Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Spelen tussen de hommels

Nadat het koerke hier al drie jaar verwilderd bij lag gingen Slow en mske daar eens werk van maken en dan begint dat weer met de vraag: “wat met het pekelvat?

Slow stelde voor dat ze dat zouden inkleden en ze planden dat wat en dat zou er goed kunnen uitzien. Dus hebben ze maar het bouwafval, dat die snoodaarden van drie jaar geleden zomaar op het koerke hadden laten liggen, gesorteerd en wat voor het containerpark was naar het containerpark gedaan en zaken die best als ondergrond voor goede aarde konden dienen in dat pekelvat gekiept.

mske had plantjes en potaarde gehaald en zou dat morgen eens in orde gaan zetten zie, ware het niet dat het zonneke deze middag zo uitnodigend stond te jubelen zodat mske gedacht heeft dat het dossier van Meneer Point nu ook niet op die ene dag zou steken aangezien het toch al een lang weekend was.

Slow ging wat in de schaduw zitten en foeterde op maar wéér die hommel. En ja, telkens ze buiten op het koerke zitten zit daar een hommel. Maar nu, nu Slow die stoel had verzet zaten daar niet één maar twee hommels, nee drie hommels, nee vijf hommels.

mske ging aan de slag met haar potgrond en haar plantjes en toen een wat opdringerige hommel zich kwam moeien zei ze maar dat die elders moest gaan hommelen.

Nu ja toen mske klaar was met tuin- en landbouw spelen, begon ze aan het volgende spelleke, namelijk natuurexploriste. Ze zocht de hommels op het internet want vijf hommels dat wees al meer op een hommelnest, maar waar zou dat toch zitten? Op zolder? Waar de wespen nog steeds doodvallen bij hopen omdat onze zolder waarschijnlijk niet geschikt is voor wespennesten. En die wespen geven ook nooit op.

Logisch gezien maken hommels nesten in de grond. mske zette zich op de Slow stoel in de schaduw en ging over haar eigen benen hangen en hield de hommels in het oog. Bizar! Daar lagen drie dode. Bizar, sommigen hadden gele zwellingen op hun poten, andere oranje. Aha! Daar dook er ene onder het paardenbloemblad en verdween in een holleke. Wat later kwam hij er terug uit -of een andere natuurlijk, ze heeft zijn naam niet gevraagd- gevolgd door een tweede.

Van mske mogen die hommels blijven zitten, maar blijkbaar durven die wel te steHommken als ze kwaad worden. Ook is het voor de hommels zelf gevaarlijk want Slow met zijn grote voeten, die zou daar kunnen op trappen. Logisch eigenlijk want al zitten ze kort bij de tuintafel, ze zitten nog korter bij het paadje.

Efkes informeren hoe we dat weer kunnen regelen zonder dat er malheuren dienen te gebeuren.

Previous

Eendentortuur

Next

Stom stuk vwatuur

1 Comment

  1. he goedendag.even over hmolems.ik heb in mijn wijk ook van die lindes staan,en ja zo bloeien sinds gister.elk jaar hoor je een gezoem van je welste.maar nu niets.ook in mijn tuin een enkele hommel en nog maar 1 x een bijtje gezien.dit jaar al veel meer bloeiers in de tuin gezet.maar veel hmolems nee.wel vindt ik elke dag een dode hommel om t huis van elke soort.vanavond liep er een dike rond versuft en trillerig.dacht indd mischien iets zoets,maar geen reactie.heb haar maar op de bloemen in de tuin gezet,mischien komt t nog goed.ook vond ik laatst een dikke aardhommel met mijt rond de kraag.gelukkig vond ik ook een hommel nestje in het hok volgens mij de steen hommel.o ja solitaire bijen die in de grond hun nestje hebben.zie je maar een paar x en daarna zie je ze niet meer vliegen,laten ze hun eitje dan alleen?ik hoop dat t goed blijft gaan met deze beestjes.ik doe mijn best om ze van voedsel te voorzien.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén