Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Tik

Kind en gezin wil de opvoedkundige tik strafbaar laten maken. En alhoewel ze zelf zeggen dat het overdreven is, willen ze dat zo omdat dan de echte mishandeling zou teruggeschroefd worden.

Veel ouders zijn momenteel al te laks in de opvoeding van hun kinderen en snappen niet dat het op de wereld zetten van kinderen ook verplichtingen inhoudt. Namelijk de verplichting om van die kinderen leefbare mensen te maken.

Moe had een losse hand, niet dat er van mishandeling sprake was maar moe petste vóór ze haar mond open deed. Toen ze mske op haar veertiende dooreen rammelde, zodat deze met haar hoofd tegen de deur bonsde, schrok ze en dacht bij zichzelf dat ze dat niet meer moest doen omdat mske te groot werd. Dat vertelde ze later zelf en dan vraagt mske zich af: “te groot voor wat?” Om het zich niet te herinneren? mske herinnert zich dingen van vóór haar vierde! Maar toen zwoor mske dat ze nooit ofte nooit haar kinderen zou slaan.

En mske had de mogelijkheid om dat te doen. Ze kon alles met haar ogen af. Even een boze blik. En Zus en Zoneke snapten dat.

Maar er zijn mensen die dat niet kunnen. En die geven dan een opvoedende tik. Nu blijkt dat die opvoedende tik ook een vernedering is voor de kinderen. En wat dan nog? Als een kind niet in de pas wil lopen, wie gaat dan rekening houden met de kleinzielige gekwetstheid van een tiran? Eerlijk gezegd denkt mske dat de fout gebeurt in de periode dat de kinderen nog klein en snoezig zijn en dat er gelachen wordt met dingen die later niet meer getolereerd kunnen worden. Hoe moet dat kind dat nu snappen. En bovendien, waarom moeten kinderen aanzien worden als de mini-volwassenen die ze niet zijn? Waarom moet een kind op zijn achtste al met een blote navel rondlopen. mske vraagt zich eigenlijk af waarom iemand überhaupt met zijn navel wil blootlopen maar als dat volwassenen betreft trekt ze haar dat zich niet aan. Die navel is verdorie niks anders dan een eerste litteken.

Maar door het in strafrecht zetten van de tik en het dan niet bestraffen voeden ze enkel de algemene tendens van wetten en plichten die toch niet nageleefd moeten worden wegens geen gevolg.

Maar als ze de willetjes van de kleine ettertjes gaan involgen en rekening houden met het feit dat die niet mogen vernederd worden, dan zal mske de volgende keer als zo een klein, gillend en krijsend monster in de Colruyt de marathon aan het lopen is tussen de rekken eens haar ongenoegen gaan uiten en eisen dat ze haar inkopen op een normale manier kan doen.

Ofwel zal ze het jong eens bebliksemen met haar ogen.

Previous

Bedrog

Next

Stoute meneer

1 Comment

 1. 18-01-2004, 21:13:15
  “De Tik”
  Ik ben het er 100 % mee eens. Een tik is geen mishandeling. Als we om ons heen kijken in grootwarenhuizen en openbare gelegenheden zie je veel kleine ettertjes die een “flinke tik” verdienen. Laatst zagen we in de Match een klein meisje dat doodleuk de verpakkingen openmaakte wijl mama enkele raions verder was.
  http://dykes40.skynetblogs.be
  Dyke
  edward.lucas@skynet.be

  —————————————————————————–

  19-01-2004, 18:13:34
  rechten en plichten
  Ik heb vroeger nooit veel slagen gekregen, zelfs en tik was toch zeldzaam. Maar ik heb wel een paar keer een serieus pak slaag gekregen dat het geen had. Een tik mag, maar zo’n pak rammel als ik indertijd gekregen heb, zou geen enkel kind mogen krijgen. Als je het 14 dagen later nog ziet, dan vind ik dat niet normaal.
  Een tik moet wel kunnen natuurlijk. Er zijn helaas nogal wat kinderen niet goed opgevoed, alhoewel dat niet steeds temaken heeft met geen tikken krijgen. Veel ouders werken alletwee, zodat kinderen toch weinig hun ouders zien, maar eerder door de grootouders of andere familie, of in een kinderopvang een groot deel van hun tijd vertoeven. En die passen wel op om zo’n kind een tik te geven. Tevens reageren ouders slecht als een kind gestraft word op school. Dan gaan ze de onderwijzers eens de les spellen terwijl ze beter hun kind onder handen zouden nemen.
  Rechten, dat kennen ze allemaal, maar plichten worden zo rap vergeten.
  Gelukkig is het nog niet overal zo.

  Meriadoc

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén