Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Ik spring uit …

Eigenlijk lijkt het wel dat ik er wat van kan van van iets te zeggen zonder iets te zeggen, maar het voorgaande is wel een bedenking die ik me al meer heb gemaakt als ik zo dingen lees waar ze een grote mond opzetten over vrije meningsuiting en alles er rond.

Maar nu gisteren dacht ik er toch het mijne van toen ik las dat zowel de familie van Els Van Doren als de familie van Els Clottemans klacht wilden neerleggen tegen een Aalsters carnavalsliedje.

Nu hebben de families het over fijngevoeligheid en weet ik veel omdat Els Van Doren dood is.  Maar het is niet omdat Els Van Doren dood is, dat dat ganse gebeuren niet heeft plaatsgehad. Het is precies omdat ze wel dood is dat dat ganse gebeuren heeft plaatsgehad.

Het carnaval van Aalst is nu eenmaal het carnaval van Aalst en het heeft zoveel bijval net omdat het is wat het is. En vanmorgen wist ik er een meer typerend woord voor maar dat ontglipt me voor het ogenblik. Aalst carnaval heeft een eigen kijk op de gebeurtenissen.  En zodoende komt er een praalwagen over die moord en er is ook het liedje.

Ik heb dat liedje gelezen. Ik kan er niet mee lachen, carnaval is sowieso al aan mij niet besteed, persoonlijk zou ik het niet doen, maar ik vind er nu ook niks schokkends aan. Het enige wat ik er in vond was maar weer eens een reden voor bepaalde personen om zichzelf in de media te werken en dat is nu precies wat ik wél schokkend vind. Enerzijds de familie van het slachtoffer, anderzijds de andere familie die een carnavalsliedje gaan gebruiken om nog maar eens de gazet te halen.

Dan vraag ik me af wie het minst fijngevoelig is.

De wagen heb ik niet gezien, dus daar kan ik niet over oordelen, maar blijkbaar is de ganse zaak afgeblazen.

Previous

Zou ik het zeggen?

Next

Niet alles wat blinkt …

15 Comments

 1. Hmm..zouden ze niks zeggen was de ophef inderdaad een pak minder en hadden alleen de mensen die het carnaval in Aalst bezochten het gezien…hoe die klachtlegging dan de kranten haalt weet ik eigenlijk niet..het is niet gezegd dat ze dat zelf actief gezocht hebben natuurlijk. En hoe wisten die families al van die wagen en dat liedje??
  Maar…moet zeggen dat ik het ook wel een smakeloos onderwerp vind voor iets als carnaval, dat toch als grappig en vrolijk moet doorgaan. De actualiteit wordt hier ook meestal wel aangegrepen in de carnavalsstoet, maar een moord..?? denk niet dat ik dat ooit al zag.

 2. ms

  Ik heb maar één keer de stoet in Aalst gezien en toen was ik nog kind. Maar ik weet wel dat ze op een speciale manier de onderwerpen behandelen.

  Die moord is wel extra uitvergroot geweest in de pers en er is heel veel over geschreven, dingen die veel en veel kwetsender waren voor zowel slachtoffer als veroordeelde.

  Zoals gezegd, ik zou ’t niet doen. Maar als ze er over hadden gezwegen had er geen haan naar gekraaid.

  En al die carnavalsgroepen kunnen nu ook geen wagen gaan maken rond het thema van de regeringsperikelen, het zou nogal afgezaagd worden.

  Aalst Carnaval is erkend als Werelderfgoed, dan moeten ze er nu ook niet gaan aan schaven en het houden zoals het altijd geweest is, ongezouten.

 3. bea

  Het liedje nog niet gehoord of gelezen. Tja, het zal wel niet de bedoeling geweest zijn om ook maar iemand te kwetsen denk ik, dat zou er nog aan mankeren, maar het is een gevoelig onderwerp om er een grap over te maken en bovendien, zoals mizzd zegt, het is moord…niet echt om te lachen.

 4. ‘k Heb het liedje ook gelezen, nog niet gehoord en heb er eerlijk gezegd ook geen behoefte aan. Wie het wel wil, awel : KLIK http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110302_095

  Eerlijk gezegd hé Ms-ke, vind ik die praalwagen er een ietsiepietsie over. Nàtuurlijk weet iedere toeschouwer, als hij die afdruk erop ziet’ wie men hiermee bedoelde. En nauuuuuurlijk slaat die tekst op Clottemans haar eigenste verhaal. Maar carnaval is en blijft nog steeds met iets of iemand de spot (durven ? ) drijven met de realiteit. Maar moet het per sé zo duidelijk zijn… ?
  Nee … iets ‘subtieler’ had ook wel gekund.

  Voila …

  ‘Spook ‘ of geen spook …

  ik heb gezegd ..;

  Zwaai zwaaaaaaaaaaaai … !

  Wat betreft ‘ de smaad ‘ doe de beide families hiermee treft?

 5. Opes, het staat er niet helemaal op zie ik.

  Tja,

  ten éérste moet die ‘doe hierboven een DIE zijn,

  en ten tweede… ( zoals je al zei )…

  het IS gebeurd …

  Tot later dan maar hé …Maar niét in Aalst …

  Dà-aaaaaaaaaaag … !

 6. ms

  Wel, Els Van Doren hield er een eigen levenswandel op na. Wat ik op zich bewonderenswaardig vind, dat ze haar eigen leven leidde zonder te kijken naar wat een ander daar over zou denken. Of ze daarmee iemand benadeelde is iets tussen haar en een eventuele benadeelde.

  Maar dat dat iemand anders zo zou storen dat die iemand anders dat valscherm saboteerde, dat is wat anders, dat is iets wat niet kan.

  Ze geven dus gewoon een gezongen relaas en aangezien de uitspraak van de jury was zoals hij was hebben de Aalstenaars het recht van daar een naam op te plakken.

  Nogmaals, ik zou ’t niet doen en naar Aalst carnaval ga ik ook niet.

 7. ms

  Aha, Klaverke, bedankt, ik wou het er niet op zetten, maar op deze manier is dat ook weer omzeild.

 8. Met het eerste antwoord van je:

  ben ik het hélemaal mee eens…

  en wat betreft dat laatste :

  loooooooooool …

  onbewust kan men niet ‘zondigen hé …

  Ahaaaa … !

  ( Alaaaaaaaaaf … !

 9. pppfff…fijngevoelig is het niet om over een moord een carnavalsliedje te maken en een praalwagen( =wrang woord in dit geval).Zijn er geen onderwerpen genoeg om de spot mee te drijven? Ik vind dat Aalst dikwijls op het randje af carnavalswagens maakt.Moet kunnen zeggen ze dan ,maar het is aan mij niet besteed. Dan zie ik liever de carnavalsstoet in Heist hier .Meer dan 50 praalwagens met honderden verklede mensen bij elke praalwagen.Leute en plezier maken is toch de essentie.

 10. ms

  En die van Aalst zijn dan afstammelingen van de vroegere narren? Die de heren een spiegel voorhielden over alle zaken waar stil over gezwegen moest worden?

  Ik vind ook dat het moet kunnen, maar daarom hoef ik er ook nog niet naartoe te gaan. Naar die van Heist, of welke andere dan, ook niet. Dat geeft me dan weer het gevoel van een opgelegde leute, opgelegde joligheid en grappig doen. Dat opgeklopt plezier moet ik ook niet.

 11. Het is als cabaret hè…die zeggen ook wat ze van de dingen vinden met een vette knipoog…en soms lach je er dan wél om hoewel je eerst even je adem inhoudt…omdat het toch wel erg grof is bijvoorbeeld…of schokkend. Ik ken dat hele carnaval in Aalst niet, maar als het zoiets is, tja, dan weten de mensen wel wat ze kunnen verwachten, maar ik blijf er toch bij dat ik zulke dingen over een moord er een beetje over vind.
  Carnaval is aan mij ook niet echt besteed trouwens..maar hier is dat ook pas leuk als je flink veel bier drinkt hehe.

 12. ms

  Gewoon het feit dat ze in die bepaalde stoet meegaan kan al als een serieuze vette knipoog tellen.

  En onder ons gezegd, welk carnavalfestijn is geen drinkgelag?

  Ik ben ooit eens naar één in Limburg geweest omdat Zus er in meeliep en twee keer in het begin dat we hier woonden naar die hier bij ons. De eerste keer heb ik dan nog een rauw ei tegen mijn voet gekregen.

  Maar die stoet is afgeschaft wegens te duur. Die praalwagens moeten betaald worden om te komen, dat waren ook geen zelfgemaakte. In Aalst dus wél.

  Waar we vroeger woonden werd carnaval eigenlijk niet zo gevierd. Ik ben dus ook nooit een carnavalsgek geweest. Het ganse gebeuren gaat eigenlijk aan mij voorbij.

  Maar ik vind het niet kunnen dat ze ook op dat vlak zouden gaan censureren. Die twee vrouwen hadden één en dezelfde minnaar. En als dat al geen gegeven is …

  Als je goed nagaat waarover je al geen grapjes meer mag vertellen, dan blijven enkel de politiek en de vrouwen over.

 13. Via via ben ik op u blog terecht gekomen… Een prachtige lay out zeg, mijn complimenten!!!

  wens je een heel goed weekend toe en hopen dat het zonnetje blijft schijnen?!?!?!

  mvg,

 14. Gettie

  Ik ben geen carnavalliefhebster, maar censuur invoeren dat gaat mij echt te ver. Blijft er af aub. Laat carnaval carnaval zijn.
  Ik heb er ook geen boodschap aan dat die “voil janetten” met blote nepborsten rondlopen, moet ik nu ook een verbod aanvragen ?
  Heel waarschijnlijk zal er in Aalst ook een wagen zijn met pedo Vangheluwe,kard. Léonard… ja dus ook censuur ?
  Voor de familie van de Elsen is het natuurlijk niet prettig om geconfronteerd te worden met de feiten, maar dat was indertijd de keuze van de Elsen en een meneer uit Nederland en de rest is geschiedenis of gewoon een dik dossier in een kelder.
  De families hebben zelf de openbaarheid gezocht nu met carnaval en anders kraaide er geen haan naar, tenzij hier en daar iemand uit de kijkrij die “ooh of oei” zou roepen.
  Alaaf ! hahahaha
  En nu niet vergeten een askruisje te halen woensdag hé.

 15. mja, carnavalliedjes over een moord, nee k zie er het plezante niet van in
  k heb het nog niet gehoord of gelezen
  maar al dat geforceerde gedoe met carnaval, en nu moeten we zat zijn want t is carnaval, neeje niks voor mij
  dan liever zomaar zat op eigen initiatief haha
  neenee k drink weinig alcohol, k zeg het er maar bij hé

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén