Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Betaalmaat af

PayPal … wie kent het niet? Of beter, wie heeft er nog nooit van gehoord?

Ik had twee PayPal accounts. Het ene kreeg ik vele jaren terug van Max met een kadootje voor mijn verjaardag er op, het andere maakte ik zelf aan met mijn zakelijk e-mailadres. Het persoonlijke liet ik staan, ik kon het niet over mijn hart krijgen het weg te doen, al was het niet in gebruik.

Het kwam al vaker voor dat ik e-mails kreeg op beide adressen met de aankondiging van veranderde gebruiksvoorwaarden. Ik las die niet. Wie leest die wel?

Tot Luc nu begin oktober in “Het Nieuwsblad” las dat PayPal 12€ per jaar gaat afhalen van rekeningen die niet werden gebruikt1. Toen ging ik even naar beide rekeningen kijken en zag daar op de ene oude bankrekening en op de andere de zakelijke bankrekening staan en dacht: “Foert, ik doe niks”. Je weet maar nooit waar het van pas zou kunnen komen.

Tot ik op 2 november ll. opnieuw een e-mail kreeg op beide adressen met de aankondiging van veranderde gebruiksvoorwaarden. Ja maar, zo niet hé mannekes. Dat ging me even op mijn systeem werken, want stel dat die een andere manier van innen zouden invoeren zoals een factuur sturen of zo …

Ik verwijderde beide rekeningen. Ik kreeg een bevestiging dat beide rekeningen opgeheven waren.

Laat me nu toch gisteren morgen om halfacht een Franse e-mail lezen die PayPal me om 2u ’s nachts gezonden had en waarin stond dat iemand drie Adidas T-shirts had gekocht op mijn rekening. Met de transportkosten erbij kwam dat op een bedrag van 79,76€. Maar als ik niet akkoord was moest ik daar gewoon op een knoppeke duwen. Wel raar, dat je niet moet klikken om te bevestigen maar om te ontkennen.

Ik dacht: “Allee vooruit, covid-bezigheidstherapie” en ik dacht: “Ik mail naar de politie”.

Eens beneden, na een zjat koffie of twee zag ik het dossiernummer in Chinese tekens en ik dacht gewoon maar niks te doen. Maar later, terwijl ik dit hier typte overwoog ik of het toch niet beter zou zijn …

Luc heeft daar trouwens ooit ook al meerdere keren iets mee voorgehad, met die PayPal.

Maar blijkbaar zijn ze nu ineens allemaal ineens wakker geschoten, de bedriegende oplichters -dat klinkt toch beter dan de oplichtende bedriegers- want even later in de voornoen wist Luc me te vertellen dat hij een whatsappke had gekregen via Whatsapp omdat hij -nog maar eens- een groot bedrag had gewonnen.

En nog iets later kreeg Luc een e-mail van FOD-financiën. Er stond nog een te betalen bedrag open van 15,88€ en als hij dat niet stante pede betaalt staat de deurwaarder hier op 12 november aan de deur. Echt waar.

Alleen … laatste keer dat we inlogden bij FOD-financiën stond er een gekleurde melding bovenaan die ons liet weten dat we toch zeer goed moesten opletten want dat er valse bedriegende oplichters e-mails sturen om betalingen los te weken.

Als we dat allemaal moeten melden aan de politie … die mensen zouden niet meer weten waar eerst beginnen.

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

Wat zegt hij?

Next

Catastroficus

11 Comments

 1. Pay Pall had ik ook maar gebruik het al jaren niet meer. Al die veranderende voorwaarden las ik nooit, en de laatste drie of vier jaar kwamen er geen berichten meer.
  Mijn tegoed was nog € 18 , die wilde ik graag retour maar er werd niet gereageerd.
  Er zou, na die € 12, te weinig geld over zijn om me er druk over te maken.
  Dus laat ik het maar zo.

  • ms

   Dat dacht ik dus ook, maar ze blijven maar e-mailen dat ze hun voorwaarden veranderen. En ik dacht: “straks sturen ze een factuur”.

   Ik gebruikte die ook al lang niet meer maar met een “wie-weet-waar-het-ooit-nog-goed-voor-is” deed ik het ook af met: “ik laat maar zo”.

   Maar nu denk ik: “opgeruimd staat netjes”.

 2. Toch is het belangrijk dat je zoiets meldt. Met alle meldingen en gegevens zien ze dan hoe ernstig de zaak is en zal de politie toch in actie moeten schieten. Denk maar aan de bedrogen mensen die in de val getrapt zijn.

  • ms

   Het is gemeld aan Safeonweb. Dat zit meer gecentraliseerd en gegroepeerd.

   Bovendien houden die zich specifiek met zulk soort zaken bezig.

 3. elsje

  Wat een gedoe zeg…je zou van minder knettergek worden

  • ms

   De mail die zogenaamd van het Ministerie komt, is sowieso fraude.

   Maar stel dat ik nu niet die PayPal had opgezegd. Was er dan niet altijd een lichte twijfel geweest?

   Al denk ik echt niet dat je moet bevestigen wat je niet wil, maar wel als je wél akkoord zou gaan.

   En dan hebben we het nog niet over al die loterijen die we al wonnen, dat zal ondertussen iedereen wel kennen, hoop ik toch.

   Het zijn de meer subtiele die gevaarlijk zijn. In dit geval van PayPal was het dossiernummer in een vreemd schrift. Mag je eigenlijk nog zeggen dat je denkt dat het Chinese tekens zijn?

 4. Tegenwoordig is het echt niet te doen.
  Ik heb ook nog Paypal… toch maar eens verwijderen want ik doe er ook zelden of nooit iets mee.

  • ms

   Ik heb een paar keer iemand gehad die via PayPal betaalde, maar sedert de stopzetting van de zaak gebeurde dat niet meer.

   Ik weet dus ook niet wat nu juist hun bedoeling was of is met dat telkens opnieuw aanpassen van die gebruiksvoorwaarden. Dat is toch om nonchalance te kweken bij de gebruikers?

   En toen ik de rekeningen wilde verwijderen wilden ze dubbel controleren en moest ik eerst nog mijn telefoonnummer opgeven, werd ik gebeld door een nummer uit Roemenië.

   Dat moest je dan helemaal niet opnemen maar ik vond het toch allemaal heel raar en niet echt bevorderlijk voor het vertrouwen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén