Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Valentijn … maar dan anders

Eerst wou ik wat vertellen over Valentijn, maar mske vindt dat maar niks. Ze zegt dat daar al genoeg over geschreven werd.

Dus zullen we het maar efkes hebben over Slow zijn verkoudheid. Die is al een hele poos geleden begonnen. Dan neemt Slow vliersiroop en net als ze gedaan is en hij met die vliersiroop stopt, herbegint het. Nu al voor de vierde keer.

Deze week keek Slow zo eens naar mske en zei : “Weet je nog? De laatste keer dat we naar zee gingen?  De dag erna was ik er van af”.  Als dat geen hint was.

mske ging akkoord maar eens niet naar Blankenberge. Ze wou die treinverbinding met De Panne uitproberen, maar die trein rijdt enkel in de week en wilden ze toch naar De Panne, dan moesten ze rekenen op minstens één overstap. En de zee in De Panne is dezelfde zee als die van de ganse Belgische kust. De Panne niet dus. Het Zwin, daar dacht Slow ook nog aan. 

Ze hadden zes minuten om van de trein te stappen en de bus naar het Zwin te nemen. Ondanks de enkele minuten vertraging die de trein in Gent opliep hebben ze het toch gehaald.  Na allerlei activiteiten besloot mske dat ze het vlonderpad wou vinden waar Magda het al meerdere keren over had om dan op de Bronlaan de bus terug te nemen. Die bus heeft daar een tijdelijke halte aangezien er werken zijn aan de Zwinlaan.

Allemaal heel plezant en het vlonderpad was werkelijk de max. Slow heeft het gefilmd, maar ’t filmke is nog niet omgezet. Maar om aan dat vlonderpad te geraken moesten ze van het strand via een geprepareerd wandel-, fiets- en ruiterpad en daar liepen tegen dan nogal veel sjieke madammen met naaldhakjes en witte paltos aan en bijpassende meneren met schoon gepoetste en blinkende schoenen en allemaal een sportvest uit één van de poepsjieke winkels, waarmee je dan wel sjiek loopt te zijn maar er niet mee in ’t zand kan gaan lopen.

Die bekeken mske maar raar. Knokke en mske, dat is niet echt je dàt. Telkens ze daar rondloopt heeft ze net hetzelfde gevoel.  Sommige mensen die ze tegenkomt bekijken haar dan zo uitdrukkelijk dat het onbeschoft wordt. Waarom? mske zou ’t niet weten behalve natuurlijk dat ze geen naaldhakjes of een witte palto aantrekt om naar de zeearm van ’t Zwin te gaan stappen. Maar is dàt de reden? Slow zei dat ze ’t aan de volgende die staarde eens moest vragen, maar dat is zo puberaal, zo een beetje: “hebbekietvanuaan misschien?” Dus deed mske dat niet maar zei dat ze er weg wou.

Vanop de bus naar het station zagen ze ook nog enkele van de kleurrijke banken waar Magda het ook nog over had.

Ze hebben de kusttram naar Blankenberge genomen nadat ze in het station van Knokke tot de bemerking kwam dat ze 50cent moest betalen, wat ze wel wou, maar dat één wc voor de service was, twee waren buiten dienst en de vierde gewoon bezet. “Foert” dacht ze “we gaan in Blankenberge iets drinken. En daar had ze de meevaller dat ze binnenstapte in een café waar ze ook donkere Grimbergen hadden. Voor 2,5€, minus de 50cent die ze uitspaarde in Knokke station, heeft die Grimbergen haar uitermate gesmaakt.

Daarna maakten ze nog een fikse strand- en dijkwandeling. Er was heel veel volk aan zee en aangezien ze al zeer vroeg vertrokken waren wilden ze de trein van tien na vijf terugnemen. Ze hoopten op minder studenten. Ijdele hoop! Er waren genoeg studenten om de trein tot randje boordje te vullen. En er waren ook veel meer andere reizigers, ah ja, vanwaar kwam anders al dat volk op het strand …

Het eerste koppeltje dat bij Slow en mske kwam zitten was van het stille soort. Ze lazen alletwee in hun boek. Toen bleken ze Engels te spreken. Ze stapten af in Brussel Zuid waar ze direct werden vervangen door twee van drie jonge mannen die nogal vrolijk onder mekaar vertelden over hun treinperikelen op een verkeerde trein en over avonturen op een sofa, ook allemaal in een Engels waaruit bleek dat ze elkanders moedertaal niet kenden.

Toen hoorde mske hen veronderstellen hoe laat ze in Liège gingen toekomen. mske heeft hen maar even aan hun verstand gebracht dat ze in het deel van de trein zaten dat niet naar Liège maar naar Genk ging. Ze keken ferm geschrokken want ze begrepen eerst dat ze op de verkeerde trein zaten. En toen ze ’t wel doorhadden waren ze er effenaf stil van geworden. Al opperde die ene dat Gent ook een schone stad was et dat ze er ook nog wel een sofa zouden vinden. Toen hij doorkreeg dat hij ook niet naar Gent onderweg was, werd hij de stilste van allemaal. Na Leuven zijn ze naar het achterste deel van de trein vertrokken.

En als Slow en mske dachten dat ze dan gerust zaten … toen kwam er nog een koppel. De vrouw ging aan de overkant van de gang in het andere compartimentje bijschuiven en de man plofte zich naast mske. In Tienen stapten de reizigers uit het andere compartiment uit. De vrouw van het koppel schoof op maar pee bougeerde niet. Uiteindelijk zei de vrouw dat hij daar kon komen zitten en ze ging voorwaar achteruit rijden zodat pee de ganse bank voor zich alleen had. Logische gevolgtrekking? Die wou naast zijn vrouw niet zitten! Ah neen, want als ’t hem om een ganse bank voor hem alleen te doen was, had hij zich niet naast mske geploft ook niet.

Al bij al, weeral een dagske om van te snoepen, dat wel.

Previous

Nu of nooit

Next

De klepelaar

20 Comments

 1. bea

  Een dagje zee is kan heel deugddoend zijn, veel mensen denken er blijkbaar zo over. Die tijd van het jaar, enkele jaren terug, had je de zee nog (bijna) voor u alleen.
  Voorzichtige vraag: Is uw haar nog een beetje geel? Mss dat je daarom veel bekijks had Eerlijk gezegd, Knokke is ook niet mijn ding. Niet voor de kakmadammen of -meneren, die deren mij niet, ik bekijk die graag maar ik vind dat nu de minst ‘plezante’ kuststad van Belgie. Waarom? Dat ik het niet weet, ik voel me daar niet thuis.

 2. ms

  Hahaha! Daar dacht ik dus ook aan, maar na een inspectie in de spiegel blijkt het echt wel al grijs te zijn. Er zit hier en daar nog een nuance, vooral op de puntjes, maar dat noemen ze meestal wel mechekes.

  En die ene, die laatste die de maat deed overlopen, die keek écht indringend naar mijn linker schouder. Daar zat dan wel het riemke van mijn rugzakske. Je weet wel, dat rugzakske om geen flessen van een liter in mijn jaszakken te moeten moffelen.

  Dat is het gevoel ook, ik voel me daar niet thuis noch op mijn gemak.

  Jaren geleden wou Slow de aankomst van de ronde van België zien, daar in Knokke. Maar toen begon het te regenen en ben ik in de winkelstraat een regenjas gaan kopen. Toen bekeken ze me ook al zo eigenaardig fixerend. Dat is niet iedereen, maar toch genoeg om op te vallen.

  En ik gelijk echt niet op één of andere beroemdheid noch ben ik er zelf een.

  pske: ik kan de skynetblogs nu wel lezen maar krijg nergens een reactie geplaatst. Hopelijk komen ze er na verloop van tijd geen drie-tal keren door.

 3. mske, weet je wat ik denk, die mensen keken zo omdat jij er gelukkig uitzag en volledig jezelf was, en dat zonder chichi
  ze waren beetje jaloers dat jij op gemakkelijke schoenen liep, je handen vrij had door het rugzakje,…

  dat knuppelpad ga ik ook eens zoeken deze zomer of mssch al in de lente, wie weet

 4. ms

  @ Fotorantje: ik denk wel dat je op dat vlonderpad een mooie reportage zou kunnen maken.

 5. hahaha,mske voelde zich niet op haar gemak in mijn gemeente.Je moet maar denken dat die kakmadammen en schijtmeneren geen Knokkenaars zijn.Ik heb ook een hekel aan die sujetten.Ik loop als èchte inwoner ook niet rond in witt palto en naaldhakken( die heb ik niet eens),maar in jeans ,pull en een anorak.En als ik een hoedje op mijn hoofd heb is dat voor mijn gemak (anders heb ik de andere dag last van sinusitis). Maar kom ik hoor dat je genoten hebt van de wandeling en ben je tot aan de Haas van Flanagan gelopen? Kom het nog maar eens af en loop eens de 12 km op het strand ( Van Heist tot in het Zwin!).
  Het voornaamst eis dat jullie genoten hebben van het dagje kust,West of Oostkust .Ja dat toilet ,dat verwonderde me laatst ook.Ik vind het zeker niet klantvriendelijk en het is ook nog maar pas dat je geld moet instoppen.

 6. ms

  We zijn eerst vanaan de ingang van het Zwin er volledig rond gelopen tot aan die haas (Hospitality?) van Flanagan en daar over het strand naar de zeearm, die we een stukske landinwaarts volgden maar toen begonnen ons voeten nogal diep weg te zakken. We zijn dan door de duinen teruggekeerd naar die haas en hebben daar dan dat geprepareerd pad genomen.

  Eigenlijk waren we oorspronkelijk van plan om eerst naar die zeearm te gaan en daarna op onze stappen terug te keren en tot in Zeebrugge te stappen. Maar dat was wind op kop!

  Dat geprepareerd pad dus, de eerste die ik tegenkwam – hij leek wat op Freddy Willockx – bekeek me strak in mijn gezicht, dus ik dacht dat hij dacht dat hij me kende. De tweede keek iets minder strak. Toen begon het op te vallen en bedacht ik dat er ’s morgens op de bus ook zo iemand had zitten kijken.

  Die laatste keek echt wel nadrukkelijk naar het gsm-hoesje van die rugzak waar “Proximus” op staat. Vermits daar geen gsm in zit, noch mag inzitten, heb ik dat er hier zojuist afgehaald. En toen keek Slow zowat schelig achterom en zag dat ze zich omdraaide om mijn achterkant te bewonderen.

  Zodoende denk ik dat dat geprepareerd pad de uitgelezen locatie is waar al die nekkekijkers zichzelf uitlaten.

  Mag je op het vlonderpad eigenlijk fietsen? Ik dacht dat ik bij de ingang een verbodsbordje had gezien, maar toch reed er ons iemand met de fiets voorbij gevolgd door een seuzze van een Duitse herder.

  Dat toilet? Er zijn nog plaatsen waar je al een halve euro kwijt bent, maar als er maar één van de vier beschikbaar is … Ik heb er eerlijk gezegd een hekel aan daar te staan wachten. Dan kan ik even goed een bord dragen waar op staat: “ik moet!”.

 7. Oh..het Zwin…daar wil ik ook nog weleens naar toe hoor…kakmadammen of niet. Weet je…ik zie dat eigenlijk nooit…ik kijk niet goed misschien..want naaldhakken en witte palto’s ( whatever that may be?) draag ik ook nooit, dus zal ik ook wel afsteken. Leven en laten leven zeg ik altijd maar…zij het hunne, ik het mijne…ik zou me er echt niet aan storen hoor. Gewoon lekker genieten…en dat knuppelpad, dat is dus echt heel gaaf hè…dat leek me al toen ik de foto’s bij Magda zag!
  Yep..moet echt ook eens naar die kust van jullie terug!

  Maar wat een vreemde vent in die trein zeg…die wilde niet naast zijn eigen vrouw zitten?? tssss..gezelligerd!

 8. ms

  Wel, normaal gezien zie ik dat ook niet. Ik bekijk de mensen ook niet zo om het te merken, maar daar valt het echt wel op.

  Naar het Zwin gaan we zeker en vast nog terug. Maar dan gaan we dat beter inplannen. Nu waren we eigenlijk meer zomaar op de wilden boef vertrokken.

  Een palto is een woord dat mijn moeder gebruikte voor een mantel (denk ik). Ik vind nergens een verwijzing naar de oorsprong, ook niet in het Frans. Mogelijk zoek ik onder een verkeerde schrijfwijze.

  Dat vlonderpad dat is echt een aanrader, maar houd het stil hoor of straks is het daar ook overbevolkt.

 9. Oh..maar met naaldhakken zou dat een crime zijn denk ik hè…die schieten steeds tussen die planken! hahahaa!

 10. Dit is echt leuk!!
  Zou mijn schoentjes maar nie aantrekken zenne

 11. ms

  @ mizzD: daarmee waarschijnlijk dat het er zo rustig was.

  @ Danique: mizzD heeft gelijk. Het zou een crime zijn.

 12. mske ,inderdaad je mag niet met de fiets op het knuppelpad en eigenlijk een waarschuwing die noodzakelijk is .Je kunt het water in donderen.De laatste keer reed er een oud dametje ook met haar fiets erover.Ik vind het erg dat de mensen die gebods en verbodstekens negeren.
  Weet je wat ik doe als iemand met zo strak aankijkt? Luidop zeggen “goedendag of mooie dag”,dan schrikken ze zich een aap,want daar verwachten ze zich niet aan.
  Mske een “paletot ” is een overjas.Dat woord gebruikten mijn ouders ook .

 13. Nog iets :de mooiste wandeling om het Zwin en de inham te bewonderen kun je doen vanuit het Retranchement en zo op een dijk (met schelpenpad) tot in Cadzand wandelen ( een uurtje).Op het strand zijn er paviljoenen waar je iets kunt eten en drinken en in Cadzandbad eveneens.

 14. Ik was eigenlijk wel nieuwsgierig..wat Sloef over Valentijn had willen schrijven!

 15. Gettie

  Valentijntje zou zeggen : mske en Slow hebben samen genoten van een mooie, excellente, natuurrijke, heerlijke, warme,…..pré-valentijnsdag !
  Vermits Valentijn niet in de buurt is zeg ik het dan maar hé. En zo klopt de titel toch ook een beetje hahaha.

 16. ms

  @ Magda: verkeerde schrijfwijzen geprobeerd, zoals gezegd.

  @ mizzD: gewoon iets dat ik hem heb verteld hoor, dat het vroeger hier niet zo ingeburgerd was en dat het oorspronkelijk enkel maar over een kaartje sturen ging.

  @ Gettie: mooie, excellente, natuurrijke, heerlijke … volledig mee akkoord, maar het was volgens mij de koudste keer van onze zee-uitstappen. Gelukkig had ik mijn dikke frak aan.

 17. Gettie

  aha, maar ik bedoelde dus louter de “warmte” tussen jullie beiden hé en niet de zonafhankelijke warmte.
  Valentijn en zo weet je wel.

 18. Oooh…ik dacht dat Sloef éigen Valentijn-ervaringen had willen delen met ons. hehe! Axel had weer al z’n liefjes een kaartje gestuurd hoor…én hij had er ook nog eentje terug! True love!

 19. Spijtig , dat je De Panne ‘gemist’ hebt. Er zou eigenlijk bést wel een direkte verbinding mogen naartoe komen, zonder over te moeten stappen in Gent St Pieters, Want, eenmaal aangekomen in De Panne Adinkerke, moet je nog de tram op naar De Panne Centrum of je ziet de zee niet eens … Misschien een volgende keer … ?

 20. ms

  @ mizzD: Sloef en Valentijn? Hij heeft me eens bekeken met een air van “allé gij” toen ik er om vroeg.

  @ Klaverke: in de week rijdt er een rechtstreekse trein van hier naar De Panne, over Kortrijk. Die rijdt in het weekend niet. We zullen eens een dagske in de week moeten uittrekken om in De Panne te geraken. De kusttram stoort niet, daarvan rijden er toch genoeg.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén