Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Pardon?

Als je de parking van één of ander groot complex oprijdt wordt je geconfronteerd met de parkings voor de anders-validen of welk woord nu net weer in voege is. Op zich vindt mske dat niet erg, aangezien ze zélf best in staat is om te voet te gaan.

Maar er zijn dingen die haar toch wat steken bij die ganse poespas over “gehandicapten, minder-validen, anders-validen”.

Het sleutelwoord is integratie. Integratie houdt in dat je net zo behandeld wordt als de anderen maar ook gebonden bent aan de leefregels van de anderen.

Maar als mske samen met Slow naar een doedelzakband gaat kijken in Antwerpen, die een tocht deed van de Teniersplaats naar de Grote Markt met tussenstoppen, wordt ze op een zeker moment geduwd en zegt iemand brutaal “Pardon”. mske denkt dat de pardon bedoeld is voor de duw en besteedt er geen aandacht aan. De hele handeling wordt echter nogmaals herhaald en mske draait zich om en kijkt in het boze gezicht van een meisje van een jaar of 16 met het syndroom van Dow. Aangezien er voor mske geen probleem is, er is plaats genoeg, draait ze zich terug om en wordt voor de derde maal geduwd en nu kijkt mske boos om en het kind doet teken dat mske opzij moet zodat zij, tussen Slow en mske in, door kan om voor hen te gaan staan. En mske grijpt Slow bij de arm en zegt: “Ga rond ons hé, er is plaats genoeg” en ze voelt de ogen van de ouders in haar rug branden, maar die zeggen “niets” …

Iets verder doet zich bijna een identiek incident voor. mske krijgt een duw en als ze zich omdraait staat ze voor een kortgebroekte, zwaar bekousde kleuter van een jaar of 35; die zegt niet “pardon” maar loopt gewoon over de voeten van een vrouw die daar ook staat te kijken. De man, die bij de vrouw was, neemt hem bij de arm en zegt: “Je loopt wel over de mensen hun voeten”. De vijf volwassenen die daarbij zijn, kijken alsof ze liever elders zouden zijn.

Later op de avond zitten Slow en mske op een terrasje een kebab te eten en zien het groepje komen, restaurant in, restaurant uit terwijl de kortgebroekte telkens als hij buiten komt zegt: “hier niet” om bij het volgende restaurant te zeggen dat ze daar eens gingen kijken. En die ganse processie familieleden liepen hem als hondjes na.

Op een evenement loopt een meisje een man voorbij die haar vastgrijpt en wil kussen. Omdat zij dat niet wil duwt ze hem weg en uit wraak knijpt hij haar in de billen. Had hij geen syndroom gehad, had hij een klinkende oorveeg gekregen.

Waarom wordt er zoveel getolereerd? Integratie betekent dan toch dat ook die mensen moeten opgevoed worden tot mensen met wie te leven valt en niet tot tirannen.

Laatst nog, Slow en mske rijden van hier naar Tienen en om op de Tiensesteenweg te geraken moeten ze een kruispunt met verkeerslichten oversteken. Als zij de steenweg oprijden, komt er uit de richting Sint Truiden een auto door het rode licht gereden … Even grote paniek maar als ze dan doorrijden lacht de sticker met het rolstoelteken op de achterruit hen gewoon uit.

Als de bijbel zegt: “Ga en vermenigvuldig U, dan wil dat niet zeggen dat de gehandicapten alle anderen in dezelfde situatie moeten helpen hoor! Denk ik toch niet …

Previous

Ouw bemoeiallen

Next

Willem Bever

1 Comment

  1. 11-01-2004, 20:51:07
    interessante tekst
    ga volledig met je akkoord hoor… ga hier een dezer dagen ook eens een post aan dat onderwerp besteden
    http://robbedoeske.skynetblogs.be
    Robbedoeske

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén