Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Huidhonger

Een goeie twee jaar geleden gebruikte ik het woord “Huidhonger”, hier deed ik dat, maar toen ik het las dat Matroos Beek het helemaal geen goed woord vond ging ik aan het twijfelen. Had ik het teruggevonden, ik zou rechtstreeks naar het log in kwestie gelinkt hebben. Bij deze. Waarom had ik een woord gebruikt dat niet tot mijn gewone woordenschat behoorde? Ik wist het niet en haalde “huidhonger” weg.

Toe ik het nu laatst over de ton beddegoed had popte het woord “huidhonger” weer op en ik overdacht en overwoog en vond het echt geen verkeerd woord voor een zeker gemis.

Ik kan er inkomen dat mensen bij wie knuffelen en lichamelijk contact ingeburgerd zaten er maar niks aan vinden, maar er zijn de anderen, waaronder ik.

Lichamelijk contact was -bij mijn moeder- uit den boze, een vriendelijk gebaar ook. Er mocht niks. En dan krijg je een knuffelbeer als man en knuffelkonijnen als de kleindochters en weet je waar die drang naar geborgenheid vandaan komt. Huidhonger, jawel.

Ga ik nu ook het woord terug bij het oorspronkelijke logje plaatsen? Ik weet nog niet, ik denk het niet … Het is niet omdat ik het geen slecht woord vind dat het daarom een goed woord is.

Want uiteindelijk als je huid honger -dorst zoals ooit een schoonheidsspecialiste het noemde- heeft, smeer je een crèmeke en dat is niet waar het hier over gaat.

Waar het wel om gaat is niks fysiek, want ik houd niet van aanrakingen. Dat is maar een select groepje toegestaan en ik kan de kriebels en de hippentrip krijgen van die mensen die tijdens het babbelen steeds maar mijn arm aanraken.

Niks fysiek dus maar eerder een mentaal gemis dat zich vertaalt in een warm gebaar en/of geborgen gevoel.

Previous

Niet “A” maar “B”

Next

Boekenmarkt in Namen

20 Comments

  1. Dus eigenlijk de huid van je ziel. Zielehuidhonger. Dat klinkt niet eens verkeerd.

  2. Daisy

    Ergens op mijn blog schreef ik ook … het enige goede aan heel het covid-verhaal dat is… geen gekus, geen gehug… Ik hou er ook niet van…

    • ms

      Dat was niet goed aan covid. Niks was goed aan covid.

      Als er iets was wat ik niet graag had, deed ik het sowieso niet vóór covid ook niet.

      Het werd alleen een beter excuus als je dat niet wou.

  3. Knuffelen en zoenen met Jan en alleman is niet aan mij besteed. Dat afstand houden vond ik geen ramp, integendeel. Nu aanraken weer toegestaan is zitten we weer met virussen enz. opgescheept. Ik blijf afstand houden.

    • ms

      Ik blijf afstand houden, ik kus niet (meer), ik geef geen hand (meer) maar mijn kleindochters krijgen wel een knuffel.

      Maar dan zit ik wel met een dubbel gevoel als iemand die me al lang niet meer zag zomaar rond mijn nek vliegt. Iets van zeggen? ’t Is toch al te laat. Bovendien is het dan precies iemand die je niet wil kwetsen.

      Ik ga het mondmasker terug in gebruik nemen.

  4. Nou dat woord bestaat wel degelijk er zijn zelfs boeken die deze titel dragen. Zoek maar eens op Google.

  5. Waar het voor staat is begrijpelijk, maar het woord zelf vond ik vies. Smerig zelfs, Ik kan niet uitleggen waarom.

  6. Voor mij is het woord ‘hippentrip’ ook nieuw🤣 hoewel ik begrijp wat je ermee bedoeld

  7. elsjeveth

    De hippentrip wat een geweldig woord is dat :-), bij huidhonger denk ik aan Dracula achtige taferelen in plaats van knuffelen. Zelf ben ik nogal van de handtastelijke en snel geneigd iemand aan te raken tijdens een gesprek. Dan neem ik me zo voor dat achterwege te laten en dan OOPS I did again. Mocht ik een volgend keer weer de neiging krijgen iemand over de arm te strijken dan zal ik het woord HIPPENTRIP in gedachte houden, wie weet helpt het.

    • ms

      Ik begrijp de link tussen het gevoel en het woord wel, maar het klopt niet, volgens mij dan toch.

      Ik zal het woord -meer dan- waarschijnlijk ook nooit meer gebruiken.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén