Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Wij sorteren …

Sedert enkele jaren kan je niet meer gewoon alle huisvuil kwijt bij de vuilkar. Sorteren is “in” en Slow is een hele specialist ter zake.

De gewone huisvuilzak die je vroeger overal kon kopen is vervangen, in sommige steden en gemeenten door grijze vuilcontainers, in andere door speciale zakken. Die vuilniszakken van Landen waren eerst wat aan de kleine kant maar zijn geruime tijd geleden breder geworden. Hopelijk gaan ze niet gaan lijnen.

Dan is er de PMD-zak of de blauwe zak. Die dient voor PMD, dat staat voor Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons.

Dan heb je de containers:

De kleinste, de KGA-container, KGA staat voor Klein Gevaarlijk Afval, die hebben wij niet. Neen. Wij hebben de onze in het vroegere huis gelaten, zoals het reglementair voorgeschreven is want dat containerke hoort bij het huis en niet bij de bewoners, maar de vorige bewoners van dit huis hebben dat azo niet begrepen, denken we, want ze zijn er mee foetsie. En mske vertikt het om geld te gaan geven voor iets waar zij de regels volgde en een ander niet. Er zijn naar het schijnt veel mensen die vinden dat die KGA-container een handige opbergbox is en die daarom houden. Het zij zo. Slow neemt onze KGA wel mee naar het containerpark.

Dan is er de GFT-container, GFT staat voor Groente-, Fruit- en Tuinafval. Die is niet zo handig als opbergbox want die is groter en stond eerst in de weg in ons kot, daarna lelijk in het zicht op ons koerke en nu staat hij samen met de regenwaterton de doorgang van het belemmerde poortje te versperren.

We hebben ook nog oud papier. Dat mag in een doos of samengebonden. Maar blijkbaar vinden ze dat ook niet zo goed want in Bertem hebben ze een test gedaan met een gele container voor papier. En die is nóg groter dan die GFT- of huisvuilcontainer.

Als het zo doorgaat hebben we geen plaats meer op ons koerke. Dan staat het vol afval. Maar het zal tenminste gesorteerd afval zijn.

Previous

Een hondse affaire

Next

Zwaar probleem

5 Comments

 1. Tja ms-ke, dat plaatsgebrek is een fenomeen dat zich hier ook voordoet hoor. Denk maar aan al die app. van de tweede verblijvers en hun balkon. De meeste mensen, wij ook, zijn trouwe klanten geworden van het plaatselijk containerpark, want om de lege flessen bv; kwijt te geraken, moeten wij een heel eind stappen vooraleer wij aan de glascontainer(s) zijn. Daarom sparen wij dat allemaal op in onze kelder en één keer in de maand gaat het oud papier, glas, oude kledij en schoenen en, zoals deze maand, ook een oude bidet, hup naar het containerpark …

  Zwaai zwaaaaaaaaai … !!

 2. Gaëtan is een paar weken geleden met zijn klas naar het containerpark geweest. Deze week vroeg hij aan mij: “Mama, weet jij wat KGC is?”

  “Natuurlijk niet, want ik ken wel KGA!”

  Zijn antwoord: “Klein Gevaarlijk Christelleke”.

  Ik dus!

 3. En wat doen ze er dan uiteindelijk mee? Alles weer gewoon samenkieperen, wed ik…

 4. Gelukkig hebben we die problemen allemaal niet meer.Twee zakken eentje voor gewoon afval en eentje voor plastiek en om de veertiendagen mag je het papier buitenzetten. Daarenboven krijgt iedere bewoner een soort bankkkaart en mag je tot 12 keer per jaar allerlei afval gratis zelf naar het recyclage park brengen.(12 keer groenafval,12 keer puin,….)

 5. Allemachtig! Het is hier eentje voor alles en eentje voor papier..that’s it!( die voor papier was eerst voor GFT, maar aangezien dat toch bij elkaar gemieterd werd omdat het de gemeente niks opleverde om het als compost aan te bieden, en het papier meer waard werd, werden die containers omgebouwd ( maw er werd een grote sticker met ‘PAPIER’ over dat ‘GFT’ geplakt)tot papiercontainers. Maar dat die grote containers lelijk zijn én lelijk in de weg staan is een feit..ik heb ze beiden pal naast de voordeur staan en baal van het uitzicht..nog een gelukje dat ze beiden groen zijn!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén