Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het lied der onverdraagzamen

Zo van tijd tot tijd lezen we in de gazetten dat een crèche of een kinderopvang moet verhuizen door klachten van de buren. Zo een berichten in de gazet werken als rode lap op een stier voor al de geroutineerde reageerders op die gazetten.

Ah natuurlijk! Want zo een bericht dat oogt goed, dat werkt als een magneet op alle verdraagzame medemensen. Want zeg nu zelf, zo een kinnekes dat misdoet niemand iets en wie kan daar nu iets tegen hebben behalve ouw zakken die vergeten zijn dat ze jong waren. Dat is de teneur van de meeste reacties.

Wat de reageerders vergeten is dat die ouw zakken als kind niet mochten wat de kinderen van nu wel mogen maar dat de ouw zakken in hunnen tijd wel mochten spelen in hun eigen gebuurte en met de buurtkindjes, maar dan liefst uit de ogen van de grote mensen.

Nu zitten al die kinderen geconcentreerd. En ja in een school is dat ook zo, want dat zeggen sommigen van die reageerders ook. Ze wonen naast een school en dat stoort niet. Natuurlijk stoort dat niet. mske heeft voor haar trouwen ook in de buurt van een school gewoond. Twee keer een kwartierke speeltijd en onder de middag ook nog. En dan is dat zelfs leuk en lief om horen, al dat jong geweld.

Maar zo een crèche of kinderopvang van 7 dagen op 7 van ’s morgens 7 tot ’s avonds 7 … awel mske ziet ook graag kinnekes maar ze zou er op dat ogenblik, peizek, toch ook de seskes van krijgen zé en eigenlijk is ze zelfs nog geen ouwe zak.

De kinderen van nu zijn sukkels. Ze zitten een heel jaar in de crèche of op school en in de vakantie moeten ze nog naar de crèche of naar de kinderopvang.

De ouw zakken van nu zijn sukkels. Ze hebben die jonge garde van nu alles gegeven wat ze nodig hebben om dan op de ouw zakken hunne kop te kakken.

Ze moesten zich schamen … alle onverdraagzamen.

Previous

Het weekend

Next

De mens en zijn moeilijkheidsgraad

15 Comments

 1. Da’s de wildgroei van de kinderopvang…er is grote nood aan, er is te weinig officieel ( allemaal wegbezuinigd, lekker goedkoop)en iedereen start dan maar een opvang, wáár ze dan ook wonen, vaak absoluut niet geschikt qua lokatie, maar…er is dus grote nood aan dus die ruimtes stromen ook wel vol. Ergo…overlast!
  De (lokale) overheid…dáár moet eens flink op gekakt worden…en dan zonder pampers!

 2. Ps. het ziet er naar uit dat ik niet meer op m’n eigen blog kan reageren..ik schreef al drie keer hetzelfde antwoordje aan jou, maar er verschijnt niks…dan bij deze dus maar: ‘denk dat m’n zus het allebei gráág gelezen zal hebben!’

 3. ms

  Uit eigengewin, ja. En dan kappen omdat de buren het niet meer aankunnen. Wie is dan eigenlijk de egoïst.

  Ik ga eens proberen op je blog.

 4. Wie de egoïst is is duidelijk…wie de dupe is ook..!

 5. ms

  De ene raapt de centen op, de andere zit met de last. Zo is het gemakkelijk.

  In andere culturen hebben ze respect voor hun oudjes.

 6. Volgens wijlen Pim Fortuyn waren dat ‘achterlijke culturen’..en dan zeggen er nog mensen dat het zo’n charmante en slimme man was…!

 7. ms

  Ervaring respecteren kan nooit achterlijk zijn. Dat is mijn gedacht daarover.

  Je verleden moet je eren en je toekomst beschermen. En dat lijkt precies héél moeilijk in deze tijden.

 8. Weet je MS, je hebt het hierboven treffend weergegeven. Er is inderdaad ook een hemelsgroot verschil tussen een school en een crèche/speelpleinwerking. Ik kan beide partijen goed begrijpen. Naast ons huis reden de kleinkinderen (2) van m’n schoonzus om beurten met de gocar en ze beukten met volle geweld in op een metalen garagepoort om dan vervolgens te joelen en te schreeuwen. Om de minuut herhaalde dit scenario zich steeds weer. Diegene die zeggen dat ze zoiets niet beu zouden worden, beliegen zichzelf. Maar een pasklare oplossing voor alle partijen vinden: niet zo makkelijk hoor. Kun je nu de kindjes verbannen naar een lokatie waar geen enkel huis in de omgeving staat ? Waar zijn we dan mee bezig he.

 9. Tja Ms-ke het is me toch wat de laatste tijd … ! ( skynet )
  Hum, heb je het gisteren ook gehoord op het nieuws van ‘onze haan ‘ en de rechtbank in Veurne … ? Die heeft beslist dat de eigenaars van dat beestje die haan binnen moeten houden wegens zijn gekraai … Straks krijg ik hier ook nog last met onze hond, want die blaft …

  Waar gaat het héén hé … !

 10. ms

  Wel, ik ben een buitenmens. Kraaiende hanen, loeiende koeien, blaffende honden, ik slaap daar over.

  Maar de feestzaal dat was een ander paar mouwen. Die stoorde wel. En dat is opgelost zonder rechtzaak.

  En dat is het juist. Ze gaan naar ’t gerecht, ze halen hun gelijk niet en dan gaan ze in de kranten staan bleiten want, allee nu, die kindjes. Neen, daar gaat het niet om. Het gaat om: allee nu, ons centjes.

  Een pasklare oplossing zie ik ook niet. Maar het afblaffen van de mensen die de last ervan hebben, vind ik zeker de juiste oplossing niet.

 11. je hebt helemaal gelijk
  en ik vind het zo zielig voor de kinderen
  tijdens het jaar school of creche en is er geen school ook dan gedumpt worden, waarom hebben mensen dan kinderen

  en die oude mensen kan ik wel begrijpen
  hoe ouder je wordt hoe gevoeliger voor al dat lawaai, en als oude mens heb je toch ook recht op je rust

  kinderen moeten zich natuurlijk kunnen uitleven, maar in een creche 7 dagen op 7, dan hebben de buurtbewoners nooit rust

  samen leven, niet altijd gemakkelijk om voor iedereen goed te doen

 12. In Brugge is er op dit moment zo’n rel rond een crèche die kinderen opvangt tot 20 uur ’s avonds en ook de weekends.Dus 7 op 7 dagen. Vooral horecamensen maken er gebruik van. De crèche is gelegen in het centrum van de stad in een groot herenhuis. De problemen slepen zich al jaren aan en nu behalen de buren hun gelijk en worden er gigantische bedragen per dag als boete uitgesproken.Ik vind dat de goedkeuring indertijd gewoonweg niet mocht gegeven worden voor een rijhuis midden in de stad. Het is wel kleinschalig begonnen maar ferm uitgegroeid en de stad lijkt dat te beseffen en helpt nu mee uitkijken naar een andere locatie.Je mag kinderen nog zo graag zien als je dag in dag uit met gekrijs,geroep en gejoel te maken hebt dan word je zeker en vast chagrijnig. Op mijn werk was er tegenover mijn bureau een lagere school waar ze vòòropvang deden vanaf 7 uur en naopvang tot 18.30uur en soms langer (want veel ouders namen het niet zo nauw met de tijd).Wel ik kon me soms niet concentreren op mijn werk door het lawaai dat die kinderen maakten. Kinderen van tegenwoordig brullen en tieren en schetteren.Dat vinden ouders van tegenwoordig héél normaal.Ik vind dat niet normaal.Spelen betekent niet “lawaai” maken dat horen en zien vergaat. Ik ben er zeker van dat die buren in Brugge geen bezwaar zouden hebben tegen spelende kinderen. maar wel tegen het overdreven lawaai dat die kinderen maken.De eerste dagen dat de kleinkinderen hier zijn is het ook zo. De jongste brult en tiert voor alles en nog wat en als ik een paar keer heb gezegd dat mijn oren hiervan pijn doen zakken de decibels!
  Ik weet niet of crèches zo ideaal zijn voor kinderen ,het is enkel gemakkelijk voor de ouders. Ik ken zefs ouders die om zelf een rustige dag te hebben hun kind af en toe naar de cèche brengen ,en de moeder gaat niet uitwerken !!!

 13. ms

  Wel, het zijn mogelijk niet dezelfde kindjes die daar van 7 tot 7, gedurende 7 op 7 zitten maar het zijn wél dezelfde buren. En zoals je zegt, het begint kleinschalig maar dan willen ze meer en meer en meer. Je geeft een vinger en ze nemen een arm.

  En inderdaad dat schreeuwen dat is een ding van nu. Dat had je vroeger niet zo. Ze kunnen ook wel eens tegen de kinderen zeggen dat spelen niet schreeuwen is.

  En over crèche of niet crèche, zou ik nog wat kunnen zeggen, maar dat is hier daarvoor niet de geschikte plaats.

 14. weet niet, maar waarom zou een créche niet mogelijk zijn ergens in een verloren uithoekje van een industrieterrein? in een doodlopend straatje er van, volledig omringt door groen? gemakkelijk voor ouders die in een zaak of fabriek op het terrein werken, én ze storen er niemand, én het is heel wat veiliger kinderen af te zetten en op te halen.

 15. ms

  Het klinkt een beetje harteloos, net of kindjes uit de maatschappij geweerd zouden worden. Maar eigenlijk horen grootschalig opgevatte zaken wel degelijk niet thuis in woongebieden.

  En zoals je zegt, wat parking betreft zou het ook heel wat gemakkelijker zijn.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén