Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Koekskes!

Neen, geen gebakken koekskes maar toch koekskes die je ongevraagd op je talloor krijgt.

Moest je vroeger maar slikken dat er cookies werden opgeslagen, dan kon je sedert enkele jaren aangeven dat je die niet wou. Men ging rekening houden met de privacy van de gebruikers. De keuze was niet moeilijk. Je kon kiezen tussen “akkoord” of “niet akkoord”. En dat was het.

Sedert geruime tijd echter kan je de keuze wél instellen, kan je wel aangeven welke cookies je wil en welke niet. Het is wat langer werk al moet ik zeggen dat ik meestal overal “niet akkoord” aanklik.

Op sommige websites is dat echter een grijze zone. Je weet niet welke “akkoord” en welke “niet akkoord” betekenen aangezien het schuivertje bij beide keuzemogelijkheden grijs blijft zij het met een lichte kleurnuance. Verraderlijk! Zijn dat websites om te mijden? Spelen die een spelletje met de privacywetgeving? Ik weet het niet.

Er zijn er andere waar de -niet noodzakelijke- cookies allemaal uitgeschakeld zijn tot je wat beter kijkt en onder elk kopje ook ziet staan: “legitiem belang” en die, die staan aangevinkt. Dat vergde enig gegoogel om uit te dokteren dat legitiem belang en gerechtvaardigd belang voortkomen uit een Europese wet, nl. de “Algemene Verordening Gegevensbescherming” (AVG), die van bepaalde cookies vindt dat die gegevens van ons te krijgen zouden moeten zijn.

Het feit dat er ook een schuivertje bij staat betekent volgens mij gewoon dat ik het ook kan en mag uit zetten. Wat ik dan ook telkens doe.

Als ik niet verplicht ben om mijn vaccinatiecertificaat te delen wegens privacyredenen, zie ik niet in waarom ik niet mag zien wat iemand anders onder legitiem of gerechtvaardigd belang verstaat.

Schuiverkes op “Uit“! Punt!

Previous

Later als ik …

Next

Nog maar eens …

14 Comments

 1. Ik erger me aan die cookies… wat een gedoe.

  • ms

   En je bent niet meer zo geneigd om zo tussendoor eens te gaan wissen -ik toch niet- want dan moet je daarna overal opnieuw gaan inloggen en begint dat spelleke opnieuw.

   Het lijkt wel of ze het doen zodat je gemakkelijkheidshalve alles zou accepteren.

 2. Ook ik erger me groen en geel. 🙁
  Alles uitzetten helpt niet want dan krijg je niets te zien, je wordt verplicht de noodzakelijke aan te klikken en uit te zoeken.
  Dan sla ik de site liever over.

  • ms

   De noodzakelijke zijn vereist voor de werking van de site. Dus ben je eigenlijk verplicht om de hele lijst door te nemen.

   Een middel om die privacy te omzeilen? Dat denk ik.

 3. O ja, dat denk ik zeker.

 4. elsjeveth

  Ik akkoord met jouw zelf gebakken Koekskes. Die zullen zeker meer deugd doen dan de Cookies 🙂

 5. ik wis die koekjes regelmatig. Dat ik dan weer moet inloggen op sommige blogs en sites neem ik er maar bij. Je browser kan er maar wel bij varen.

  • ms

   Dat je overal opnieuw je voorkeuren moet instellen vind ik er te veel aan.

   Ze zouden beter eens een add-on ontwikkelen die die onthoudt.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén