Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het zou tijd worden

Ze zijn er dus eindelijk achter gekomen. En zeggen dat mske dat al jaren zegt. Maar ja, mske is geen wetenschapper, ze was enkel een gestresseerd kind.

25/12 Stress kan kinderen met chronische maag- of hoofdpijn opzadelen
Stress en andere psychologische factoren kunnen bij kinderen chronische maag- of hoofdpijn veroorzaken. Dat zegt de Duitse vereniging van pediaters.

Zelden geven natuurlijke oorzaken de aanzet voor pijn bij kinderen en jongeren, zegt de Duitse arts Thomas Fendel.

Eenvoudige zaken als een minder hectische agenda en meer ruimte om te dromen en te spelen, kunnen kinderen met maag- of hoofdpijn volgens de arts al helpen.

Meer dan een kwart van de 12- en 13-jarigen hebben minstens een keer per week hoofdpijn. Zowat 10 tot 25 procent van de kinderen tussen 4 en 16 jaar hebben regelmatig maagpijn, die niets met een eventuele ziekte te maken heeft.

Ouders die te maken krijgen met kinderen die zonder medisch aanwijsbare reden hoofd- of maagpijn hebben, worden aangeraden om hun kroost geen medicijnen te laten innemen. “Dat kan hen namelijk in een vicieuze cirkel brengen. Beter is voor kinderen een individuele therapie uit te werken”, vindt dr. Fendel.

Kleine veranderingen in de levensstijl kunnen volgens de arts al wonderen doen. Genoeg drinken en dagelijks ontbijten, zijn de belangrijkste vereisten.

Het kind voorts voldoende pauzes gunnen, een regelmatig slaappatroon bijbrengen en het aantal uren achter de computer en televisie beperken, zijn doeltreffend, luidt het.

Bron: Gazet Van Antwerpen

Dat laatste zou moe graag gehoord hebben, had ze nog een rede gehad om nog wat meer niet toe te laten.

Previous

Bedenking

Next

Wiet van Broeckhoven

1 Comment

  1. 26-12-2006, 21:47:41
    Dank je wel..
    .. voor de tip.
    Mijn 13-jarige hier heeft dit schooljaar al vaak maag en hoofdpijn gehad.. Doch de dokter vond nooit een oorzaak.. Het ging ook altijd weer vanzelf weer over..

    viviane

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén