Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

mske gaat winkelen

mske was al langer zinnens om zich terug een kabas aan te schaffen, wat ze ergens in 2006 dan ook deed. Maar het is niet echt een goeie boodschappentas. Ze is te smal en te hoog, wel goed om een thermoskan in te zetten en een brooddoos maar om niet om echt te winkelen. Ze sleurt dat ding dan ook niet overal mee, zeker niet als ze door een winkelstraat loopt als ze niets nodig heeft.

Sedert geruime tijd is het echter merkbaar dat ze hier en daar beginnen met kosten aan te rekenen voor plastic winkelzakskes en gisteren hoorde mske voor het eerst: “mag ik een winkelzakske aanrekenen?”

“Neeje begot!” dacht mske, maar ze zei het niet want de vraag werd niet aan haar, maar aan de klant voor haar gesteld.

“Neeje begot!” omdat ze vroeger, lang geleden allemaal zelf begonnen zijn met bruine papieren zakken in de Delhaize en plastic zakskes, waar je bleef mee zitten achteraf. Die plastic zakskes worden hier gebruikt in de pedaalemmerkes en de burovuilbakskes.

Sedert geruime tijd hebben Slow en mske dan ook de grote GB-zakken in de koffer liggen waarmee ze dan naar de Colruyt gaan. Er zijn de diepvrieszakken en de plooibakken. Maar niets van dit alles is geschikt om door een winkelstraat te lopen. Dus wil mske terug een echte kabas.

Moe had er indertijd meerdere. De oudste, een verkleurd bruin ding deed al geen dienst meer als kabas maar als wasspeldenzak. Van de andere was de voering versleten en als je niet oplette gleden de aankopen tussen het leer en de voering. In die kabas zat ook een netteke dat je eigenlijk gerust een net kon noemen. Een groot gehaakt ding zonder model dat blijkbaar uit koord was gemaakt en dat, als het volzat, een gefolter was voor de handen.

Zulk een kabas wil mske ook niet. Ze wil zo een kabas die ze aan haar arm kan hangen en waarbij ze bij het zien ervan zomaar aan een prentje uit een prentjesboek gaat denken met als onderschrift: “oma doet boodschappen”.

Previous

’t zijn toeren

Next

Zwart/wit

1 Comment

  1. ja we kunnen er niet meer onderuit de kabas is terug in! vroeger had ons ma ook zo’n netje,dat stak altijd in haar sjakos voor noodgevallen.maar omdat wij landelijk woonden waren we altijd op de fiets.en op een keer stak de grote kabas vol,en de rest moest in het netje.en dat mocht ik aan mijn stuur hangen.maar omdat het niet vol stak,draaide het ding in mijn wiel,en daar ging ik,over het stuur.mijn tanden door mijn lip,knieen kapot,en het enige wat ons moe wist te zeggen!chance dat er niks kapot is!!
    maar dat zal wel van het verschot geweest zijn.ik heb in elk geval nooit nog een netje aan mijn stuur gehad…
    grtjs en tot volgende week!!!toedeloe….

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén