Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een dikke spiejekmadolj

Zo van tijd tot tijd laat WordPress ons eens weten dat er een nieuwere versie beschikbaar is. Zo iets na de laatste -naar 3.0.4 om correct te zijn- kwamen de geplande berichtjes er niet meer door. mske, curieus als altijd, maar dan ook alleen als het zulke dingen betreft, ging op onderzoek en ze vond een plugin of twee. 

  Voor diegenen voor wie dit Chinees is gaan we plugin  eens met een simpel voorbeeld uitleggen. Neem nu het elektriciteitsnet. Dat net alleen gaat de soep niet mixen. Daarvoor moet je er een soepmixer in pluggen. Die soepmixer is dus een plugin.

Terwijl ze met het uittesten van die plugins bezig was ontdekte ze  –zoals gezegd– de pagina waar de mogelijkheid bestond een avatarke toe te voegen voor reagerende bezoekers zonder eigen gravatar. En toen rees de vraag waarom die niet zichtbaar werden. Bij andere WordPressblogs zie je ze wel.

  Een gravatar is een “globally recognized avatar” (wereldwijd herkende avatar). Die gaat samen met een ingevoerd emailadres. Een avatar is dan weer een kleine afbeelding, die als gebruikersafbeelding op ’t internet gebruikt wordt.

mske trok weer op onderzoek. En wat bleek? Eigenlijk wist mske dat al van vroeger. Ze was toen ook al eens op onderzoek geweest naar iets anders, en daarvoor zou ze dan een widget moeten installeren hebben.

  Een widget is een plugin, maar een plugin is daarom nog geen widget. Dat is zoiets als: een mus is een vogel, maar een vogel is daarom nog geen mus.

Toen had ze al gevonden dat ons oud boekske, oftewel ons theme, wat aan de verouderde kant was. Wat voor een uitleg was dat nu? Wat kan je nu anders verwachten van een oud boekske? Zeg nu zelf! Het stof er af blazen hielp geen sikkepit. In elk geval wilde ons boek niet samenwerken met die widget omdat de linkerkolom niet geschikt was. Het had gekund mits enige aanpassing in de php.

  php is een programmeertaal en html is een opmaaktaal. Van html kent mske een beetje, van php niet.  Er zit logica in html, de logica van php heeft ze nog niet gevonden.

Zo erg had mske nu ook niet verlegen gezeten om het mogelijke resultaat en achteraf gezien zou het zelfs eerder storend geweest zijn.

Wat bleek dus bij haar huidig onderzoek? Ons oud boekske is ook te oud om die avatarkes te tonen en kon zodoende ook die WordPress 3.0.4 niet volgen bij het plannen van de berichtjes.  Bij een nieuw onderzoek vond ze de beide codes die ze ergens in de php diende te plakken. Dat plakken lukt haar dus wel, zolang ze maar niet moet uitleggen waarom en zolang ze die codes maar niet zelf moet schrijven. Knip en plak en hokus pokus! En nu maar reageren om de avatarkes en gravatarkes te zien!

De plugin voor de geplande postjes blijft in dienst. Die is gemakkelijker dan de aanpassing in de php. De plugin voor het tonen van de gravatars zoals ze tot nu toe verschenen is uit de pries getrokken en opgeborgen voor een tijd van je-weet-maar-nooit.

mske is er wel fier op dat ze ’t zelf kan. Eigenlijk zijn er tal van mensen die nog gaan studeren om iets bij te leren. mske doet liever aan zelfstudie.

Previous

Verluchting

Next

Een voormiddagske zolder

13 Comments

 1. WNHSNQOB ????? wat zegt ge??? Bedankt in elk geval voor de kleine lettertjes, ‘k heb ze gelezen

 2. amaaaaaaaai Ms-ke en zelfs met uwe verstaanbare uitleg in die kleine lettertjes zou ik er toch nog een punthoofd van krijgen. Doch … ik heb er iets méér uitgeleerd, GOED GEDAAN EN DANK JE WEL … dat van die mus en vogel en soepmixer, dàt is voor mij pas klare taal … !

  PS: OT is dat nu écht waar, dat van die ‘rotdingen ‘ ? Ocharme voor die mannen van vroeger dan … !

 3. max

  PHP is in feite een code om HTML mee op de website te toveren, (kort uitgelegd)

  en

  WP is er het laatste jaar sterk op vooruitgegaan, ik ben ook verkocht, nu nog iets vinden om mijn website in over te zetten en ik ben een gelukkig man, nu ik op pensioen ga heb ik tijd om /+3000 pagina’s over te zetten… nog 33 werkdagen – JIHAA

 4. ms

  Het is oneerlijk verdeeld in de wereld. Ne jonge springer die nóg jonger is dan ik mag al op pensioen.

  Ah ! maar ik ben al twee jaar hevig fan van WP. Normaal gezien kan je blogs van “elders” overzetten naar WP. Maar of dat met heelder websites gaat weet ik niet.

 5. Ah! Dik verdiend die medaille…zelfs ík begreep nu waar het allemaal over ging…en dat wil wat zeggen! Ik vind het knap dat je het kunt, maar helemáál dat je het dúrft…daar schort het bij mij aan…zoals die dingen in de php plakken…brrrr ik zou echt absoluut niet durven, bang als ik ben om dan juist iets compleet te verstieren hoor!

 6. ms

  Ah, maar als het niet juist zit, klik ik gewoon op “ongedaan maken” en herbegin.

 7. bea

  Je hebt uw spjekmedaille verdiend, hoh…wat een gedoe om er te geraken. Goed uitgelegd…maar mijn hoofd tolt er van, dat ligt niet aan uw uitleg )
  En dat beestje dat mij moet voorstellen, zeg dat je het niet zelf gekozen hebt.

 8. bea

  Het ziet er nog erger uit dan wat ik zag bij de vorige reactie. Krabbepoten, slangetong, alcoholistenkleur…nou, het lijkt er op )

 9. dat verdient zeker een spiejekmedalde!!
  mske is een krak

 10. haha, ik ben een soort vliegend konijn

 11. amaai ,ik heb het toch een paar keer moeten lezen om er iets van te verstaan!Ik zou het begot niet zelf durven proberen.Maar het resultaat is wel dat iedere reactie nu een kleurig hokje is geworden!Daarvoor alleen verdien je die speijek!

 12. ms

  Echtig en techtig, ik heb daar niks in de pap te brokken. Ik zei het toch dat ik vond dat enkele van de mooiste aan spammers waren gegeven. Maar Bea, ik vind die van jou echt wel een leuke en die van omamoetje een snoezige en omamoetje vond die van Fotorantje nogal vriendelijk lijken.

  Dus al bij al vallen ze nog mee.

  Eigenlijk hé, om heel eerlijk te zijn, had ik gedacht/gehoopt dat iedereen nu direct een eigen gravatar zou gaan aanmaken.

 13. Gettie

  Ferm geprofiaticeerd mske, je hebt het Chinees voor mij vertaald in het Di…..ks ! Dat is wel meer waard dan een dikke spiejekmadolj, gun jezelf maar iets van de speciale fles!!!
  Ik zou ook meer moeten durven experimenteren, maar die van mij, als ik die roep, dan komt die wel en dan zegt die “kijk zo en zo en ondertussen drukt HIJ op de toetsen en heb ik niks zelf gedaan en vergeet het dus hahahaha. Ik ben een schrikscheut, op dit gebied dan toch.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén