Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De BRT-feuilletons

Dank zij  Manko Kapak kwamen er nog zo tal van jeugdfeuilletons om het hoekske kijken en zeggen: “piep, herinner je mij ook nog?” Gisterenmorgen heeft mske ze efkes opgeschreven en toen ze begon te zoeken, vond ze toch een site waar ze allemaal op staan. “Goed zo” dacht mske “dan moet ik er niet al te veel uitleg meer aan geven.

Aan al wat hier volgt heeft ze dus herinneringen, veel herinneringen, weinig herinneringen, goei herinneringen, … Dat zal af gehangen hebben van het interesseniveau dat ze er voor had waarschijnlijk.

 • Manko Kapak: hiervan herinnert ze zich vooral het gezicht en de armband en de imposante manier van Jan Gorissen, wat we nu acteren zouden noemen. Om praktisch onbeweegbaar, enkel met taal, zulk een herinnering aan een kind van vijf mee te geven, daarvoor moet je -denkelijk toch- een rasacteur zijn.
 • Killary Harbour was dan weer iets, waaraan mske nog erg veel herinneringen heeft. Spannend waarschijnlijk en net goed op het tempo van een kind van zes.
 • Tijl Uilenspiegel was dan weer heel wat minder. Later hebben ze ook gepoogd om het opnieuw uit te geven. Het was afschuwelijk en slecht geacteerd. Wat mske zich wel herinnert, behalve -nog maar eens- Senne Rouffaer, was de manier waarop die Sansculotten hun vesten verkeerd aan hadden, vooral dat arrogant stuk vreten van een “Dargonne”. Weer lof voor Jan Gorissen, want klein mske heeft in Dargonne nooit Manko Kapak herkend.
 • Zanzibar: niks, behalve dat Wies er aan meedeed.
 • De Tijdscapsule: blijkbaar dachten ze toen dat in 2500 de mensen terug een strak pak, een bolhoed en een paraplu als uitgaanstenue gaan hebben … of neen, was dat nu niet omdat ze in 2500 dachten dat ze in de middeleeuwen zo gekleed liepen? Afin, dat was het dan ook.
 • Kapitein Zeppos: Kapitein Zeppos was samen met Johan en de Alverman de topper der toppers. Verder geen commentaar, wegens te groot succes en al al te veel commentaar.
 • Johan en de Alverman: zie Kapitein Zeppos.
 • Axel Nort vond ze gewoonweg goed, maar om er nu echt iets over te zeggen …
 • Midas: Peter Paracelsus vindt iets uit -een manier om goud te maken, blijkt- en voor zover mske zich herinnert, hebben ze het ganse feuilleton weg en weer gelopen om de formule daarvan te beschermen en/of te vinden. Bleken die plans al de ganse tijd in de pyjamazak van die kleine te zitten – heette die nu niet Wombie? De pyjamazak hé, niet die kleine.
 • Kapitein Zeppos De Eglantier en Tweng: niet bepaald overtuigend. mske werd al wat ouder ook hé.

En omwille van dat ouder worden, heeft ze de volgende wel gezien, maar zijn ze niet zo blijven hangen.

 • Fabian van Fallada
 • Keromar
 • Het zwaard van Ardoewaan
 • De kat
 • Magister Maesius

En toen, toen kwam er iets dat “Tim” heette. En mske dacht: “lap, de glorietijd is voorbij, want dat was nu eens iets idioot. Ze heeft er dan ook niet verder naar gekeken. En al wat erna kwam heeft ze niet meer gezien.

Er is er nog ene, die we efkes gaan vermelden. Dat is die “Bart Banninckx” die ook op die site genoemd wordt. Dat was een bagatel van niks, waarvan zelfs het kind mske zich al afvroeg of dat nu gemaakt werd omdat die “Bart” ergens bij de ene of andere een wit voetje voorhad. Vraag die ze zich, heden ten dage, nog steeds stelt trouwens, al zou ze het nu geen wit voetje meer noemen.

In elk geval, moest je absoluut op woensdagnamiddag thuis zijn om ze te zien, al staat mske nog iets voor dat ze soms de episode op zaterdag opnieuw gaven. Het gemak van de hedendaagse technologie was er nog niet.

Het was dan ook een straf, dat ze net in de periode, dat ze net op de doelleeftijd van Nonkel Bob, of TV Ohee, of hoe het destijds ook heette was, ze op woensdag en zaterdag naar de catechese moest en bovendien nog naar de tandenspecialist voor haar “appareil”.

Er werd wel altijd voor gezorgd dat ze die woensdagen, als het feuilleton was, geen afspraak hadden.  Mogelijk kwam dat ook voort uit het feit dat moe dan ook niet kon kijken, maar we zullen haar maar het voordeel van de twijfel laten, zeker …

Previous

De boeremensen in het veld

Next

Van trijnen krijg je blijnen

10 Comments

 1. onbegrijpelijke

  Amai ja seg.Fabian van falada,keromar en magister magius.Dat waren in mijn kindertijd inderdaad de te bekijken waard programma’s.Diegene die ik toen ook kon waarderen was catweazle.Ik zie hem nog zo onozel doen als hij een gloeilamp zag.Ik vraag me af of jullie puffenstuf nog kennen?Veel herinner ik me daar niet van maar tot hiertoe weet geen kat waar ik het over heb als ik die naam uitspreek.Had iets te maken met een heks enzo van die toestanden
  Nostalgie…..

 2. Filip

  Ben op zoek naar een reeks die werd uitgezonden op de brt.in de jaren 79 denk ik.
  Als ik me niet vergis noemde de reeks “het bos” het was een engelse reeks, weet iemand daar meer over?

  grtz filip

 3. ms

  Mail als antwoord :

  Beste,

  Het spijt me dat ik U niet kan helpen. De BRT-feuilletons zelf staan vermeld op de site van de VRT maar eventuele andere reeksen niet.

  Ook heb ik geen enkele herinnering aan de reeks die U noemt aangezien ik op dat ogenblik niet meer naar kinderprogramma’s keek en mijn kinderen nog niet.

  U kan uw vraag misschien rechtstreeks aan de VRT zelf richten. Zij moeten toch weten wat ze hebben uitgezonden.

  Vriendelijke groeten.
  ms

 4. Noyelle Claudine

  In de jaren 80 speelden jullie opde vrt een serie met vrachtwagens daar speelde iemand in van jacobus en corneel maar de serie naam kennen we niet meer zouden julie dat nog kunnen weten aub?Alvast bedankt

 5. ms

  Mail als antwoord :

  Beste,

  Het door U gevraagde feuilleton kennen wij niet. We hebben het trachten terug te vinden maar tot nu toe zonder resultaat.

  U kan best de VRT zelf even contacteren.

  Vriendelijke groeten,
  ms

 6. Johan Stiers

  In de jaren 80 speelden jullie opde vrt een serie met vrachtwagens daar speelde iemand in van jacobus en corneel maar de serie naam kennen we niet meer zouden julie dat nog kunnen weten aub?Alvast bedankt

 7. ms

  Zie voorgaande reactie!

 8. Bart Smekens

  Hallo,

  Ik ben op zoek naar de titel van een (korte???) serie die ergens in de jaren 70 op TV is geweest.
  Het verhaal gaat over een man die dmv een gloeiend zwaard blind wordt gemaakt. Een (indertijd voor mij toch) bevallige blonde dame hielp hem, op het einde van het verhaal kon hij dan terug zien. Het verhaal speelt zich ergens af in Siberië of ergens die kanten.

  Alvast bedankt voor de hulp!

  Mvg,

  Bart

  • ms

   Mail als antwoord:

   Beste,

   Het verhaal dat u aanhaalt deed me aan Michael Strogoff van Jules Verne denken. Ik heb het nagezocht.

   In 1977 werd het door NCRV uitgezonden, zie link. De dame op de foto is blond.

   Bij de toenmalige BRT vind ik er niets van terug.

   Hopelijk heb ik u hiermee kunnen helpen.

   Met vriendelijke groeten,
   ms

 9. Benjamin

  Inderdaad, da’s Michael Strogoff ! Een heerlijk spannende reeks. Toen ze op de toenmalige BRT werd uitgezonden was ik -denk ik- 10 jaar. Ik heb nog steeds de soundtrack op vinyl en vind de muziek nog even mooi als toen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén