Een modern fenomeen, dat “phising” al wordt er soms blijkbaar ook al het woord “spoofing” gebruikt. Tot daar toe als het kind maar een naam heeft.

We hebben er hier al een paar staaltjes van gezien. Eerst waren er de twee zaken tegelijkertijd, mske die een mail kreeg van de online winkel over “security matters” nadat ze met die winkel al jaren niet meer in contact was geweest en de “PayPal” historie van Slow. Die kreeg een mailke en klikte en het was gebeurd. “Jamaar” zei Slow “dat was de site van PayPal”. Bleek achteraf dat die sites gewoon gekopieerd worden. Slow was daar maar stoeltjesgeld kwijt maar was wel in zijn Q gebeten.

Nog deze maand hadden we de PayPal historie van mske.

Gisteravond om vijf voor negen ging de telefoon. Iemand van de bank, met een voorstel. mskes argwanende hersenkronkel bedacht dat iemand van de bank toch niet meer om vijf voor negen zou bellen en zeker eigenaardig was het wel dat het een verborgen nummer was. mske vroeg de pieren uit hun neus over het hoe en wat en net toen ze dachten dat mske zou toehappen en ze gretig haar bankgegevens wilden noteren én het bedrag dat ze per maand verdiende zei mske droogweg: “dàt geef ik nooit aan de telefoon, ik zal daar morgen bij de bank wel eens achter horen”. “Dat is enkel geldig per telefoon” probeerden ze nog “de papieren komen later”.

mske heeft vanmorgen de bank gebeld, maar om het te melden en de bank zei “bedankt voor ’t melden, we gaan dat doorgeven”.

Oh zo!