zijn is weeral zeer de vraag. Dat wordt zeker niet in 2019. De grote lijnen van de vakantie van 2019 liggen al vast.

Maar wat zien we nu?

Ze blijven maar bezig met het lokken van toeristen. Of ze noemen het de hipste plaatsen4 of ze gaan vertellen hoe je massatoerisme kan ontwijken5 … met als gevolg?

Dan denk ik even: “Oef zeg!” want wij waren dit jaar op één van de hipste plaatsen. We bezochten Finniston in Glasgow, meer bepaald het Glasgow Science Centre. Dat precies op die dag ook de Europese kampioenschappen turnen daar plaatshadden, hadden we bij het plannen niet geweten, maar zelfs, ondanks die kampioenschappen hadden we alle ruimte, alle plaats.

(Lees verder onder de foto)

Ik heb het al niet begrepen op de grote toelopen. Ik zei het ooit al, dat ik de Taj Mahal waarschijnlijk nooit zal zien, de Preikestolen in Noorwegen -voor dezelfde reden- ook niet en de Trevifontein in Rome6 heeft -gelukkig maar- nooit op mijn lijst gestaan.

1 NRC. Gelukkig vond ik nog een artikel uit die tijd.
2 Het Nieuwsblad
3 Het Nieuwsblad
4 Het Laatste Nieuws
5 Het Laatste Nieuws
6 Het Laatste Nieuws

Previous

De vliegenvanger

Next

Er zijn nog 20 wachtenden voor u

12 Comments

 1. Rome is nochtans de moeite als je wat cultuurminded bent. 😉
  Weet je wat het probleem is? We reizen gewoon met veel te veel. Vroeger was reizen iets voor de happy few, nu ligt de wereld aan ieders voeten.

  • ms

   Het probleem zijn diensten zoals Tripadvisor die niets anders doen dan vertellen wat hip is en zeggen wat je echt wel gezien moet hebben. Die dingen die je gezien moet hebben kan je dan ook uitgebreid op internet bewonderen. Ja ook, het Clyde auditorium en The Old Man of Storr.

   Inderdaad, ik ben een cultuurbarbaar, in die zin dat ik zelf wil bepalen wat ik mooi en/of de moeite van het bekijken waard vind. Honderden mensen rond een fontein hoort daar niet bij.

   En de happy few? Dat zit er aan te komen als ze alles gaan afsluiten. Maar ik vind de alternatieven net dat ietsje avontuurlijker.

 2. Amsterdam o.a. klaagt steen en been, ze vergeten dat de middenstand er wel bij vaart en menig particulier ook.
  De steden en bezienswaardigheden roepen het over zichzelf af door de wervingsacties en anders de touroperators wel.
  Maar ik geef toe dat het jammer is voor de toerist die genieten wil.

  • ms

   Als de lusten en lasten in evenwicht zouden zijn, zou er minder gemord worden.

   Maar ze trekken wel zelf toeristen aan die geen tijd hebben, enkel maar voor een flitsbezoek en een selfie zoals die van de cruiseschepen of toeristen die hun rantsoen voor de hele vakantie met zich meezeulen en zoveel mogelijk op één dag willen doen.

   Een lokmiddel? Zeggen dat één of andere locatie gediend heeft voor een populaire film. Succes gegarandeerd!

   Zoals je zegt: jammer voor hen die willen genieten.

 3. Met veel plezier bezocht ik ooit Skye.

  En nu drink ik heel soms een druppel Talisker.

  Vrolijke groet,

 4. Zelfs hier in Breskens klaagt men des zomers over een teveel aan toeristen… maar wat als ze wegblijven? Waar moeten mensen hier dan nog van leven? Men mag blij zijn dat ze er zijn. Maar het moet ook niet té worden. Té is voor niemand leuk. Ik zoek in ieder geval ook geen drukte op.

  • ms

   Er zijn inderdaad mensen die daar moeten van leven. En die zien de toeristen wel graag komen. Ze vragen ook steeds om recensies en die gebruiken ze om nog meer volk te lokken.

   Wij gaan dus niet meer tijdens de zomermaanden. Er waren een paar dingen die we wilden zien maar die we schrapten omwille van hun populariteit.

 5. Hoe goed je je best doet, alles zien is onmogelijk. Daar heeft een mens levens tekort voor.

  • ms

   Ik hoef echt niet alles te zien, maar ik neem wel mijn tijd om iets te zien. Niet een selfie en weg, op naar het volgende. Dat vind ik geen vakantie.

 6. elsje

  zo herkenbaar, als er een massa volk is, is meteen het idyllische beeld van de te bezoeken plaats om zeep.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: