Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Zeg niet zomaar kerk tegen een basiliek

Het adres was op de Hasseltsesteenweg. Slow had vrijdag routenet geraadpleegd voor de wegbeschrijving.

“Weet jij nog wat ik gezegd heb?” vroeg hij zaterdag tijdens het rijden aan mske. “Iets zoals Kontich maar niet écht Kontich” zei mske die, eerlijk gezegd, maar met een half oor naar zijn wegbeschrijving had geluisterd. “Neen” zei hij “was het niet Zepperen?” Natuurlijk had hij wat over Zepperen gezegd, maar mske wist helemaal niet meer wat. Hij reed naar rechts richting Zepperen. “Nu moest ik hier nog ergens af” zei hij “maar was het nu links of rechts?” Dat is nu niet om met Slow te lachen of zo, maar dat fabelke van dat kaartlezen, dat gaat hier ten huize niet op.  Normaal houdt mske zich met wegbeschrijvingen bezig maar nu had ze zoveel werk gehad en Slow had zich opgeofferd.  Hij nam rechts.

“Stop!” zei mske die er niet van houdt van nutteloos rond te rijden.  Slow stopte en mske stapte uit en sprak het klein oud madammeke aan dat in haar blauwe kamerjas de straat stond te vegen. “Dat is op de Hasseltsesteenweg” zei het madammeke “maar hoe kom je daar nu best?” “Vraag het eens aan die man op zijn ladder” wees ze naar de overkant.

mske draaide zich om en zag nog net de man van de ladder komen. “Wel” zei de man “terug vanwaar jullie gekomen zijn maar aan de lichten verder rechtdoor en dan afslag richting Kortenbos. En aan de basiliek van Kortenbos terug richting St. Truiden nemen”.

mske stapte terug in en zei: “ziedet wel dat het niet Kontich was, maar toch zoiets” en “ziedet wel dat het iets met Zepperen te maken had” zei Slow toen hij bij de volgende afrit ook nog “Zepperen” naar rechts zag staan.

“Moet ik hier nu links?” vroeg hij, eens hij de richting Kortenbos had genomen. “Neen” zei mske “eerst tot aan de basiliek.

Ziezo nu zijn we gearriveerd. Niet op dat adres op de Hasseltsesteenweg, dat heeft geen belang, maar wel waar we wilden komen om er over te vertellen.

“Waarom is dat nu een basiliek?” vroeg Slow en mske die bij de nonnekes “gewijde geschiedenis” en catechismus” en “liturgie” en zo nog enkele vakken had gehad kon zich niet herinneren dat ze ooit hadden uitgelegd wat van een kerk nu een basiliek maakte. Die kerk, die dus eigenlijk een basiliek bleek te zijn, hadden ze al dikwijls gezien als ze naar Hasselt reden. Neen, dat doen ze niet over de Hasseltsesteenweg maar over de N80.

Thuis hebben ze het natuurlijk opgezocht. Een kerk wordt een basiliek als Rome een eretitel verleent aan die kerk, bijvoorbeeld voor een bekend bedevaartsoord of voor een kerk met een bijzonder verleden of een bijzondere functie of betekenis.

De basiliek van Kortenbos dus, voor de geschiedenis kan je efkes hier bij Wikipedia gaan lezen, dan moet ik het niet overtypen, die basiliek staat nu op het lijstje van de fietstochtjes voor de komende zomertijd.

mske zal dan wel de fietswegeltjes opzoeken en Slow? Die heeft al zo hard gezucht dat mskes haar ervan achterover vloog.  Dat meent hij niet hoor!  Want ’t was hij die hier vandaag over fietsen begon, al was het dan niet naar Kortenbos.

Previous

I see dead people

Next

Wat mogen we nog zeggen

1 Comment

  1. olive

    naar kontich dan wellicht? hihi

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén