mske was een jaar of vijftien denkt ze, toen ze eens alleen thuis was. Ze was met de naaimachine bezig en had de radio opgezet. Daarop was het verslag van de Ronde van Frankrijk rechtstreeks te volgen. Anders dan nu, dat wel, maar toch …

Eigenlijk wou ze die radio van post veranderen. Die van de keuken stond op de zender die in die tijd, meer gesmaakt werd door vijftienjaringen dan door hun ouders, welke het ook moge geweest zijn. Maar mske dierf die van in huis niet veranderen. Stel dat ze die niet meer goed kreeg. Dan gingen de poppen aan het dansen.

Zodoende bleef die post maar staan en geleidelijk aan merkte mske dat ze eigenlijk wel luisterde naar dat verslag. Sedertdien keek mske dan ook graag naar de koers.

Sedert Lance Armstrong niet meer. Ze vond het planmatige in de manier van de Ronde te rijden te mechanisch. Er was niks meer aan.

En nu? Nu is het ganse zaakske zijn glans verloren én zijn geloofwaardigheid nog bij. Mag er nog iets plezant zijn zonder dat het grote geld het besmeurd heeft?