Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Rare beesten

mske heeft wat zitten surfen op het web omdat ze wou weten wat voor beesten dit waren. Na grondige studie, vond ze die en dat zijn larven -geen rupsen- van de weidebladwesp (Nematus miliaris). En wat lezen we over die weidebladwesp?

De naam zou een verkeerde vertaling uit het Duits zijn waar het beest “Weidenblattwespe” heet, wat naar wilgen zou verwijzen en niet naar weiden. Of de naam kan ook afgeleid zijn van het platteland waar de soort nogal voorkomt. Een foto van het volwassen beest hebben we niet gevonden, al heeft mske een sterk vermoeden dat ze weet hoe dat er uit ziet en meer nog, van waar het komt. Maar aangezien mske geen insectenkundige is, gaan we dat maar in het midden laten.

Die larven zelf schijnen wel een raar soort te zijn want wanneer ze zich bedreigd voelen nemen ze een “S”-positie aan. Verder staat er ook nog bij dat er op één boom wel zo een honderd à duizend exemplaren kunnen zitten. Gelukkiglijk was dat hier het geval niet want mske heeft die één voor één van het boomke gehaald. En die beesten die leggen twee keer per jaar eieren. Eén keer mei-juni en dan nog eens in juli-augustus. Die eieren die in twee ringetjes rond een twijgje gelegd worden, die heeft mske niet gezien. Ah neen, Slow heeft het pas gemerkt als ze de halve boom al hadden opgevreten.

Previous

Wie steekt dat nu in een doos?

Next

Amke en Ella komen

1 Comment

  1. 22-09-2007, 22:52:11

    Wij hebben die ook elk jaar op onze hazelaar zitten. Echt met tientallen tegelijk naast elkaar geplakt aan de rand van een blad!

    PS: ben blij dat ik verwittigd was, want ’t is iets dat zeer blijft doen. Tnx!
    http://kaatjes.skynetblogs.be
    kaatje

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén