Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Als de rook bij je in bed komt liggen

mske, die zo goed als nooit last had van hoofdpijn, liep hier de laatste dagen met een zeurend hoofd. Niets boenke boenke, maar enkel een gevoel een hoofd te hebben.

Dus gingen Slow en mske gisterennamiddag een wandelingske doen en besloten dat alle dagen te doen, zoals ze vroeger de gewoonte hadden.

Gisteravond trok mske al om half negen haar bed in. En ze zou de klok rond geslapen hebben ware het niet dat ze ineens werd opgeschrikt door de brandlucht. Nu niet dat ze direct schrik had, ze zijn het hier al gewoon dat ze soms zo halfnacht de geur van brand in hun neus krijgen.

Voor alle veiligheid ging Slow toch maar kijken. Maar deze keer, in tegenstelling tot de andere keren, zag hij wél de rook. Die hing rond de lichtpaal van hier rechtover maar dan die aan de andere kant. Zo gebeurde het dat Slow halfnacht hier buiten stond in zijn t-shirt en naar de schouw van Urbain stond te kijken, waaruit de boosdoener opsteeg.

Die man heet heel waarschijnlijk niet Urbain, die noemen slow en mske gewoon zo omwille van een verhaal van in 2004. Hier weten ze niets van Urbain behalve dan de paar dingen die ze zelf hebben gemerkt en de paar dingen die ze hebben van horen zeggen.

Maar nu zitten ze wel met het probleem van die rook. Het huis van Urbain is kleiner en het staat iets lager dus jaagt die rook recht de slaapkamer binnen. Of ze er wat kunnen aan doen? Ik vrees van niet, je kan toch niemand verbieden zijn stoof aan te maken, zelfs al is dat om half twaalf ’s nachts.

Previous

De slag om de zandbak

Next

Joepie! De lente is in het land!

11 Comments

 1. Euhm nee…dat lijkt me niet, dat je dat kan verbieden. Misschien een gesprekje met de goede man…of ie een kapje op zijn schoorsteen kan plaatsen zodat de rook de andere kant op gaat?
  Wij hebben zoiets in die wisselwoning gehad…de rookuitlaatpijpjes van de keukens van ons en de buren stonden vlak naast elkaar…we kregen dus hun kookluchtjes binnen…nou, zeg maar kookluchten..want het waren Hindoestaanse mensen en die koken al vanaf ‘smorgens vroeg en dan behoorlijk sterke geuren! We konden dat oplossen door een rooster in onze keuken op de rookuitlaat te zetten die open en dicht kon ( zetten we hem open als we zelf gingen koken, maar de rest van de dag was ie dicht)…maar dat is geen oplossing voor jullie.
  Maar steeds midden in de nacht in de rook zitten lijkt me niet zo fijn hoor! en je schrikt je rot ook nog!

 2. ms

  Waar we vroeger woonden had de boer naast ons de gewoonte om als het mistte zijn afval in brand te steken. Op die manier was hij niet te traceren als ze kwamen kijken, want vuurkestook mocht niet.

  Dus dachten we dat het hier iets gelijkaardigs was maar tot nu toe vonden we natuurlijk die brandhaard niet.

  De meest logische is met de man gaan praten, maar omwille van de dingen die we hebben van horen zeggen zou het best kunnen dat die man niet aanspreekbaar is.

  Bovendien vragen we ons af of dat huis die kap nog zou kunnen dragen.

 3. Tjonge, ik denk inderdaad dat men dat niet kan verbieden om een kachel aan te steken. Maar làstig is het wel, als je ’s nachts door diezelfde kachel-rook van de buren, wakker word …
  Mss moet die Urbain eens een hogere schouw laten plaatsen …

 4. ms

  Slow is daarnet tot daar geweest. De auto stond er niet maar hij heeft toch maar even gebeld en zakte door de dals van het voetpad. Langs opzij naar de achterdeur wordt pas helemaal een avontuur. Want dat hele koerke lijkt ingestort en wat niet is ingestort, staat op instorten.

 5. Oh dear…dat klinkt niet of er even gemakkelijk zo’n klein kapje op die schoorsteen gezet kan gaan worden nee..dat wordt even slapen met dichte ramen..gelukkig komt de zomer eraan en zal ie zo gauw niet meer stoken…hoop ik toch!

 6. ms

  Of een windwijzer plaatsen en als de wind uit die hoek komt, het raam sluiten. Want slapen met de ramen dicht? Dat is gegarandeerd om koppijn vragen.

 7. Ja…én om een droge mond..maar ja…een hele nacht rook inademen lijkt me ook niet zo gezond!

 8. bea

  Dat is om koppijn van te krijgen, vieze rook in je slaapkamer.

 9. bea

  Ahum, rook is altijd vies zeker??

 10. Goh,Mske,wat een narigheid zeg om zo wakker te worden en dan de hele nacht die rook in te ademen,dat lijkt me vreselijk,verbieden mag misschien niet maar wie stookt er nu midden in de nacht ???En de hoofdpijn werd er erger van zeker

 11. Het zal wel niet altijd roken als hij zijn kachel aansteekt. Misschien komt het omdat de rook neerslaat door nevelig lucht.Of hij heeft een natte houtblok in zijn kachel gelegd ,dat kan vreselijk roken .Die brandgeur kunnen wij hier ook hebben van onze overburen als ze de haard of wat er daar in die living ook staat aansteken.Hopen op goeie windrichting en warmer weer !Of alvast een zuurstofmaskertje kopen,)

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén