Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De zandmannekes van Oost en West

Die zandmannekes dus. Toen de boosaardige een ukkiepukkie was, dat wel al naar TV keek, gaven ze ’s avonds “Het Zandmanneke”. Het ventje kwam met zijn wolk aangevlogen, deed een deurtje van een kastje open en er kwam een verhaalke, filmke of wat dan ook. mske, die daar wel te oud voor was, heeft niet echt herinneringen aan de filmkes maar wel aan dat snoezige venteke op zijn wolk.

Dus ging ze gisteren op zoek en vond niks tot ze zich herinnerde dat het een oorspronkelijk Duits programma was geweest en toen had ze hem. De foto op zijn wolk staat hier onder, slechte kwaliteit dat wel, maar blijkbaar is er niet veel beter van dàt zandmanneke te vinden. Hier is hij nog eens, maar zonder wolk.

“Das Sandmännchen” was een poppenfilmke, gebaseerd op de figuur van de zandman, die al honderden jaren in verschillende vertellingen bekend was. Vanaf 1959 tot 1990 waren er twee verschillende zandmannekes te zien, want zowel in Oost- als West Duitsland hadden ze hun eigen versie, al hadden ze gezamenlijke kenmerken. Ze hadden beiden een witte baard, een pinnemuts en strooiden op het einde van de uitzending met zand.

Vanaf 1991 werd enkel nog de Oost-versie van het zandmanneke verder gezet en we betwijfelen dat dat ooit op de Belgische TV geweest is, al zijn we helemaal niet zeker.

We wilden hier een foto zetten van de twee popjes samen, maar vermits het “West-zandmanneke” daar op staat met een petje in plaats van met zijn pinnemuts, gaan we dat maar zo laten, want dat zou de algemene populariteitsopinie kunnen beïnvloeden.

Previous

Niks moet

Next

Wiet van Broeckhoven

1 Comment

 1. 21-01-2007, 17:15:00
  doet
  me opeens herinneren aan het programma met de muis…

  olive

  —————————————————————————–

  21-01-2007, 18:26:06
  Dat ken ik dus niet
  maar ik heb het opgezocht. “Mit der Maus” startte pas in 1971 en éér het dan nog in Nederland op TV kwam … Slow kende het wel, maar die keek dan wel meer naar de Nederlandse TV.

  Als je zo goed als “onder” zender Waver woonde, kon je niet veel anders krijgen dan de Belgische zenders.
  http://mauwmauw.skynetblogs.be
  ms

  —————————————————————————–

  22-01-2007, 20:53:14
  wij
  keken er naar op duitsland, maakte voor de kinderen niet uit… ze keken indertijd ook naar de enige tekenfilmkanaal dat er was (kan me de naam niet meer herinneren) en dat was alleen in het engels

  olive

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén