Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Verboden toegang voor vliegen

Toen wij hier kwamen wonen stond er een vliegendeur voor de keukendeur. Die deur was van uitermate licht materiaal en uiterst gevoelig voor van alles en nog wat. Indertijd had Karboenkel er nog met zijn klauwen doorgezeten zodat er gaten in het gaas waren.  De vliegendeur heeft de vernieuwing van de keukendeur niet overleefd.

Sindsdien stond de keukendeur niet meer open tot mske onlangs op de kleedkamer iets aan het zoeken was en iets zag dat ze niet zocht. Het was pas enkele dagen later, bij de hitte, dat mske zich ineens realiseerde wat ze had gezien.

Ze bekeek Slow, zei dat ze wist hoe ze die keukendeur open konden zetten en stoof naar boven, naar de kleedkamer. Wist ze nog in welke kast … Ze kwam met een pak in haar armen naar beneden en gaf het aan Slow terwijl ze zei dat ze hoopte dat ze pasten.

Slow heeft ze omhoog gehangen.

Ze zijn meer dan dertig jaren oud. mske had ze ooit bij haar trouwen zo mooi gevonden en toen hadden ze aan de achterdeur van de eerste woning gehangen. Bij de verhuis bleken die niet meer te passen en mske had ze daarna compleet maar dan ook compleet vergeten. Blijkbaar zijn ze altijd anoniem mee verhuisd om hier uiteindelijk bij de stukken stof en de breiwol in de kast te belanden.
Eigenlijk heet het een vliegengordijn, maar mske spreekt altijd in meervoud als ze het er over heeft. Dat komt omdat er lang geleden bij moe ook een hing, maar in plastic met reepjes van allerlei kleurtjes wat het de naam “de linnekes” opleverde. In dit geval zijn het geen lintjes, het zijn koordjes. Ze zullen er hier toch eens een deftige benaming voor moeten zoeken want vliegengordijn klinkt veel en veel te stijf voor de wiebelende dingen aan de deur.

Previous

Dromen kan, bijstellen is voor later

Next

Allemaal beestjes

3 Comments

 1. Dat is een mooie vliegendeur .Je ziet dat “antiek” weer mooi kan zijn.

  Er hing aan ons achterdeur ook een vliegendeur.Maar die piepte elke keer we die open en dicht deden.Niks hielp om dat gepiep kwijt te geraken. In de winter nemen we die deur eraf en wordt die in het tuinhuis opgeborgen. Dit jaar hangt de vliegendeur er niet terug ,ik gebruik nu de lichte overgordijnen die in een bak boven de keukendeur opgehangen zijn.Ferm gemakkelijk en we horen geen gepiep meer en poes kan ongestoord binnen en buiten .

 2. Zij

  Voor Zij.. pure nostalgie!
  Wat een gezellig ‘koerke’!

 3. Hey, da’s mooi zeg! En ik vermoed dat je je op het moment dat ze hingen, heel gelukkig voelde omdat ze telkens mee verhuisd zijn. Soms klopt het gezegde wel dat ‘alles nog van pas komt’.
  En waar is de tijd dat we van die gekleurde lintjes hingen. Ik weet dat ik er als kind ook vaak mee speelde. Dan rolde ik ze op tot mooie bundeltjes

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén