Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De straat is geen vuilnisbelt

Het is oud nieuws dat mske het niet begrepen heeft op bevuilers. Zus en Zoneke mochten het niet, nog geen papiertje. Amke en Ella mogen het ook niet.

Er is altijd een vuilnisbak in de buurt om je afval te deponeren.

Het was dan ook met een licht eigenaardig gevoel dat mske las dat een knul van 13, die een blik had weggeworpen daarvoor bestraft werd met een boete van 180€, die eigenlijk 360€ had moeten zijn, maar gezien zijn minderjarigheid …

Wat mske verbaasde was de reactie van de vader. Of die som nu te hoog is of niet, had die knul dat blik niet gegooid was er geen vuiltje aan de lucht, geen blik op de grond en geen GAS-boete.

Als we het zo achteraf bekijken, kunnen die boetes dus niet hoog genoeg zijn, want waar is de drempel die een vader zou kunnen doen besluiten zijn zoon een uitbrander te geven voor een weggegooid blik?

Meer nog, als mske het zo bekijkt had die 360€ voor de volle pot mogen aangerekend worden: 180€ voor het blik en 180€ voor de vader die zijn verantwoordelijkheid weer afwimpelt.

Zie je, mske zou er ook niet kunnen mee lachen hebben, maar zij zou niet tegen de verbaliseerder gediscussieerd hebben maar tegen de geverbaliseerde. Ze zou zeggen: “als jij een blik kan weg gooien met 180€ weggesmeten er achter aan, dan kan je zorgen dat je die 180€ zelf verdient”.

Ze zouden de volgende keer eens napeizen. Peisde ni?

Previous

Kapstokken bij de vleet

Next

Atari

8 Comments

 1. Maar die vader zei dat die jongen ook nooit wat weg mocht gooien van hem..dat als ze in de Efteling waren en zo, dat ie er op lette dat z’n kinderen dat niet deden. Hij was er niet bij toen dat jochie dat blikje, in navolging van zijn vriendjes, weggooide. Je kunt niet weten wat je kinderen doen als je er niet bij bent hè, hoe je het hen ook inprent. HIj was ook zeer verbolgen over zijn zoon en liet dat ook weten aan hem..ik heb het op tv gezien.
  Maar já..ik vind het bedrag ook buitenproportioneel hoor, voor het weggooien van een blikje, ik kon met die vader meevoelen! Het was een stumpertje van een jochie, geen brutale opgeschoten aap..als die agent hem van z’n fiets had getrokken en hem het blikje op had laten ruimen, had ie er net zo van onder de indruk geweest en het nooit meer gedaan. Maar die agenten maken het zich ook liever makkelijk hè..schrijven wel even een bekeuring uit. En ja..een ouder die dan gaat steigeren en de media opzoekt..dát is dan weer normaal tegenwoordig.

 2. Gettie

  Of dat menneke nu fragiel is of niet, de boetes zijn voor iedereen. Het zou toch niet serieus zijn dat de ene opgeschoten grote 13 jarige een boete krijgt en de andere petieterige 13 jarige een vermaning van oom agent niewaar mizzD?
  Het is ook niet fijn voor mijn bankrekening dat ik zou moeten opdraaien voor het verwijderen van het zwerfvuil ams ze de vervuiler op heterdaad betrappen en hij dus kan opdraaien voor de kosten. I rest my case.

 3. Die opgeschoten knapen die met z’n allen de boel staan te vervuilen en hun brommers lekker laten knetteren..daar dúrven de hedendaagse politieagentjes niet eens op af..dus die krijgen sowieso nooit een boete!
  Ik vind het ook een bende op straat, maar er is ook veel te weinig toezicht, omdat zowat geen agent zich nog op straat vertoont en er wordt niks meer opgeruimd door de reinigingsdienst( en vuil trekt vuil aan, als er eentje iets durft neer te gooien, durven het algauw méér)..dát is allemaal wegbezuinigd en als er dan toevallig eens een agent een ventje zo’n blikje ziet wegwerpen, wordt dat voor zíjn ouders blijkbaar meteen betalen geblazen voor de hele gemeenschap. Dat vind ik ook niet eerlijk…die boetes zijn gewoon belachelijk hoog. Als ik de krant zo lees, dan kun je tegenwoordig beter iemand zogenaamd per ongeluk doodrijden omdat je ‘m door de bult in de weg niet kon zien ( en je véél te hard reed om nog te kunnen stoppen!), dan dus een blikje op straat gooien? want die doodrijder ging vrijuit.

 4. Gettie

  Natuurlijk heb je een punt,het is nooit zwart-wit en dat zou het moeten zijn voor de wet vind ik.Geen achterpoortjes of zijlijnen en voor iedereen dezelfde toepassing van de wet en geen politieke correctheid meer.
  Het is blijkbaar een heikel onderwerp en wij kunnen dat niet oplossen. Ik heb alleen maar een mening hé.

 5. Die GASboetes lokken veel reacties uit omdat het eigenlijke doel voorbij gelopen wordt.Een broodje eten op de trappen van het justitiepaleis moet dat nu bestraft worden? En moet een blikje op straat gooien met zo’n hoge boete bestraft worden? Eerst wordt er door de overheid niks gedaan en dan is het werkelijk in overdrive.Dat er iets moet gedaan worden om de mensen aan het verstand te brengen dat ze allemaal moeten meehelpen om ons leefmilieu te respecteren is een goede zaak,maar de manier waarop vind ik buiten alle redelijkheid. Dat ze eerst eens beginnen met voldoende personeel om de controles te doen. Die agenten in hun eentje kunnen ook weinig doen tegen bendes en dat weten die jongerenbendes maar al te goed.Zelfs als die agent een bekeuring opmaakt dan gebeurt het héél dikwijls dat de jongere er met een vermanend vingertje van de Jeugdrechter vanaf komt. Doel gemist want dat is lachen geblazen bij de jongeren.Het is zoals Gettie zegt :een heikel onderwerp,met heel veel meningen en weinig oplossingen.

 6. Gettie

  Blikjes op straat gooien = sluikstorten en dat wordt zwaar beboet, net als asbak leegmaken aan een verkeerslicht of zo.
  Van dat blikje weet ik uit persoonlijke sfeer, een zoon die jaren geleden een blikje uit zijn raam zwierde hahaha en dat dat zwierig zijn werd straf beboet zelfs.

 7. Hmm..ik vind dat politieagenten ook wel wat mensenkennis mogen hebben hoor..je hébt verschil in mensen. Ik zal in m’n handjes knijpen als ik aangehouden word omdat ik eens één keertje per ongeluk te hard rijd als ik iemand inhaal bijvoorbeeld..dat die agent dan wel ziet dat ie niet met een notoire hardrijder te maken heeft en me alleen maar een waarschuwing geeft. Terwijl die notoire hardrijders van mij torenhoge boetes mogen krijgen hoor. Waarom zouden we niet naar de méns achter de overtreding mogen kijken?

  Maar de discussie van ms ging volgens mij eigenlijk over de ópvoeder van de overtreder..en ik zag het op tv en dat was een heel fatsoenlijke vent die z’n kinderen dus wél probeerde bij te brengen dat ze geen zooi op straat mogen gooien. Ik heb ’t idee dat het altijd de sullen zijn die gepakt worden..en dat de brutalen hun gang kunnen gaan.

 8. Ik krijg er kiekenboebels van als ik zie wat er soms op straat ligt. Dat komt er zomaar ofwatte. Gisteren toen ik H.T.B. naar het station ging doen, en voor onze deur in de wagen stapte lag er een mandarijn op mijn voorruit en ook nog naast de auto. Dat komt daar ook ineens.

  Ik word er gek van. En dan om nog te zwijgen van de hondenstront in sommige straten!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén