Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Mijn stem

Iedereen weet ondertussen misschien wel al dat ik apolitiek ben. Wat niet wegneemt dat ik in de loop der jaren wel enig respect heb kunnen hebben voor bepaalde politiekers, zonder rekening te houden met hun strekking dan, maar voor hen als persoon.

Bij de laatste verkiezingen echter, het ging waarschijnlijk om belangrijker zaken dan voorheen, ging ik dat toch eens verantwoordelijk aanpakken.

Ik volgde de vragenlijst van de VRT en kwam zo te weten hoe ik mijn stem moest uitbrengen. Door het ingewikkeld Belgisch systeem kan je echter niet stemmen op de persoon van je keuze als die niet in je kieskring woont. Voor zover de eerste struikelsteen.

Het resultaat was bedroevend. Wat ze met mijn stem deden was nooit mijn bedoeling geweest en ik sakkerde wat en ik vloekte wat. Uiteindelijk werd het -door omstandigheden- een goeie keuze, maar dan wel écht een hele goeie. Geen verdere uitleg vereist.

Maar nu? Eerlijk? Ik wil het risico niet meer lopen. Ik vind stemmen op mensen die ik helemaal niet ken heel erg onverantwoord. Ze worden geprepareerd om goed voor de dag te komen, er wordt hen aangeleerd hoe ze zich moeten gedragen en er worden hen zelfs truken bijgebracht om zich anders voor te doen dan ze zijn.

Mijn besluit staat vast. Ik neem mijn verantwoordelijkheid als ik beslis dat ik niet verantwoordelijk wil zijn voor de grote belangrijke zaken die verkeerd zouden gaan omdat de verkeerde wint.

Je zal maar eens moeten kiezen tussen de pest en de cholera.

Zolang er opkomstplicht bestaat en zo lang ik niet kan stemmen op iemand die ik respecteer en mogelijk lichtjes vertrouw i.p.v. vogelpik te spelen op een lijst met mensen die ik van haar noch pluim ken, zal ik stemmen zoals ik het voorheen altijd deed.

Vandaar, ik ben daar niet beschaamd over, zal mijn stem altijd blanco zijn (ongeldig vind ik zo kinderachtig) en neen, die stemmen gaan niet naar de meerderheid1 zoals zoveel kwatongen beweren.

1 Belgische federale overheid

Previous

De primeur

Next

Gedwarsboomd

19 Comments

 1. In België kent men, anders dan in Nederland, de opkomstplicht. Ik vroeg me af: worden er daadwerkelijk boetes uitgedeeld als je niet komt opdagen?

  • ms

   Dat is de vraag. Soms lees je over boetes maar over het algemeen gaat het dan over bijzitters die niet opdaagden. Soms lees je iets iemand die wat pocht dat hij/zij niet ging en geen boete kreeg.

   Van hogerhand gaan ze zeker niet officieel bevestigen dat ze niet gaan beboeten.

   Wij wagen het niet. Het toeval is ons namelijk niet altijd goed gezind.

 2. Ik ben blij dat ik niet meer moet gaan stemmen in België. Het mag nog wel, maar ik doe het niet.

 3. Je weet vaak niet voldoende over politici, ze zijn allemaal getraind in hun optreden. Dan zou je dus nooit kunnen stemmen?
  Ik houd een beetje bij wat hun partij doet, dat is al moeilijk genoeg.

  • ms

   In de meeste partijen heb je en doorzetters én meelopers én zij die er enkel bij zijn om de hoop aan te vullen.

   Het soort politieker dat ik het best kan waarderen zijn de kordate, resolute mensen. Geen gesmoes of praatjes maar handelen.

   Ik stem dus niet op een partij.

 4. Er is altijd een lijst met namen, daar kun je uit kiezen.
  De meeste kordate politici, dat is moeilijk uitkiezen: ze zijn er niet veel en soms vind ik er geen. Dan wordt het wikken en wegen.

 5. 👤 zo blijven de meesten. ☺

 6. De stemplicht afschaffen zou de resultaten een heel ander beeld kunnen geven. Daar zijn de politici heel bang voor.

 7. Ik kleur steeds bolletjes te veel in het stemhokje. Het is mijn onderbewustzijn denk ik …

 8. Ik breng altijd mijn stem uit, ben blij dat dat mag, het recht om te stemmen. Maar moeten? Dat voelt niet prettig.

 9. elsjeveth

  Ik prijs me gelukkig dat ik mag stemmen. Stemrecht is een fundamenteel onderdeel van de democratie. Zodra het woord plicht wordt toegevoegd krijgt alles een heel andere dimensie.
  Dat mijn stem helaas vaak genoeg verloren gaat en de mevrouw of meneer van mijn keuze vaak net anders acteert dan beloofd in de verkiezingscampagne is op een triest gegeven.
  Maar stemmen blijf ik (de ezel en de steen 🙂 )

  • ms

   Neen hoor. Ik denk zelfs dat, mochten ze de opkomst niet meer verplichten, ik gewoon blijf gaan om niet binnen enkele jaren de melding te krijgen dat ik niet meer màg gaan.

   Maar ik zal wel blanco stemmen en blijven stemmen. Er zal niemand mijn stem (nog) verkeerd gebruiken.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: